Veľkonočný mazanec bez lepku! Počas sviatkov jari pečte zdravšie

08.04.2020 11:00

Tradičné dobroty, ktoré patria na veľkonočný stôl, skúste pripraviť o čosi zdravie. Tu je recept.

Veľkonočný mazanec.
Veľkonočný mazanec. Autor: KetoDiet

Hoci sviatky budú mať tento rok pre nás celkom inú príchuť, jedlá, na ktoré sme zvyknutí, si môžeme dopriať aj tento rok – hoci len v malom kruhu najbližšej rodiny. Ponúkame recept na veľkonočný mazanec bez lepku.

Potrebujeme:

  • 150g jogurtu gréckeho typu, ale môžeme kombinovať aj s tvarohom alebo čerstvým syrom
  • 4 vajcia
  • 6 kopcovitých lyžíc brezového cukru
  • 2 odmerky proteínového smotanového nápoja KetoDiet alebo 1 balenie proteínového nápoja KetoDiet s príchuťou vanilky
  • 80 g ľanovej múky
  • 30 g psyllia
  • 50 g nasekaných vlašských orechov alebo mandlí
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 žĺtok na potretie mazanca
  • Hrsť sekaných mandlí na posypanie

Ako na to?

  • Do misky dáme vajce, jogurt, cukor a všetko spolu dobre vymiešame.
  • V druhej miske zmiešame všetky suché ingrediencie – proteínový prášok, ľanovú múku, psyllium, prášok do pečiva a oriešky. Obe zmesi dôkladne zmiešame dokopy a cesto necháme chvíľu postáť.
  • Z lepkavého cesta vymiešame tvar mazanca, ideálne priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  • Pre lepšie miesenie a tvarovanie mazanca vám odporúčame si navlhčiť ruky studenou vodou.
  • Ak je cesto tekuté, pokojne pridajte ešte trochu psyllia.
  • Cesto by malo držať tvar mazanca a neroztekať sa na plechu.
  • Na záver ho potrieme rozmiešaným žĺtkom a posypeme posekanými mandľami.
  • Pečieme cca hodinu pri teplote 160°C. Po upečení necháme mazanec dôkladne vychladnúť a až tak krájame.

Vyskúšajte aj recept na bryndzové pagáčiky z TV Varecha

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzové pagáčiky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#Veľká noc #recept #mazanec
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku