Bryndzobranie: Haluškami sa to často aj končí. Bohužiaľ

Bryndzové halušky nás ako kulinárska ikona preslávili aj za hranicami. Začína sa nimi ochutnávanie slovenských jedál... ale často aj končí.

16.05.2020 16:00
Syrovo-mrkvová roláda s medvedím cesnakom, bryndza Foto: ,
Syrovo-mrkvová roláda s medvedím cesnakom a bryndzou.
debata (6)

Pritom sa práve z bryndze dajú vytvoriť desiatky zaujímavých chuťoviek, koláčov, polievok či hlavných jedál zážitkového menu. Veď dnes je vo svete bežné, že „ľudové“ suroviny prenikajú do vysokej gastronómie.

Syrovo-mrkvová roláda s medvedím cesnakom

Na 4 porcie potrebujeme:

250 g tvrdého syra do 30 % tuku, 250 g mrkvy, 4 vajíčka , väčšia hrsť medvedieho cesnaku (príp. čerstvého špenátu), 120 g bryndze, soľ

Postup:

1. Mrkvu ošúpeme a spolu so syrom nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme vajcia a jemne ochutíme soľou. Všetko spolu dobre premiešame.
2. Plech vystelieme papierom na pečenie a pripravenú zmes rovnomerne rozotrieme po celom plechu. Takto pripravený plát vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme 25–30 minút dozlatista. Opäť závisí od rúry, preto znamením, že je plát hotový, je roztopený a dozlatista upečený syr. Keď je syr upečený, vyberieme ho z rúry.
3. S papierom na pečenie ho preložíme na pracovnú dosku a ešte teplý opatrne stočíme do rolády. Môžeme si pomôcť aj utierkou, aby sme sa nepopálili. Stočenú roládu necháme chvíľu vychladnúť, rozvinieme ju, opatrne odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť. Keď je roláda vychladnutá, rozprestrieme ju, natrieme bryndzou, na ktorú poukladáme lístky medvedieho cesnaku a stočíme späť. Zabalíme do alobalu a necháme hodinu v chladničke.

Tekvicová polievka s bryndzou

Na 2 porcie potrebujeme:

1 menšia hokkaido tekvica, 1 väčšia mrkva, 2 zemiaky, 1 PL oleja, 1 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, škorica podľa chuti, 1 kl cukru, 100 g bryndze

Postup:

1. Tekvicu rozrežeme na polovicu, vydlabeme, umyjeme a ostrým nožom pokrájame na malé kocky (spolu so šupkou).
2. Očistenú mrkvu i zemiaky pokrájame na menšie kocky a cibuľu nasekáme nadrobno. V hrnci zahrejeme maslo a olej a pridáme cibuľku. Smažíme do sklovita. Potom prisypeme zeleninu (mrkvu, tekvicu aj zemiaky), osolíme, okoreníme a zaprášime škoricou a všetko spolu ešte pár minút restujeme.
3. Zalejeme vodou, zakryjeme a spolu varíme zhruba 30 minút. Horúcu polievku ocukríme, rozmixujeme do krémova tyčovým mixérom a podávame posypanú rozmrvenou bryndzou.

Bryndzou plnené morčacie prsia na zeleninovom šaláte

Na 4 porcie potrebujeme:

850 g morčacích pŕs v celku, 50 g sušenej šunky, 1 zväzok jarnej cibuľky, 200 g bryndze, 250 g šampiňónov, 200 g cherry paradajok, 100 ml bieleho vína, 100 g masla, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, 2 vetvičky čerstvého tymianu, 200 g baby špenátu, soľ, mleté čierne korenie

Postup:

1. Morčacie prsia očistíme a nakrájame na hrubšie pláty. Naklepeme ich na rezne, osolíme a okoreníme. Sušenú šunku nakrájame na tenučké pásiky, lahôdkovú cibuľku na jemné prúžky. Cherry paradajky, huby a cesnak očistíme a nakrájame na tenšie kúsky. Lístky tymianu stiahneme zo stopiek a nasekáme najemno. Špenát umyjeme a osušíme.
2. Rúru predhrejeme na 220 °C. Z nasekanej šunky, polovice nasekanej cibuľky a bryndze, zamiešame plnku. Mierne osolíme, okoreníme a naplníme ňou morčacie prsia, ktoré zaistime pomocou špáradiel.
3. Na veľkej panvici, ktorá smie ísť do rúry, rozpálime lyžicu oleja a pripravené mäso v nej sprudka opečieme za každej strany. Pridáme maslo, víno a vložíme do rúry na šesť minút. Po vytiahnutí z rúry necháme aspoň tri minúty odpočinúť a krájame na porcie.
4. Na širšej panvici rozohrejeme lyžicu oleja a pridáme do nej paradajky, cesnak, zvyšok jarnej cibuľky, šampiňóny a orestujeme. Na záver pridáme tymian, dochutíme soľou, korením, pridáme umytý špenát a niekoľkokrát zľahka prehodíme. Na plytký tanier servírujeme teplý zeleninový šalát, navrch umiestnime plnenú morčaciu kapsu a polejeme výpekom z panvice po mäse.

Recepty pripravili Martin Šulc a Juraj Štefanka z Koliby U dobrého pastiera v Ružomberku

Video
Tieto sexi pirohy jednoducho musíte vidieť! Výbuch známeho markizáka mal ostať mimo kamier.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bezlepkové pirohy na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bryndza #mrkva #polievka #halušky #medvedí cesnak #morčacie mäso #syr #roláda

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...