Väčšina sveta ju ochutnala prostredníctvom pizze a cestovín. Pritom je však omnoho bohatšia, rôznorodejšia, vždy chutná a prirodzená. V hrncoch čaruje nielen z darov mora, ale aj lesov a záhrad.
Salmone alla Popeye – losos na špenátových tagliatelle
Na 4 porcie potrebujeme:
50 ml olivový olej, 800 g filety z lososa, 500 g tagliatelle, 300 g špenát, 250 ml smotana na varenie, 2 strúčiky cesnaku, 250 g maslo, 1 cibuľa, 100 g strúhaný parmezán, podľa potreby: soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Vo veľkom hrnci dáme variť vodu, vo vriacej osolenej vode uvaríme tagliatelle.
2. Na panvici roztopíme maslo, rozložíme naň filety lososa a 30 sekúnd ich opekáme. Potom filety vložíme do rúry predhriatej na teplotu 200 °C a pečieme 4 minúty.
3. Nakrájaný cesnak a cibuľu so špenátom dusíme na olivovom oleji, podľa chuti solíme, koreníme a pridáme smotanu na varenie, prevaríme a pridáme scedené tagliatelle a strúhaný parmezán a dobre pomiešame. Na tanieri servírujeme s lososom.
Branzino del vino – morský vlk na víne v alobale
Na 4 porcie potrebujeme:
1000 g Branzino (1 ks cca 250 g), 1000 g zemiaky, 1 ks alobal, 100 ml olivový olej, 4 ks vetvičiek rozmarínu, 4 strúčiky cesnaku, 150 g maslo, 1 ks citrón, 100 ml biele víno, 200 g cibuľa, 200 g mrkva, Podľa potreby: soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Rybu osolíme, okoreníme a prudko opečieme z obidvoch strán na olivovom oleji (asi 60 sekúnd).
2. Na alobal si rozložíme osolené a okorenené zemiaky, pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu. Na mrkvu uložíme opečenú rybu, rozmarín, na kúsky nakrájaný cesnak, maslo, citrón, cibuľu. Všetko podlejeme bielym vínom a prikryjeme alobalom.
3. Do pekáča vložíme jedlo zabalené v alobale, pridáme vodu asi (3 až 4 cm) a pečieme asi 20 až 25 minút na 180 °C.
Recepty pripravil šéfkuchár Tibor Darida z Bella Italia v Šamoríne
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pstruh na bielom víne s krevetami podľa Juraja Baču na Varecha.sk