V lete sa schlaďte zeleninou, aj lahodnými polievkami na studeno

Vedeli ste, že niektoré druhy potravín majú schopnosť osviežiť či ochladiť organizmus?

06.07.2020 09:00
zeleninová omáčka, čatní, paradajky Foto:
Polievka na studeno v leto osvieži.
debata

Pre svoj vysoký obsah vody sú ideálnou voľbou nielen do diétnych režimov, ale aj v čase letných horúčav. Navyše, v tomto období dozrieva množstvo sezónnej zeleniny, ktorá by mala tvoriť základ vášho jedálnička. Namiešajte si do taniera rôzne druhy listových šalátov s uhorkou, cuketou, paradajkou, syrom, pridajte k tomu vlašské orechy alebo slnečnicové semiačka a máte ideálne letné menu.

"Uhorka obsahuje až 95 % vody, vitamín K, draslík a horčík a v porovnaní s inými potravinami má len veľmi málo kalórií. Je skvelým príkladom potraviny s všestranným využitím. Môžete si ju pridať k rôznym druhom jedál či zamiešať do šalátov. Rozmixujte si ju do ranného smoothie, ktoré vás perfektne osvieži a zasýti, alebo ju chrumkajte len tak samotnú, nakrájanú na plátky. Lahodne ochutí aj obyčajnú čistú vodu,“ radí výživová poradkyňa Martina Dvořáková. Vláknina v šaláte zase podporí trávenie a paradajky dodajú potrebnú dávku antioxidantov.

Ak milujete polievky, potom si počas leta doprajte aj ich studenú verziu. Vďaka sezónnym plodinám si tak môžete vychutnať nielen kyslé zemiakové, šalátové či strukovinové polievky, ktoré sú v studenej verzii ešte osviežujúcejšie, ale mimoriadnej obľube sa teší napríklad aj studená paradajková známa ako gaspacho. "Polievky môžeme do nášho jedálničku zaradiť ako hlavné jedlo, ale aj ako prvý chod, po ktorom bude hlavné jedlo nasledovať. Pokiaľ obedujeme len polievku, množstvo bude určite väčšie ako v prípade, že po polievke ešte bude nasledovať ďalšia porcia jedla,“ vysvetľuje špecialistka na zdravé stravovanie, Martina Dvořáková.

Vyskúšajte cuketovú polievku s hráškom podľa TV Varecha

Video
Zeleninová polievka pre zdravie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #gaspacho

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...