A tak každý správny kuchár – profesionál i amatér – netrpezlivo čaká na jar, aby pri varení, pečení alebo príprave studených dobrôt mohol vziať do dlane čerstvé vňate, lístky, stonky. Ale pozor, merať na laboratórnych váhach, aby len vyzdvihli a podčiarkli chuť jedla.
Bazalkové trojuholníčky s mozzarellou a pažítkou
Na 4 porcie potrebujeme:
Cesto: 250 g polohrubej múky, 100 g hladkej múky, 1 kl soli, 250 g mlieka, 1 kl kryštálového cukru, 20 g droždia, 50 g oleja
Plnka: 125 g rastlinného tuku, 1 žĺtok, 100 g sušených paradajok, 50 g mladej cibuľky, cesnak, čerstvá bazalka, pažítka, 150 g mozzarelly, 1 vajce na potieranie, semienka na posypanie
Postup:
1. Do vlažného mlieka dáme cukor, droždie, zamiešame a necháme vzísť kvások. Múky preosejeme a pridáme soľ, olej a kvások. Cesto vypracujeme a necháme nakysnúť.
2. Medzitým pripravíme plnku: Mladú cibuľku pokrájame na tenké kolieska, ktoré jemne podusíme na oleji, pridáme pokrájané sušené paradajky a postrúhaný cesnak. Dochutíme soľou. Po vychladnutí zamiešame do zmäknutého tuku spolu so žĺtkom a podľa potreby dochutíme.
3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, spracujeme, necháme mierne podkysnúť, vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme hotovou plnkou, postrúhame mozzarellu a posypeme čerstvou posekanou bazalkou a pažítkou. Zrolujeme a krájame trojuholníčky, ktoré potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre 15–20 minút pri 200 °C.
Pstruh s bylinkovou plnkou a tvarohovými knedličkami
Na 4 porcie potrebujeme:
4 dúhové pstruhy
Fáš: orezy zo pstruha, 1 žĺtok, 50 g smotany na šľahanie, 50 g mladej cibuľky, čerstvé bylinky – bazalka, koriander, petržlenová vňať, pažítka, 200 g mrkvy, 200 g cukety, soľ, maslo, olej podľa potreby
Tvarohové knedličky s kôprom: 250 g hrudkového tvarohu, 100 g hrubej múky, 50 g jemnej strúhanky, 40 g vajec, soľ, čerstvý kôpor Šafranová omáčka: 50 g masla, 20 g hladkej múky, 1 kl šafranu, 100 ml vývaru, 200 g smotany na šľahanie, soľ, kryštálový cukor, biele víno
Postup:
1. Pstruhy upravíme na filety. Do mixéra dáme orezy z ryby, smotanu, cibuľu, soľ, vajce a bylinky. Posekáme a fáš dochutíme. Surovú mrkvu ošúpeme, umyjeme a škrabkou pripravíme pruhy. Filety osolíme, potrieme fášom, poukladáme prúžky mrkvy, zasa potrieme fášom, zrolujeme do priesvitnej fólie a zatiahneme, aby vznikla rolka. Varíme vo vodnom kúpeli pri 80 °C 15 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Vyberieme z fólie, pokrájame na širšie kolieska a jemne opečieme na masle.
2. Cuketu so šupkou a mrkvu postrúhame na rezance alebo pokrájame na julien rezance, jemne opečieme na olivovom oleji, osolíme a podlejeme vývarom. Vývar necháme odpariť. Rezance musia byť chrumkavé. Tvarohové knedličky s kôprom: Všetky suroviny spolu zamiešame a dochutíme soľou. Pridáme posekaný čerstvý kôpor a necháme 5 minút odpočinúť. Vytvarujeme rovnaké knedličky a varíme ich v osolenej vode pomaly, aby sa nerozpadli. Uvarené knedličky vyberieme do studenej vody, precedíme a necháme odkvapkať. Nakoniec pridáme troška oleja.
3. Šafranová omáčka: Do roztopeného masla pridáme šafran, hladkú múku, speníme, zalejeme vývarom, necháme prejsť varom, pridáme soľ, cukor a zjemníme smotanou. Pridáme trocha bieleho vína, necháme prevrieť a dochutíme.
Recepty pripravila Ivana Havelová, hlavná kuchárka Motorestu ZOJA v Komárne–Ďulovom dvore
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilovaný losos s bylinkovým maslom na Varecha.sk