Štyri nápady na veľkonočné vajíčka

Vajíčka patria k Veľkej noci ako dekorácia alebo na tanieri. Ponúkame vám niekoľko receptov s vajíčkami.

10.04.2020 16:10
Škótske vajce Foto:
Škótske vajce.
debata

Vajcia v aspiku

Na 4 porcie potrebujeme:

4 vajcia (uvarené natvrdo), 4 plátky šunky, 200 g vlašského šalátu, 4 PL hrášku, 4 kyslé uhorky, 200 ml nálevu z uhoriek, 1 bal. čírej želatíny, 1 kl sezamového oleja, nakladané kapie

Postup:

1. Nálev z uhoriek doplníme vodou do 400 ml. Do časti tekutiny nasypeme želatínu a necháme ju napučať, potom ju v horúcom vodnom kúpeli zohrejeme.
2. Rozohriatu želatínu zmiešame so zvyškom tekutiny, podľa chuti môžeme dokysliť. Plastové misky vytrieme natenko olejom, na dno nalejeme vrstvu želatínového roztoku a necháme v chlade stuhnúť.
3. Položíme na ňu rozpolené vajceText linky, kapiu, uhorku, šunku, zalejeme časťou želatíny a necháme opäť stuhnúť. Nakoniec pridáme šalát, zalejeme ho zvyšnou želatínou a aspik necháme vychladiť a stuhnúť niekoľko hodín, najlepšie do druhého dňa. Potom opatrne vyklopíme.

Vaječný likér

Na 10 porcií potrebujeme:

6 žĺtkov, 1 kondenzované mlieko (Salko), 6 PL práškového cukru, 500 ml vodky

Postup:

1. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom do penista, kým sa nezdvojnásobí objem.
2. Pridáme Salko a znova mixujeme. Nakoniec prilejeme alkohol a zľahka premiešame.
3. Prelejeme do fľaše alebo do inej vhodnej nádoby.

Škótske vajce

Na 2 porcie potrebujeme:

2 vajcia, 200 g mletého bravčového mäsa, trochu hladkej múky, štipka soli, štipka mletého čierneho korenia, 1 PL repkového oleja
Bylinková strúhanka: 3 ks staršieho toastového chleba na strúhanku, 2 vetvičky tymianu, štipka soli, štipka mletého čierneho korenia
Dochutená majonéza: 5 PL majolenky, 1 PL dijonskej horčice, 1 sterilizovaná uhorka, štipka korenia

Postup:

1. V menšom hrnci dáme variť vodu. Keď začne voda vrieť, vložíme do nej opatrne vajcia a varíme 4–5 minút. Potom ich schladíme v studenej vode a opatrne ich zbavíme škrupiny.
2. Mleté mäso rozdelíme na dva rovnako veľké kúsky. Na potravinovej fólií potom každý kus zvlášť vytvarujeme do tenkej placky. Na stred placky položíme vajce a opatrne ho do mäsa zabalíme. Vytvoríme tak pekne tvarovanú guľu.
3. Opakujeme aj s druhým vajcom. Toastový chlieb rozmixujeme s tymianom a dochutíme soľou a korením. Toastový chlieb musí byť rozmixovaný skutočne najemno. Mäsové gule obalíme najprv v hladkej múke, rozšľahanom vajci a potom v bylinkovej strúhanke. V hrnci rozohrejeme asi 4 cm vrstvu repkového oleja. V ňom následne obalené mäsové gule opražíme z každej strany cca 10 minút dozlata.
4. Do misky dáme majolenku, dijonskú horčicu a korenie. Sterilizovanú uhorku nakrájame na tenké kolieska a pridáme k majolenke. Všetko dobre premiešame. Po opražení škótskeho vajce rozkrojíme na polovicu a podávame s ochutenou majonézou.

Jednoduchá vajíčková nátierka

Na 4 porcie potrebujeme:

5 vajec, 1 maslo, trochu horčice, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie

Postup:

Vajíčka uvaríme na tvrdo a vychladnuté ich nakrájame na drobno. Primiešame k nim zmäknuté maslo a trochu horčice. Podľa chuti osolíme a okoreníme a podávame.

Video
Recept pre milovníkov čínskej kuchyne

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Čajové vajcia na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #vajíčko #likér #nátierka #škótske vajcia #aspik

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....