Dezerty na Veľkú noc: V jednoduchosti je najväčšia krása a elegancia

Na veľkonočnom stole nikdy nechýba niečo sladké – zákusky, koláče, torty a tortičky alebo aspoň drobné pečivo. Je to sviatok kúpačov a šibačov, ale aj cukrárov.

09.04.2020 17:00
Kocky s citrónovou plnkou a makom Foto: ,
Bezlepkové kocky s citrónovou plnkou a makom.
debata

Môžeme načrieť do zápiskov našich prababičiek či do starej literatúry, ale aj za inšpiráciami z iných kútov sveta. Pohrať sa s tradíciami i novými nápadmi, s farbami, chuťami, dekoráciami… Vždy platí, že v jednoduchosti je najväčšia krása a elegancia.

Kocky s citrónovou plnkou a makom

Na 8 porcií potrebujeme:

Korpus: 10 bielkov, 10 žĺtkov, 200 g kryštálového cukru, 250 g mletého maku
Plnka: 1 l šľahačky, 250 g práškového cukru, 60 g vanilkového cukru, 2 citróny, citrónový džem, šľahačka a ovocie s veľkonočným motívom na ozdobu

Postup:

1. Bielky vyšľaháme s cukrom dotuha, jemne do nich vmiešame žĺtky a nakoniec pomletý mak. Masu rozdelíme na tri časti a na papieri na pečenie upečieme tri pláty pri teplote 165 °C asi 10 minút. Upečené pláty necháme vychladnúť, stiahneme z nich papier a naplníme ich krémom.
2. Plnka: Šľahačku vyšľaháme dotuha, pridáme práškový cukor, šťavu z dvoch citrónov a vanilkový cukor. Pláty pred plnením pokvapkáme citrónovou šťavou, spodný diel natrieme marhuľovým džemom, navrstvíme citrónovú šľahačku a tento postup ešte dvakrát zopakujeme. Navrch už len navrstvíme šľahačku a posypeme mletým makom. Ozdobíme podľa fantázie.

Snehové tortičky so smotanovým krémom a s ovocím

Na 8 porcií potrebujeme:

4 bielky, 200 g kryštálového cukru, 1 PL maizeny, 1 kl octu Plnka: 300 g smotany na šľahanie, 50 g vanilkového cukru, 100 g mascarpone, 100 g kryštálového cukru, čerstvé ovocie na ozdobu (jahody, čučoriedky, maliny, physalis + veľkonočný motív)

Postup:

1. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom úplne dotuha. Pridáme ocot a maizenu. Už len jemne zamiešame a polievkovou lyžicou na papier na pečenie robíme hniezda, ktoré dáme piecť pri teplote 100 °C na 30–40 minút do rúry.
2. Po upečení naplníme šľahačkou a mascarpone a ozdobíme ovocím. Plnka: šľahačkovú smotanu a mascarpone vyšľaháme dotuha, pridáme kryštálový a vanilkový cukor. Naplníme ich šľahačkovou plnkou a ozdobíme ovocím.

Recepty pripravila Tatiana Trebunová, cukrárka hotela Bellevue**** v Hornom Smokovci

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Orechovo-gaštanová torta na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #recept #Veľká noc #tortičky

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...