Štyri nápady na veľkonočnú šunku

Veľkonočné sviatky si bez údenej šunky nevieme predstaviť. Ponúkame vám niekoľko receptov, ako si môžete pripraviť túto lahôdku.

07.04.2020 13:00
Pečená šunka Bourbonovo-pomarančová Foto:
Pečená šunka Bourbonovo-pomarančová.
debata

Šťavnatá pečená

Potrebujeme:

2–3 kg údenej šunky, ideálne s kožou, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok póru, 2 bobkové listy, nové korenie
Na glazúru: 80 g trstinového cukru, 1 šálka medu, 2 PL červeného vínneho octu, 50 ml sladkého červeného vína – napr. portského, klinčeky

Postup:

1. Šunku najprv uvaríme vo vode spolu so zeleninou. V závislosti od veľkosti mäsa to bude trvať zhruba 2–3 hodiny.
2. Suroviny na glazúru roztopíme v hrnci a necháme redukovať, kým nezhustnú a zmes bude konzistenciou pripomínať sirup.
3. Uvarenú šunku potrieme glazúrou a napicháme do nej klinčeky. Pečieme pri teplote 200 °C približne 45 minút a občas potierame glazúrou, aby skaramelizovala. Hotovú šunku podávame so zemiakovou kašou dochutenou chrenom a žeruchou.

Tradičná glazovaná

Potrebujeme:

1 kg šunky aj s kožou, 4 PL trstinového cukru, 2 PL balzamikového octu, 2 PL horčice

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Na šunke nakrojíme kožu do mriežky, dáme ju do pekáča a zakryjeme alobalom. Takto ju pečieme asi 60 minút.
2. Trstinový cukor zmiešame s balzamikovým octom a horčicou. Šunku odkryjeme a potrieme touto zmesou. Zapekáme ešte 20 minút.
3. Potom šunku vyberieme, prikryjeme znovu alobalom a necháme ešte chvíľu odležať.

V chlebe

Potrebujeme:

1 kg bravčového údeného celozrnnej špaldovej múky, 3 PL ovsených vločiek, 350 ml vlažnej vody, 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 1,5 ČL soli

Postup:

1. Údené mäso bez kosti uvaríme, najlepšie večer, v tlakovom hrnci. Do vriacej vody vložíme mäso, zavrieme tlakový hrniec a keď začne pískať, necháme mäso variť 10 minút, potom vypneme a necháme 20 minút na platničke (toto platí len ak varíme na elektrine) uvarené mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a odložíme do chladu, najlepšie cez noc.
2. Chlieb: Hladkú múku preosejeme do väčšej misy, v strede vyhĺbime jamku, pridáme rozdrobené kvasnice, cukor a trochu vlažnej vody, prikryjeme a necháme vzísť kvások, potom pridáme špaldovú múku, ovsené vločky, zvyšok vody a soľ. Vymiesime cesto a prikryté ho necháme vykysnúť.
3. Uvarenú šunku dobre osušíme papierovými obrúskami, cesto vyvaľkáme, do stredu dáme šunku a zabalíme ju do cesta, kúsok cesta si môžeme odložiť na ozdobenie, spojom dolu uložíme na plech.
4. Zo zvyškov cesta povykrajujeme kvietky a lístočky a pomocou vody ich nalepíme navrch chleba. Bochník prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Rúru rozohrejeme na 250 °C. Chlieb tesne pred pečením potrieme studenou osolenou vodou a dáme piecť do horúcej rúry asi 10 minút na 250 °C, potom zmiernime na 180 °C a pečieme asi 50 minút. Ku koncu pečenia ešte raz potrieme osolenou vodou. Upečený bochník znova potrieme osolenou vodou a ihneď preložíme na mriežku aby nezostal zospodu mokrý. Necháme úplne vychladnúť.

Bourbonovo-pomarančová

Potrebujeme:

3/4 šálky pomarančovej marmelády, 2 PL javorového sirupu, 1 PL kremžskej horčice, podľa chuti citrónová šťava, 3 kg údenej šunky, 2 PL bourbonu

Postup:

1. V stredne veľkej mise premiešame marmeládu, javorový sirup, bourbon (alebo tmavý rum), horčicu, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Rúru predhrejeme na 160 °C. Plech vystelieme alobalom, pokvapkáme ho olivovým olejom a dobre potrieme. Šunku, ktorú zbavíme kože a prebytočného tuku, položíme do stredu plechu. Natrieme ju polovicou marmeládového dresingu. Zvoľna prikryjeme alobalom zvrchu aj z bokov a dáme do rúry, nie úplne dole, ale nižšie.
2. Rátame asi 40 minút na kilogram šunky, to je 160 minút na 4 kg šunku. Občas skontrolujeme. Po dopečení šunku vyberieme, teplotu rúry zvýšime na 200 °C. Odstránime alobal zo strán a z vrchu šunky. Potrieme ju pár lyžicami marmeládového dresingu tak, aby vyšlo na ďalšie. Dáme späť do rúry a po 5. minúte potierame opäť dresingom. Potom po 10. minúte. Je potrebné pečenie starostlivo sledovať, aby sa dresing nepripálil.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Veľkonočná baba na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #pečenie #recept #glazovanie #údená šunka

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...