Ovocie na večeru? Radšej nie! Ak už neviete odolať, potom siahnite po...

Ovocie dodáva telu energiu a je dobrým občerstvením počas dňa.

14.06.2020 12:10
jahody, žena , zdravie Foto:
Lahodná chuť jahôd - kedy si ich dopriať?
debata

Koniec koncov, ovocie vo forme smoothies sa stalo stálou súčasťou nášho jedálnička. Ruky preč od ovocia či ovocných smoothies by sme mali dať pred spaním.

Ovocie obsahuje veľa ovocného cukru, tiež nazývaného fruktóza. Ide o jednoduchý cukor (monosacharid) a patrí k uhľohydrátom. Nespúšťa síce vlčí hlad, ale telo ho spracováva v pečeni. Jednoduché cukry, ktoré ovocie obsahuje, sa môžu v tele ukladať ako tuková rezerva, ak ich nespotrebujete. A spotrebovať tieto cukry, ktoré dodávajú energiu, tesne pred spaním zrejme nestihnete.

Potreba energie je v noci menšia ako počas dňa. Sacharidy (napríklad tie, ktoré sa nachádzajú v ovocí) zabezpečujú, že telo dostane viac energie. V noci však nie je potrebná. Ak máte citlivejší žalúdok, nočné trávenie vás môže udržať dlho hore. Zvlášť, ak ste niečo zjedli tesne pred spaním.

Aj tu však platí, že nie je ovocie, ako ovocie. Niektoré druhy majú nižší obsah uhľohydrátov, iné vyšší – ananás, mango či figa na večerný tanier nepatria.

Ak sa večerného pojedania ovocia predsa len nedokážete vzdať, zahryznite sa do banána. Obsahuje horčík, draslík a iné minerálne látky, ktoré pôsobia na uvoľnenie svalstva, čo vám môže pomôcť pri zaspávaní. Ale naozaj stačí malý kúsok. Na večeru pred sacharidmi uprednostnite skôr bielkoviny, ktoré môžete kombinovať so zeleninou. Čo sa týka obsahu cukru v ovocí – ak si strážite líniu, siahnite po kúskoch s nižším obsahom cukru – to sú maliny, broskyne, marhule, melón či jahody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #ovocie #kalórie

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...