Záleží len na kuchárovi, ako chutne a originálne ho dokáže spracovať. Veď fantázii sa medze nekladú. Aj keď kvalitnému mäsku stačí veľmi málo – možno len čerstvé bylinky, ovocie, víno alebo omáčka a jedlo s úžasnou vôňou i chuťou je na stole.
Polievka z hovädzích chvostov
Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg hovädzích kostí, 1 kg hovädzích chvostov, 200 g mrkvy, 150 g petržlenu, 100 g kalerábu, 100 g zeleru, 1 paradajka, 1 paprika, 3 menšie šampiňóny, 1 cibuľa, petržlenová vňať na ozdobenie, 2 g celého čierneho korenia, 4–5 guľôčok nového korenia, 2–3 bobkové listy, soľ, muškátový oriešok, kurkuma
Postup:
1. Hovädzie kosti a chvosty umyjeme, chvosty naporciujeme sekáčom asi na 2–3 cm hrubé kusy, dáme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby kosti aj chvosty boli ponorené. Na slabom ohni privedieme do varu a sitkom zberáme penu.
2. Potom dáme do vývaru očistenú zeleninu, koreniny a varíme na slabom ohni 3–3,5 hodiny. Polievku precedíme, mäso z kostí oberieme, z chvostov nie. Zeleninu pokrájame, do každej porcie dáme chvosty aj obrané mäso a zeleninu. Pri podávaní ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Morčacie stehno na slaninke s restovanými zemiakmi
Na 4 porcie potrebujeme:
4 spodné morčacie stehná, 150 g údenej slaniny, soľ, 8 strúčikov cesnaku, mleté čierne korenie, mletá rasca, 300 g cibule, 1 kg zemiakov, 100 ml oleja
Postup:
1. Morčacie stehná umyjeme, osolíme, okoreníme, potrieme nastrúhaným cesnakom a dáme do pekáča. Navrch dáme na plátky nakrájanú slaninu, prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry zohriatej na 180 °C na 1 hodinu. Potom pečieme bez alobalu na 30 minút na 220 °C. Počas pečenia prelievame vlastnou šťavou.
2. Restované zemiaky: Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Vychladíme, očistíme a nakrájame na hrubšie plátky. Na oleji orestujeme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu a pridáme zemiaky. Okoreníme a osolíme podľa chuti.
Recepty pripravil Jozef Lakatos, hlavný kuchár z Hostinca U čierneho psa v Komárne
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Morčacia roláda na Varecha.sk