Zaujímavé kombinácie rôznych surovín vrátane mäsa, strukovín, ovocia, rýb… k tomu citlivé dochutenie, čerstvosť, chrumkavosť a najmä fantázia, ktorá akoby šalát sama vyčarovala, ho pozdvihli medzi hlavné jedlá leta.
Batáty so šalátom z červenej šošovice a tofu
Na 4 porcie potrebujeme:
400 g červenej šošovice, 2–3 batáty, 1 väčšia kapia, pažítka, 2 strúčiky cesnaku, koriandrová vňať, soľ, olivový olej,balsamico, 400 g tofu, sójová omáčka
Postup:
1. Batáty uvaríme v osolenej vode, necháme
vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cesnak pokrájame na jemné
plátky a kapiu na malé kocky, jemne ich opražíme na olivovom oleji, pridáme
červenú šošovicu, podlejeme asi 500 ml vody a cca 2 minúty varíme.
Odstavíme z ohňa, prikryjeme a necháme 15 minút postáť (šošovica
nesmie stratiť farbu a musí ostať chrumkavá, nerozvarená).
2. Do vychladnutej šošovice pridáme nakrájanú pažítku,
koriandrovú vňať, soľ, balsamicový ocot a jemne premiešame.
3. Tofu necháme cez noc v chladničke namarinovať
v sójovej omáčke, nakrájame na menšie kúsky a opečieme na olivovom
oleji. Podávame so šalátom.
Pozn.: Tento šalát je možné pripraviť aj v pikantnom
variante s čili (pridáme na začiatku s cesnakom). Hodí sa napríklad
k hydine alebo aj ku grilovanému syru.
Šalát z hnedej ryže s grilovaným kozím syrom
Na 4 porcie potrebujeme:
300 g hnedej ryže, 100 g rukoly, 100 g prerastenej slaniny,100 g mrkvy, 50 ml olivového oleja, 1,5 PL medu, šťava z jedného citróna, soľ, mleté čierne korenie, 400 g kozieho syra vhodného na grilovanie
Postup:
1. Ryžu uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody
(ako pri cestovinách). Schladíme a scedíme. Slaninu natenko nakrájame a
dochrumkava opražíme, necháme odkvapkať vypečenú masť. Ryžu, opečenú
slaninu a najemno nastrúhanú mrkvu nasucho jemne premiešame.
2. Z oleja, medu, citrónovej šťavy, zo soli a z korenia
si pripravíme hladký dresing, ktorým prelejeme šalát. Pred podávaním
pridáme rukolu a jemne premiešame (inak by o chvíľu zhnedla –
zoxidovala).
3. Na panvici opečieme z oboch strán kozí syr a podávame
so šalátom, prípadne navrch šalát natrháme alebo nakrájame.
Recepty pripravil Peter Kecskes, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Riders Burgers Grill v Kalnej nad Hronom
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zelerový šalát a syrový chlieb na Varecha.sk