Dokonalá pochúťka, ktorú zvládne aj kuchynský ľavák... naložte si cibuľku!

Aj tí najväčší odporcovia kuchynského experimentovania možno v posledných týždňoch zvážili svoj postoj. A pustili sa do neočakávaných aktivít. Samozrejme, v kuchyni.

15.04.2020 14:26
Cibuľa patrí medzi obľúbené potraviny v... Foto:
Cibuľa patrí medzi obľúbené potraviny v slovenskej kuchyni.
debata

Iba pred pár dňami sa pod tlakom sezóny medvedieho cesnaku v nejednej domácnosti vyrábalo pesto z tejto chutnej a zdravej byliny, ktorá sa dá používať na ochutenie šalátov, polievok, mäsa, alebo len dozdobiť obyčajný chlieb s maslom či použiť pri príprave nátierky.

Nie však každý z nás si trúfne na zber medvedieho cesnaku – jeho záludnosť spočíva aj v tom, že si ho niektorí poľahky zamenia s listami konvalinky a tento experiment sa môže skončiť až ohrozením života. My vám však ponúkame ľahšiu alternatívu – nakladanú cibuľku!

Áno, v sezóne mladej cibuľky niet nad to, že si nakrájate jej chrumkavé a jemne štipľavé kolieska na chlieb, do šalátu či ku kuraťu teriyaki. Ale čo tak pripraviť si ju naloženú aj do zásoby. Je to veľmi jednoduché. Do zaváraninového pohára nakrájate cibuľku, ktorú treba osoliť, môžete pridať aj korenie, prípadne čili – záleží na tom, ako vychádza váš žalúdok s pikantnými pochutinami.

Nasleduje príprava zmesi jablčného octu (pol hrnčeka), v ktorom nesmie chýbať ani lyžica kryštálového cukru, prípadne môžete skúsiť napríklad lyžicu javorového sirupu. Pridajte tiež pohár horúcej vody. To všetko premiešajte tak, aby sa cukor rozpustil. Zalejte osolenú a okorenenú cibuľku, nechajte odležať v sklenenom pohári, ktorý po vychladnutí umiestnite do chladničky. V USA je veľmi populárna verzia nakladanej cibuľky s červenou cibuľou. V jej prípade nebudete ani potrebovať niekoľko zväzkov mladej jarnej cibuľky, aby ste zaplnili zhruba do polovice zaváraninový pohár.

Odležaná a chutná cibuľa má prekvapivý šmrnc v rozmanitých jedlách. Môžete ju konzumovať s ranným toastom, pridať si ju ku praženici, do šalátu alebo ňou ozdobiť napríklad mäsový pokrm ako je guláš. Súznenie chutí vás určite prekvapí.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #cibuľa #jarná cibuľka #nakladanie

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...