Nápady z mäska: Jedlo s úžasnou vôňou i chuťou je na stole

10.05.2020 12:30
Morčacie stehno na slaninke
Morčacie stehno na slaninke s restovanými zemiakmi. Autor: ,

Mäsko patrí ku kulinárskym vášňam mnohých reštaurácií. Už naši prapradedovia vedeli, že hovädzie, hydinové, bravčové, jahňacie, králičie, divina či mäsko vodných živočíchov je zdrojom energie, ale aj mnohých zdraviu prospešných látok.

Záleží len na kuchárovi, ako chutne a originálne ho dokáže spracovať. Veď fantázii sa medze nekladú. Aj keď kvalitnému mäsku stačí veľmi málo – možno len čerstvé bylinky, ovocie, víno alebo omáčka a jedlo s úžasnou vôňou i chuťou je na stole.

Polievka z hovädzích chvostov

Na 4 porcie potrebujeme:

1 kg hovädzích kostí, 1 kg hovädzích chvostov, 200 g mrkvy, 150 g petržlenu, 100 g kalerábu, 100 g zeleru, 1 paradajka, 1 paprika, 3 menšie šampiňóny, 1 cibuľa, petržlenová vňať na ozdobenie, 2 g celého čierneho korenia, 4–5 guľôčok nového korenia, 2–3 bobkové listy, soľ, muškátový oriešok, kurkuma

Postup:

1. Hovädzie kosti a chvosty umyjeme, chvosty naporciujeme sekáčom asi na 2–3 cm hrubé kusy, dáme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby kosti aj chvosty boli ponorené. Na slabom ohni privedieme do varu a sitkom zberáme penu.
2. Potom dáme do vývaru očistenú zeleninu, koreniny a varíme na slabom ohni 3–3,5 hodiny. Polievku precedíme, mäso z kostí oberieme, z chvostov nie. Zeleninu pokrájame, do každej porcie dáme chvosty aj obrané mäso a zeleninu. Pri podávaní ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Morčacie stehno na slaninke s restovanými zemiakmi

Na 4 porcie potrebujeme:

4 spodné morčacie stehná, 150 g údenej slaniny, soľ, 8 strúčikov cesnaku, mleté čierne korenie, mletá rasca, 300 g cibule, 1 kg zemiakov, 100 ml oleja

Postup:

1. Morčacie stehná umyjeme, osolíme, okoreníme, potrieme nastrúhaným cesnakom a dáme do pekáča. Navrch dáme na plátky nakrájanú slaninu, prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry zohriatej na 180 °C na 1 hodinu. Potom pečieme bez alobalu na 30 minút na 220 °C. Počas pečenia prelievame vlastnou šťavou.
2. Restované zemiaky: Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Vychladíme, očistíme a nakrájame na hrubšie plátky. Na oleji orestujeme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu a pridáme zemiaky. Okoreníme a osolíme podľa chuti.

Recepty pripravil Jozef Lakatos, hlavný kuchár z Hostinca U čierneho psa v Komárne

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Morčacia roláda na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #morčacie #mäso #hovädzie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nepreháňajte to s ľahkým oblečením, počasie je zradné a stále chladné.
Nepočúvajte druhých, chcú vás len...

+ Nezanedbávajte svoje telo, nebojte sa navštíviť fyzioterapeuta.
Vaše financie sú na tom veľmi dobre, je...