Tieto jedlá vám pomôžu zaspať. Vyskúšajte ich na večeru

Problémy so spánkom sú dlhodobo na vzostupe. Jedným z dôvodov je však aj nesprávny výber jedálnička. Ten totiž spôsobuje nielen nárast obezity, ale práve aj problémov so spánkom. Strava totiž ovplyvňuje aj naše noci a sny.

09.07.2020 13:00
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Mandle patria k jednému z mála prírodných zdrojov melatonínu.
debata

Mandle

Chutné oriešky, ktoré sa hodia ako skvelý večerný snack. Ak potrebujete do niečoho večer zahryznúť, tak vymeňte zemiakové lupienky a pražené arašidy za pár mandlí. Patria k jednému z mála prírodných zdrojov melatonínu. Majú aj dostatok horčíka, ktorý upraví tlak krvi do správnych hladín. To ešte podporí príjemné nočné snívanie.

Harmančekový čaj

Jeho výhodou je, že sa dá piť teplý, vlažný aj chladný. Teda dokonalý aj na teplé letné večery. Je to presne ten nápoj, ktorý si môžete vychutnať a uvoľní vám myseľ pred spaním. Harmančekový čaj nielenže posilňuje fyzickú odolnosť a imunitu, ale aj tú psychickú. Pomáha prekonať strach, úzkosti a nepríjemné myšlienky. Teda to, pre čo často nemôžeme nájsť dobrý spánok. Bonus je obsah apigeninu, antioxidantu, ktorú podporuje ospalosť a urýchľuje zaspávanie.

Kiwi

Ide o nízkokalorické a výživné ovocie. Patrí teda k tým typom pochúťok, ktoré si môžete vychutnať aj po večeri. Mnoho vitamínov a dokonca znižovanie cholesterolu v krvi robia z kiwi super potravinu, ktorá by u vás doma nemala chýbať. Štúdie však naznačujú, že pre schopnosť kiwi zlepšovať kvalitu spánku je asi tým najlepším, čo si môžete pred spaním dopriať. Ľudia konzumujúci kiwi mali vyššiu schopnosť spať cez noc bez prebudenia. Toto číslo sa zvýšilo o 5%, zatiaľ čo celková doba spánku sa zvýšila o 13%. A to nie je málo.

Biela ryža

Hoci je v kurze celozrnná, biela ryža vplýva na lepší spánok. Štúdia na 1848 ľuďoch potvrdila, že vyššia konzumácia ryže počas dňa zlepšila spánok. Ideálne je dať si porciu ryže asi hodinu pred spaním. Zasýti vás, ale nezaťaží žalúdok a spať budete príjemne a dlho.

Banány

Okrem kiwi sa oplatí mať doma aj banány. Pretože ak budete potrebovať vylepšiť noci, sú tu pre vás. Banány slúžia nielen ako afrodiziakum, ale aj ako upgrade sladkých snov. Obsahujú tryptofán a sú dobrým zdrojom horčíka. Obe tieto zložky vám môžu pomôcť dosiahnuť kvalitnejší spánok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #nespavosť #dobrý spánok #zdravý jedálniček

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...