Štyri nápady na jarné vitamíny

Jarná záhrada nám ponúka množstvo zeleniny plnej vitamínov. Ponúkame vám niekoľko receptov z tejto jarnej zeleninovej ponuky.

06.05.2020 11:00
Smoothie s cviklou Foto:
Smoothie s cviklou.
debata

Reďkovkový šalát s jarnou cibuľkou

Na 4 porcie potrebujeme:

2 viazaničky reďkoviek, 3 jarné cibuľky, soľ, olivový olej, 3 PL kryštálového cukru, 3 PL octu

Postup:

1. Čerstvú reďkovku umyjeme a očistíme od vňate a koreňov, cibuľku len od koreňov.
2. Cibuľku nakrájame a mierne osolíme, pridáme na kolieska nakrájanú reďkovku a pokvapkáme olivovým olejom.
3. Dresing: V 500 ml prevarenej vody rozpustíme 3 PL cukru a po rozpustení pridáme 3 PL octu, premiešame a zalejeme pripravené reďkovky s cibuľkou.

Šalát so špargľou a s hráškom

Na 4 porcie potrebujeme:

1 vanička poľníčka, 500 g špargle, 3 PL hrášku, 2 jarné cibuľky
Dresing: 4 PL olivového oleja, 6 PL citrónovej šťavy, 3 PL trstinového cukru alebo medu, mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

1. Poľníček umyjeme a necháme odkvapkať. Špargľu dobre umyjeme, ak je čerstvá netreba ju šúpať. V prípade, že má suché konce, tie treba odrezať a prípadne ošúpať spodnú časť. Všetky stopky nakrájame na tri časti.
2. Špargľu a hrášok vhodíme do vriacej vody a povaríme cca 3–4 minúty, aby špargľa bola stále chrumkavá. Zeleninu scedíme a opláchneme studenou vodou, odložíme nabok.
3. Cibuľku nakrájame na kolieska a v miske vymiešame suroviny na dresing. Všetko spolu premiešame, pokvapkáme dresingom a ihneď podávame. Výborne sa hodí ku grilovanému mäsu, k syru alebo varenému vajíčku.

Smoothie s cviklou

Na 1 porciu potrebujeme:

70 g olúpanej cvikly, za hrsť-dve jarného baby špenátu, 1/2 jabĺčka (môže byť aj so šupkou), 1/3 banánu, čerstvé bylinky – podľa chuti, 2 mandle, šťava z 1/2 citróna, voda Všetky suroviny vložíme do mixéra a mixujeme dohladka.

Miešaný šalát

Na 5 porcií potrebujeme:

1 ľadový šalát, 1 zväzok reďkovky, 1 šalátová uhorka, podľa chuti tvrdý syr, čerstvá kapia, trochu bylinkovej soli, trochu mletého čierneho korenia, podľa chuti balzamikový ocot

Postup:

1. Reďkovku, uhorku a kapiu nakrájame na malé kúsky. Šalát natrháme, syr nastrúhame.
2. Dochutíme soľou, korením a octom. Necháme chvíľku postáť, aby sa chute spojili, premiešame a podávame k hlavnému jedlu.

Video
Skvelé jarné rizoto od herečky a speváčky Jany Hubinskej je plné chuti a vône a rozhodne stojí za vyskúšanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cvikla #hrášok #špargľa #reďkovka #šalát #jarná cibuľka

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...