Pozor na horkú cuketu - je toxická

Aj vy milujete cuketu? Všestranná zelenina má však niekedy nepríjemnú horkú chuť, ktorá môže pokaziť celé jedlo. Prečo?

05.05.2020 13:00
cukina, zelenina, vitamíny, výživa Foto:
Toxické horké látky v cukete naozaj netreba podceňovať.
debata

Cuketa má jemnú až sladkú chuť. Niektorá je však horká, čo spôsobí, že sa začneme zelenine vyhýbať, pretože horké látky sú jedovaté a môžu dokonca spôsobiť zdravotné problémy. Prečo je cuketa občas horká?

Čím staršia, tým horšia

Za niekedy horkú príchuť v cukete sú zodpovedné takzvané kukurbitacíny. Tieto ochranné látky vyvíjajú mnohé rastliny, napríklad uhorky alebo tekvica, aby sa sami chránili pred požieraním. Ak si pestujete cuketu doma, nemali by ste ju vysádzať v blízkosti okrasných tekvíc. Pretože tie majú vysoký obsah horkých látok a môže prísť k takému skríženiu, ktoré nikomu nechutí. Pravdepodobnosť horkej chuti sa tiež zvyšuje, keď rastie pri dlhých obdobiach horúčavy a sucha. Čím je cuketa staršia, tým viac horkých látok sa v nej môže rozvinúť.

Ako zistím, či je horká?

Žiaľ, z vonkajšej strany sa to zistiť nedá, odporúča sa oliznúť ju pred varením.

Ako stiahnuť jej horkú chuť?

Pri niektorých druhoch zeleniny, napríklad pri baklažáne, pomáha stiahnuť horké látky soľ. Pri ostatných zas pomôže ohrievanie. V prípade cukety vás však sklameme – kukurbitacíny nie je možné zničiť žiadnou metódou. Horkú cuketu by ste jednoducho nemali jesť, pretože grilovaná horká cuketa je rovnako toxická (a nechutná), ako surová.

Aká toxická je horká cuketa?

Toxické horké látky v cukete naozaj netreba podceňovať. To, ako dobre či zle tolerujete kukurbitacíny, závisí od mnohých faktorov, napríklad od vašej fyzickej kondície či chorôb. Malé množstvá sú nepatrné, avšak môžu vyvolať nevoľnosť, zvracanie, hnačku alebo žalúdočné kŕče. V prípade závažných ťažkostí by ste sa určite mali poradiť s lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #nevoľnosť #cuketa #kukurbitacín

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...