A určite aj vďaka mixovaniu kulinárskych zvyklostí, ktoré prechádzali cez našu malú krajinu a ktoré sme tu prijali za svoje. A tak môžu byť tradičné suroviny, chute a recepty našich praprababičiek inšpiráciou aj pri príprave tej najkrajšej zážitkovej gastronómie.
Zapekaná mrvenička s čerešňami
Na 4 porcie potrebujeme:
600 g čerešní, 1 badián, 200 g trstinového cukru, 80 g hladkej múky, 50 g masla
Postup:
1. Umyté čerešne vykôstkujeme, spolu s badiánom a 120 g cukru krátko povaríme. Z masla, múky a ostatného cukru vymiesime mrveničku.
2. Čerešne poukladáme na ohňovzdorné taniere (alebo rozdelíme do zapekacích misiek či ohňovzdorných pohárov), posypeme mrveničkou a dáme piecť do rúry zohriatej na 170 °C približne 18 minút. Pri podávaní posypeme práškovým cukrom.
Šampiňóny s oškvarkovou zmesou
Na 4 porcie potrebujeme:
800 g veľkých šampiňónov alebo bedlí, 250 g oškvarkov, 300 g zemiakov, 2 žĺtky, mleté čierne korenie, mladá cibuľka
Postup:
1. Zemiaky uvaríme v šupke. Očistíme ich a nastrúhame najemno. Šampiňóny očistíme a blanšírujeme.
2. Oškvarky zmiešame so zemiakmi a žĺtkom, ochutíme korením. Zmesou plníme šampiňóny. Pečieme v rúre rozohriatej na 175 °C asi 15 minút. Hotové šampiňóny posypeme nasekanou cibuľkou.
Recepty pripravil Štefan Benďák, šéfkuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzové pagáčiky na Varecha.sk