Večera za babku: Aj z mála chutné jedlo hodné kráľovskej tabule

Paradoxy doby; v bufete vám naservírujú sviečkovicu s exotickým ovocím a v noblesnej drahej reštaurácii pohánkovú kašu.

12.05.2020 17:00
Hlivový paprikáš Foto: ,
Hlivový paprikáš so zemiakovými haluškami.
debata

Veď lacné a dostupné suroviny našich praprababičiek už dávno prerazili do zážitkovej gastronómie. Stačí sa prehrabať starými denníkmi a zápiskami a nájdeme tam nesmiernu kopu inšpirácie, múdrosť, fortieľ. Práve v tomto čase máme tisíc príležitostí, aby sme sa naučili tak ako ony – aj z mála pripraviť chutné jedlo hodné kráľovskej tabule.

Pníky so slivkou a syrovo-slaninkovou plnkou

Na 4 porcie potrebujeme:

700 g bravčového karé bez kostí, 100 g slaniny, 100 g syra eidam, 100 g sušených sliviek, soľ, mleté čierne korenie
Omáčka: 200 g mrazených hríbov, 150 ml vývaru, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 150 ml smotany, kúsok masla, soľ, mleté čierne korenie, balzamikový ocot, 8 zemiakov, olej

Postup:

1. Mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame na asi 150 g kusy, vyklepeme, osolíme, okoreníme a poukladáme naň slaninku, syr a slivky. Zatočíme do alobalu, postup zopakujeme s každým kusom mäsa, poukladáme do misy a dáme piecť pri 180 °C na 20 minút, po upečení necháme odležať 10 minút a zatiaľ pripravíme omáčku.
2. Hríby orestujeme na spenenej cibuli, pridáme jeden strúčik cesnaku, podlejeme vývarom, jemne okoreníme, pridáme balzamikový ocot, zredukujeme, zjemníme smotanou a maslom. Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté očistíme, nakrájame na hrubšie pláty, na panvici opečieme dozlatista a jemne osolíme.
3. Mäso odbalíme z alobalu, nakrájame na päť častí a podávame spolu so zemiakmi a po okraji prelejeme omáčkou.

Hlivový paprikáš so zemiakovými haluškami

Na 4 porcie potrebujeme:

350 g hlivy, 250 ml smotany na šľahanie, 1 cibuľa, mletá červená paprika, 3 PL hladkej múky, mleté čierne korenie, vegeta, soľ, citrónová šťava, olej, 200 ml vody

Postup:

1. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme, pridáme mletú červenú papriku, čierne korenie a štipku soli, očistenú nakrájanú hlivu, premiešame, podlejeme vodou a prikryté dusíme 30 minút.
2. Múku so smotanou vymiešame dohladka, hlivu ochutíme vegetou, stíšime, vmiešame pripravenú smotanu, povaríme a odstavíme. Pred podávaním pridáme trošku citrónovej šťavy.
3. Halušky: Zemiaky očistíme a nastrúhame, pridáme vajíčka, soľ, múku a zmiešame na husté cesto. Do vriacej jemne osolenej vody hádžeme haluškové cesto. Keď halušky vyplávajú, vyberieme ich sitkom a prepláchneme vodou.

Zemiakové placky plnené kuracím soté

Na 4 porcie potrebujeme:

500 g zemiakov, 2 vajcia, 100 g hladkej múky, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, majorán, soľ, olej
Soté: 500 g kuracích pŕs, 1 cibuľa, sójová omáčka, soľ, 1 PL plnotučnej horčice, 1 PL kečupu, 1 PL paradajkového pretlaku, 250 g šampiňónov, mleté čierne korenie, feferónka, 100 g tvrdého syra

Postup:

1. Soté: Kuracie prsia nakrájame na rezance, na spenenú cibuľu pridáme mäso, osolíme a dusíme. Po 5 minútach pridáme nakrájané šampiňóny, mleté čierne korenie, sójovú omáčku, horčicu, kečup, paradajkový pretlak a nakrájanú feferónku. Dovaríme domäkka.
2. Placky: Zemiaky nastrúhame najemno, pridáme soľ, vajíčka, múku, pretlačený cesnak, korenie a zamiešame, na panvici na horúcom oleji usmažíme placky.
3. Placku položíme na tanier, na polovicu naložíme soté, prekryjeme druhou polovicou a ozdobíme strúhaným syrom.

Recepty pripravil Mário Hlinka, šéfkuchár Mlyna u Anastázie v Pohraniciach

Video
Viete, čo robia umelci v čase korony? Napríklad varia takéto vynikajúce jedlá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #halušky #paprikáš #zemiakové placky #soté #karé

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...