Mafiny a mafinôčky: Už dávno prekročili hranice Anglicka

Koláčik do dlane. Na studeno i na teplo, na slano i na sladko. V rôznych farbách, chutiach, vôňach a napokon i vo veľkostiach.

21.04.2020 13:00
mafiny Foto:
Mafiny sa dajú pripravovať s rôznymi plnkami, polevami, a potom vždy inak vyzdobiť.
debata

Dá sa pripraviť z desatorakého cesta, s rôznymi plnkami, polevami, a potom vždy inak vyzdobiť a naaranžovať. Navyše to ide rýchlo od ruky aj úplnému začiatočníkovi. Nuž nečudo, že anglický „muffin“, po našom mafin, už dávno prekročil hranice krajiny a získal si priazeň na celom svete.

Pikantný mafin s hrozienkami a čokoládovou polevou

Na 8 porcií potrebujeme:

Cesto: 1,5 pohára hrubej múky, 1,5 pohára práškového cukru, 150 ml acidofilného mlieka, 100 ml oleja, 1 kl sódy bikarbóny, 2 PL kakaa, 1 čerstvá nasekaná čili paprička, 1 hrsť posekaných vlašských orechov, 1 hrsť hrozienok
Poleva: 140 g kryštálového cukru, 140 g masla, 4 PL mlieka, 4 PL kakaa

Postup:

1. Všetky suroviny zmiešame a plníme košíčky do troch štvrtín. Pečieme pri teplote 180 °C 15 minút. Po upečení natrieme džemom a polejeme polevou.
2. Poleva: Všetky suroviny roztopíme vo vodnom kúpeli.

Hrnčekový mafin s tvarohom a džemom

Na 8 porcií potrebujeme:

2 vajcia, 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček polohrubej múky, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/4 hrnčeka oleja, 1 vanilkový cukor, 1/2 kypriaceho prášku, 125 g jemného tvarohu, 100 g pomarančového džemu

Postup:

1. Žĺtky, cukor, mlieko, olej, vanilkový cukor a tvaroh rozmixujeme. Pridáme múku a kypriaci prášok. Nakoniec zľahka zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
2. Hmotou plníme košíčky do polovice, pridáme lyžičku pomarančového džemu a zalejeme zvyšným cestom. Pečieme pri teplote 160 °C asi 15 minút.

Recepty pripravila Anna Faltinová, cukrárka Grandhotela Praha**** v Tatranskej Lomnici

Video
Jednoduchý recept na chutné čokoládové muffiny.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Čokoládové muffiny na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #recept #hrozienka #tvaroh #mafin #džem #hrnčekový koláč

+ Máte veľkú silu vydávať energiu počas celého dňa, avšak neprežeňte to.
Zájdite s priateľmi na drink a...

+ Vyhnite sa preťaženiu, aby ste chránili telo. Rovnováha je kľúčová.
Zvážte odborné poradenstvo, aby ste...