Inšpirácie z králika: s filozofiou zdravej výživy pre nízky obsahu tuku

Päť slovenských plemien, päť českých plemien... aj to je dôkaz, že králičie mäso patrí medzi tunajšie tradičné suroviny. Rozumie si preto so súčasným trendom lokálnosti a regionálnej gastronómie.

17.04.2020 17:00
Králičí chrbát v orechovej kôrke na mrkvovom pyré Foto: ,
Králičí chrbát v orechovej kôrke na mrkvovom pyré.
debata

S filozofiou zdravej výživy zase kvôli nízkemu obsahu tuku a cholesterolu a vysokému podielu proteínov, lecitínu, vitamínu PP a B1, železu, vápnika… Dobrý chýr z reštaurácií určite napomôže celkovej renesancii tohto dnes nezaslúžene opomínaného mäska

Pečené králičie stehno s hubovo-žemľovou plnkou

Na 4 porcie potrebujeme:

4 králičie stehná, 4 rožky, 2 vajcia, 150 ml smotany na šľahanie, 50 g sušených húb, 200 g prerastenej slaninky, 200 ml vývaru alebo bieleho vína, 2 stredne veľké cibule,4 strúčiky cesnaku, 1 hrsť petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
Na pečené zemiaky: 2 PL oleja, 4 väčšie zemiaky, 200 g čerstvého kravského syra, soľ

Postup:

1. Králičie stehná umyjeme a spodnú kosť stehna vyrežeme. Tým vznikne vrecko, ktoré budeme plniť plnkou. Sušené huby namočíme. Slaninku nakrájame na malé kocky a orestujeme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, pretlačený cesnak a krátko orestujeme. Potom pridáme namočené huby aj s vodou a povaríme približne 5 minút.
2. Rožky nakrájame na malé kocky. Žĺtky zmiešame so smotanou, s petržlenovou vňaťou, pridáme soľ, mleté čierne korenie a štipku muškátového orieška. Vajcia so smotanou nalejeme na rožky a premiešame. Do plnky pridáme hubovo-slaninkovú zmes. Na záver vyšľaháme z bielkov sneh, ktorý opatrne vmiešame do plnky. Osolené králičie stehná naplníme plnkou a vložíme do pekáča. Stehná zalejeme vývarom alebo bielym vínom, prikryjeme a dáme piecť na 180 °C približne 45 minút domäkka.
3. Pečené zemiaky s kravským syrom: Zemiaky prekrojíme na polovice a uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Do pekáča dáme 2 lyžice oleja a poukladáme doň zemiaky, prekrojenou stranu navrch. Zemiaky osolíme a pečieme pri 180°C asi 40 minút. Na záver položíme na každý zemiak plátok čerstvého kravského syra a necháme ešte asi 2 minúty zapiecť.

Králičí chrbát v orechovej kôrke na mrkvovom pyré

Na 4 porcie potrebujeme:

Na chrbát, omáčku a hráškové struky: 1 celý králičí chrbát, 50 g mletých vlašských orechov, 200 g masla, 200 g prerastenej slaninky, 2 stredne veľké cibule, 200 ml smotany na šľahanie, 200 g čerstvých hráškových strukov, 2 vetvičky čerstvého tymianu, soľ, mleté čierne korenie
Na mrkvové pyré: 1 kg mrkvy, 300 ml smotany na šľahanie, soľ

Postup:

1. Králičí chrbát vykostíme a z mäso upravíme na 4 plátky. Odblaníme ho, umyjeme, osolíme, okoreníme, pridáme 2 vetvičky tymianu a zavákuujeme. Do 2 litrov vriacej vody vložíme balíčky mäsa a 2 minúty povaríme. Potom mäso necháme 1 až 1,5 hodiny odstáť vo vode. Keď mäso vyberieme z vákua, obalíme ho v mletých vlašských orechoch a restujeme na panvici s maslom asi 3–4 minúty zo všetkých strán.
2. Mrkvové pyré: Mrkvu očistíme, nakrájame na malé kúsky a vsypeme do panvice. Zalejeme 300 ml smotany, osolíme a pomaly varíme. Keď je mrkva mäkká, rozmixujeme ju pomocou ponorného mixéra. Na záver môžeme pridať plátok masla na zjemnenie.
3. Slaninková omáčka: Slaninu nasekáme nadrobno a orestujeme ju. Pridáme cibuľu a spolu opražíme. Podlejeme 200 ml smotany, pridáme štipku soli, povaríme a zredukujeme. Potom omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Hráškové struky orestujeme na rozpustenom masle a osolíme. Králičí chrbát podávame s mrkvovým pyré, preliaty slaninkovou omáčkou a s hráškovými strukmi.

Recepty pripravili Matej Homola a Lukáš Kováč z Grand hotela Vígľaš****

Video
Lákavo vyzerajúci pstruh s krevetami je výsledkom snaženia herca a speváka Juraja Baču v našom štúdiu. Ukázal nám svoj vlastný recept na prípravu tejto dobroty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #recept #králičie mäso #mrkvové pyré #žemľová plnka

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...