Šaláty, čo zasýtia: Kombinácie vrátane mäsa, strukovín, ovocia či rýb

Šalát už dnes nie je len o zelených listoch, uhorke, cibuli či octovom náleve. A pri stolovaní nehrá iba úlohu prílohy alebo predjedla.

28.06.2020 16:15
Batáty so šalátom z červenej šošovice a tofu Foto: ,
Batáty so šalátom z červenej šošovice a tofu.
debata

Zaujímavé kombinácie rôznych surovín vrátane mäsa, strukovín, ovocia, rýb… k tomu citlivé dochutenie, čerstvosť, chrumkavosť a najmä fantázia, ktorá akoby šalát sama vyčarovala, ho pozdvihli medzi hlavné jedlá leta.

Batáty so šalátom z červenej šošovice a tofu

Na 4 porcie potrebujeme:

400 g červenej šošovice, 2–3 batáty, 1 väčšia kapia, pažítka, 2 strúčiky cesnaku, koriandrová vňať, soľ, olivový olej,balsamico, 400 g tofu, sójová omáčka

Postup:

1. Batáty uvaríme v osolenej vode, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cesnak pokrájame na jemné plátky a kapiu na malé kocky, jemne ich opražíme na olivovom oleji, pridáme červenú šošovicu, podlejeme asi 500 ml vody a cca 2 minúty varíme. Odstavíme z ohňa, prikryjeme a necháme 15 minút postáť (šošovica nesmie stratiť farbu a musí ostať chrumkavá, nerozvarená).
2. Do vychladnutej šošovice pridáme nakrájanú pažítku, koriandrovú vňať, soľ, balsamicový ocot a jemne premiešame.
3. Tofu necháme cez noc v chladničke namarinovať v sójovej omáčke, nakrájame na menšie kúsky a opečieme na olivovom oleji. Podávame so šalátom.
Pozn.: Tento šalát je možné pripraviť aj v pikantnom variante s čili (pridáme na začiatku s cesnakom). Hodí sa napríklad k hydine alebo aj ku grilovanému syru.

Šalát z hnedej ryže s grilovaným kozím syrom

Na 4 porcie potrebujeme:

300 g hnedej ryže, 100 g rukoly, 100 g prerastenej slaniny,100 g mrkvy, 50 ml olivového oleja, 1,5 PL medu, šťava z jedného citróna, soľ, mleté čierne korenie, 400 g kozieho syra vhodného na grilovanie

Postup:

1. Ryžu uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody (ako pri cestovinách). Schladíme a scedíme. Slaninu natenko nakrájame a dochrumkava opražíme, necháme odkvapkať vypečenú masť. Ryžu, opečenú slaninu a najemno nastrúhanú mrkvu nasucho jemne premiešame.
2. Z oleja, medu, citrónovej šťavy, zo soli a z korenia si pripravíme hladký dresing, ktorým prelejeme šalát. Pred podávaním pridáme rukolu a jemne premiešame (inak by o chvíľu zhnedla – zoxidovala).
3. Na panvici opečieme z oboch strán kozí syr a podávame so šalátom, prípadne navrch šalát natrháme alebo nakrájame.

Recepty pripravil Peter Kecskes, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Riders Burgers Grill v Kalnej nad Hronom

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #šalát #kozí syr #tofu #bataty #červená šošovica #hnedá ryža

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...