Káva počas karantény! Zmenili ste návyky, pili viac či kupovali do zásoby?

Vášeň pre kávu? Počas koronakrízy dostala poriadne zabrať. Dať si kávu v obľúbenej kaviarni či zastaviť sa cestou do práce v pojazdných "presso" stánkoch a vziať si ju so sebou nebolo niekoľko týždňov možné.

25.06.2020 17:00
kancelária, pitný režim, káva, čaj Foto:
Popíjanie kávy v práci vystriedalo domáce. Zmenili ste návyky?
debata (1)

Nedávny prieskum z Fínska ukázal, že kaviarenský „biznis“ poriadne utrpel. Nie však samotné pitie kávy. Ľudia sa totiž presunuli z kaviarní do svojich domov a začali si pripravovať kávu predovšetkým tam.

Prečo práve Fínsko ako príklad? Spotreba kávy v tejto krajine bude pre niekoho pomerne prekvapivá. Fínsko je totiž krajinou s najvyššou spotrebou kávy na jedného obyvateľa na svete a už niekoľko rokov kraľuje svetovému rebríčku. Aby bolo jasné, najväčšiu spotrebu v rámci krajín majú veľké štáty ako USA, Francúzsko, Veľká Británia či Taliansko. Ak sa však spriemeruje pitie kávy a počet obyvateľov krajiny a vyráta sa spotreba kávy na hlavu, je to práve Fínsko, kto vytrie zrak aj najslávnejším kávovým veľmociam.

Ako naznačujú prieskumy, kávový biznis neutrpel rozhodne ani počas pandémie. A fanúšikovia kávy sa v jej pití neobmedzovali nejako výraznejšie. Hoci sa káva nepredávala v kaviarňach či reštauráciách, vzrástol nákup kávy na prípravu doma. V už spomenutom Fínsku to bolo napríklad až o desať percent. Káva sa totiž pila počas home-office, teda práce z domu, pri videorozhovoroch s rodinou, ale aj počas spoločných raňajok v karanténe alebo počas podvečerného oddychu. A Fíni sú údajne národom, ktorý má kávu rád natoľko, že má vždy nejakú do zásoby.

Slovenské štatistiky nie sú k dispozícii, ale dá sa predpokladať, že vývoj sa bude trošku líšiť. Rozdiely by sme asi našli v druhoch pripravenej kávy. Kým napríklad vo Fínsku sa v mnohých domácnostiach nachádzajú už prístroje na prípravu espressa a rôznych druhov kávy s pákovým mechanizmom, stredoeurópsky región (azda s výnimkou Rakúska) pri domácom popíjaní neobchádza regionálne typickú „tureckú“ kávu s lyžičkami mletej kávy na dne pohára či kávu filtrovanú alebo instantnú kávu. Popularite sa tešia v posledných rokoch najmä kávy kapsulové, ktoré sa pripravujú v prístrojoch na to určených.

Slovensko je však napríklad aj krajinou typickou popíjaním kávy počas návštev, tento nápoj sa servíruje hosťom. V časoch karantény sa však žiadne návštevy nekonali a to sa nepochybne podpísalo na zníženej domácej spotrebe. Klasickú raňajkovú kávu či nápoj po obede (na prebratie sa do ďalšej fáze práce) ale podľa viacerých kávičkárov nechýbali. Pri menšom prieskume priamo v redakcii sme zistili napríklad to, že niektorí presedlali z jedného druhu kávy na druhý. Úlohu zohrávala chuť, ale aj ekonomická stránka.

„Normálne pijem doma kávu v kapsuli, jednu na raňajky. Zvyšok vždy tvorili kávy priamo v kaviarni. Akonáhle sa však začala karanténa, pochopili sme doma, že pripraviť si denne tri či štyri kávy v kapsli nie je ekonomické a navyše sme nemali istotu, že kapsule budeme vedieť kúpiť. Tak sme sa vrátili ku káve filtrovanej. Najväčšia výhoda bola, že sme si každé ráno zomleli čerstvú kávu a v konvici pripravili množstvo, ktoré vystačilo na takmer celý deň,“ prezradil jeden zo zamestnancov Pravdy.

A s akou kávou ste trávili karanténu vy? Odpovedzte nám v našej ankete…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spotreba #pitie #káva #kaviareň #espresso

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...