Dá sa pripraviť z desatorakého cesta, s rôznymi plnkami, polevami, a potom vždy inak vyzdobiť a naaranžovať. Navyše to ide rýchlo od ruky aj úplnému začiatočníkovi. Nuž nečudo, že anglický „muffin“, po našom mafin, už dávno prekročil hranice krajiny a získal si priazeň na celom svete.
Pikantný mafin s hrozienkami a čokoládovou polevou
Na 8 porcií potrebujeme:
Cesto: 1,5 pohára hrubej múky, 1,5 pohára práškového cukru, 150 ml acidofilného mlieka, 100 ml oleja, 1 kl sódy bikarbóny, 2 PL kakaa, 1 čerstvá nasekaná čili paprička, 1 hrsť posekaných vlašských orechov, 1 hrsť hrozienok
Poleva: 140 g kryštálového cukru, 140 g masla, 4 PL mlieka, 4 PL kakaa
Postup:
1. Všetky suroviny zmiešame a plníme košíčky do troch štvrtín. Pečieme pri teplote 180 °C 15 minút. Po upečení natrieme džemom a polejeme polevou.
2. Poleva: Všetky suroviny roztopíme vo vodnom kúpeli.
Hrnčekový mafin s tvarohom a džemom
Na 8 porcií potrebujeme:
2 vajcia, 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček polohrubej múky, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/4 hrnčeka oleja, 1 vanilkový cukor, 1/2 kypriaceho prášku, 125 g jemného tvarohu, 100 g pomarančového džemu
Postup:
1. Žĺtky, cukor, mlieko, olej, vanilkový cukor a tvaroh rozmixujeme. Pridáme múku a kypriaci prášok. Nakoniec zľahka zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
2. Hmotou plníme košíčky do polovice, pridáme lyžičku pomarančového džemu a zalejeme zvyšným cestom. Pečieme pri teplote 160 °C asi 15 minút.
Recepty pripravila Anna Faltinová, cukrárka Grandhotela Praha**** v Tatranskej Lomnici
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Čokoládové muffiny na Varecha.sk