Zaháňate hlad sladkosťami? Telo oklamete len na chvíľu

Chutí vám čokoládka či iná sladká dobrota? Neviete jej odolať a tak si ju doprajete stále znova a znova?

17.06.2020 11:00
maškrtenie, čokoláda, sladkosti Foto:
Neviete odolať čokoláde?
debata

Na vine je cukor. Ten spôsobuje pocit, že sladkého potrebujete stále viac. Nie je žiadnym prekvapením, že veľké množstvo cukru môže spôsobiť zdravotné ťažkosti aj závislosť. Poznáte rozdiel medzi sacharidmi a cukrami? Prečo by sme mali cukor v zdravom jedálničku obmedziť?

Podľa odborníkov je najhoršou možnosťou, ak sladkosťami zaháňame hlad. Cukor totiž zasýti len na chvíľu, následne sa hlad ozve o slovo opäť – telu totiž takáto energia na fungovanie nestačí. Oveľa lepšie telo nasýtite z vyváženej stravy, ktorá obsahuje dostatok bielkovín, tukov, komplexných sacharidov, minerálov a vitamínov.

Nadmerný príjem cukrov môže byť tiež príčinou viacerých chorôb, čo je overený fakt. "V prvom rade je to nadváha a obezita. Častým ochorením je cukrovka. Nesmieme zabudnúť ani na celulitídu, bolesti hlavy, zubný kaz či problematickú pleť. Možno ani netušíte, že za vašimi ťažkosťami je práve veľké množstvo cukru,“ upozorňuje odborníčka na ketodiétu Martina Dvořáková.

To neznamená, že musíte vyradiť všetky sacharidy. Pozor si treba dať na tzv. rýchle cukry. "Pri nárazovom podaní väčšieho objemu rýchlych cukrov sa nám prudko zvýši hladina krvného cukru. Na túto situáciu okamžite reaguje hormón inzulín, ktorý má na starosti udržiavanie stabilnej úrovne krvného cukru, a to tým, že ju rýchlo stiahne na minimum a my pocítime veľký hlad. Prijmeme rýchle cukry, hladina znova vystrelí a celý proces ide nanovo,” vysvetľuje Martina Dvořáková. Takéto jednoduché sacharidy nájdete prevažne v sladkostiach a sladených nápojoch.

Odborníci sa však zhodujú, že s mierou si môžeme dopriať aj sladkú odmenu. Vyskúšať môžete napríklad proteínové guľôčky, ktoré obsahujú znížené množstvo sacharidov a viac proteínov. Na trhu nájdete aj také, ktoré majú dostatok vlákniny na podporu vášho trávenia. V niektorých sú pridané tiež vitamíny. Vybrať si môžete podľa vlastnej chuti, či už máte radi mliečnu alebo bielu čokoládu. Sú zdravšou alternatívou vašej obľúbenej čokoládovej tyčinky. Podľa výživovej špecialistky Martiny Dvořákovej: "100 g obyčajnej mliečnej čokolády obsahuje až 60 g sacharidov, z ktorých 90 percent tvoria jednoduché cukry. Obsahuje tiež 30 g tuku, a to je ešte dôležitejšie pozrieť sa, akého.“ Sladkú dobrotu si nemusíte odoprieť ani počas diéty. Pozor si však musíte dať na množstvo a výživové hodnoty. V tomto období je preto ideálne siahnuť po verziách s minimom cukrov a sacharidov, alebo rovno siahnite po lowcarb dezertoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sladkosti #cukor #vyvážená strava

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...