Chute Talianska: Sú omnoho bohatšie ako pizza a cestoviny

V jednoduchosti je krása – tak by sa dalo popísať srdce talianskej kuchyne. Pracuje s čerstvými surovinami, je rýchla, plná fantázie a tvorivej improvizácie, nenáročná na prípravu a spravidla nenačiera hlboko do peňaženky.

18.06.2020 17:00
Branzino del vino – morský vlk na víne v alobale Foto: ,
Branzino del vino – morský vlk na víne v alobale.
debata

Väčšina sveta ju ochutnala prostredníctvom pizze a cestovín. Pritom je však omnoho bohatšia, rôznorodejšia, vždy chutná a prirodzená. V hrncoch čaruje nielen z darov mora, ale aj lesov a záhrad.

Salmone alla Popeye – losos na špenátových tagliatelle

Na 4 porcie potrebujeme:

50 ml olivový olej, 800 g filety z lososa, 500 g tagliatelle, 300 g špenát, 250 ml smotana na varenie, 2 strúčiky cesnaku, 250 g maslo, 1 cibuľa, 100 g strúhaný parmezán, podľa potreby: soľ, mleté čierne korenie

Postup:

1. Vo veľkom hrnci dáme variť vodu, vo vriacej osolenej vode uvaríme tagliatelle.
2. Na panvici roztopíme maslo, rozložíme naň filety lososa a 30 sekúnd ich opekáme. Potom filety vložíme do rúry predhriatej na teplotu 200 °C a pečieme 4 minúty.
3. Nakrájaný cesnak a cibuľu so špenátom dusíme na olivovom oleji, podľa chuti solíme, koreníme a pridáme smotanu na varenie, prevaríme a pridáme scedené tagliatelle a strúhaný parmezán a dobre pomiešame. Na tanieri servírujeme s lososom.

Branzino del vino – morský vlk na víne v alobale

Na 4 porcie potrebujeme:

1000 g Branzino (1 ks cca 250 g), 1000 g zemiaky, 1 ks alobal, 100 ml olivový olej, 4 ks vetvičiek rozmarínu, 4 strúčiky cesnaku, 150 g maslo, 1 ks citrón, 100 ml biele víno, 200 g cibuľa, 200 g mrkva, Podľa potreby: soľ, mleté čierne korenie

Postup:

1. Rybu osolíme, okoreníme a prudko opečieme z obidvoch strán na olivovom oleji (asi 60 sekúnd).
2. Na alobal si rozložíme osolené a okorenené zemiaky, pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu. Na mrkvu uložíme opečenú rybu, rozmarín, na kúsky nakrájaný cesnak, maslo, citrón, cibuľu. Všetko podlejeme bielym vínom a prikryjeme alobalom.
3. Do pekáča vložíme jedlo zabalené v alobale, pridáme vodu asi (3 až 4 cm) a pečieme asi 20 až 25 minút na 180 °C.

Recepty pripravil šéfkuchár Tibor Darida z Bella Italia v Šamoríne

Video
Lákavo vyzerajúci pstruh s krevetami je výsledkom snaženia herca a speváka Juraja Baču v našom štúdiu. Ukázal nám svoj vlastný recept na prípravu tejto dobroty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #recept #losos #talianska kuchyňa #tagliatelle #morský vlk

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...