Hrášková
Potrebujeme:
2 PL olivového oleja, 1 cibuľa, nakrájaná najemno, 380?g hrášku (môže byť aj mrazený), 720?ml kuracieho vývaru, 30?g bazalkových lístkov + na ozdobenie, 180?ml kyslej smotany, 15?ml citrónovej šťavy, soľ a čerstvo namleté čierne korenie, 8 svetlých toastov na podávanie (nemusí byť)
Postup:
1. Vo väčšom hrnci rozpálime na strednom plameni olej, pridáme cibuľu a necháme zosklovitieť; trvá to asi štyri minúty. Pridáme hrášok a kurací vývar. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a povaríme ďalšie tri minúty. 2. Polovicu polievky prelejeme do mixéra a spolu s bazalkou, kyslou smotanou a citrónovou šťavou rozmixujeme dohladka. (Môžeme to urobiť aj tyčovým mixérom.) Vrátime do hrnca, zamiešame, dochutíme soľou a korením a znovu prehrejeme. Jednotlivé porcie ozdobíme bazalkovými lístkami a podávame najlepšie s opečenými toastami.
Zeleninová
Potrebujeme:
1,5–2 l vody alebo zeleninového vývaru, 1 zväzok petržlenovej a ligurčekovej vňate, hrsť čerstvého alebo mrazeného hrášku, 2 PL masla, 2 stredne veľké mrkvy, 1 mladý kaleráb, 1 pór, 1 vajce, mleté čierne korenie, soľ, bylinky na ozdobenie (pažítka, ligurček, petržlenová vňať)
Postup:
1. Na rozohriatom masle orestujeme všetku nakrájanú zeleninu. Zalejeme ju vývarom alebo vodou, osolíme, okoreníme a pridáme zväzok zelených vňatí a varíme do zmäknutia zeleniny 2. Vytiahneme vňate a pridáme vajce, ktoré rozhabarkujeme v polievke vidličkou. Nakoniec polievku dochutíme a pridáme posekané bylinky (pažítku, ligurček, petržlenovú vňať).
Špargľová
Potrebujeme:
500 g zelenej špargle, 1 PL masla, 1 veľká cibuľa, 1 l zeleninového vývaru, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, kajenská paprika, 1 téglik smotany na šľahanie (nemusí byť)
Postup:
1. Zo šparglí odrežeme spodné drevnaté konce a zvyšok nakrájame na menšie kúsky, ktoré prepláchneme pod tečúcou vodou. V strednom hrnci rozohrejeme maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, osolíme a restujeme, kým nezmäkne (5 –7 minút). Potom cibuľku zalejeme vývarom (bujónom) a privedieme do varu. 2. Do vriaceho vývaru pridáme špargľu a varíme, kým nezmäkne natoľko, že keď ju vareškou pritlačíme o stenu hrnca, bude sa rozpadávať, ale stále bude mať svoju zelenú farbu. Nemalo by to trvať viac ako 10 minút v závislosti od „veku“ špargle. 3. V momente, keď je špargľa mäkká, odstavíme polievku z ohňa, vyberieme zopár hlavičiek špargle na finálne dozdobenie a zvyšok rozmixujeme na hustú krémovú konzistenciu. Polievku vrátime nad plameň, dosolíme, okoreníme a pridáme aj trošku mletej kajenskej papriky (podľa chuti). V tejto chvíli môžeme pridať aj smotanu, ktorá polievku urobí ešte lahodnejšou a krémovejšou. Minútku prevaríme.
Brokolicová
Potrebujeme:
brokolica, stredne veľká cibuľa, olej, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, 1 celé vajce
Postup:
1. V kastróle speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Doplníme roztlačeným cesnakom a spoločne s cibuľou orestujeme. Zalejeme vodou a pridáme umytú a na ružičky rozobranú brokolicu. Všetko varíme do zmäknutia asi 15 minút. 2. Osolíme a okoreníme. Potom do hrnca rozklepneme celé vajce a rozmixujeme tyčovým mixérom. Ak je polievka príliš hustá, môžeme ju rozriediť vodou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzová polievka na Varecha.sk