Banány: Rýchly zdroj energie a dobrej nálady

Celosvetovo aj u nás sú banány po jablkách najviac konzumovaným ovocím. Sú rýchlym zdrojom energie, ľahko sa konzumujú a majú príjemnú chuť.

01.04.2020 13:00
Banánový chlieb Foto:
Banánový chlieb s vanilkovou príchuťou.
debata

Škoda len, že banány, ako ich poznáme dnes, pravdepodobne o pár rokov prestanú existovať. Tak ako vyhynula v roku 1950 pôvodná odroda banánov „vďaka“ parazitnej hube zvanej panamská choroba.

O banánoch zložili muzikanti viac piesní ako o ktoromkoľvek inom ovocí. Banány nerastú v skutočnosti na stromoch, ale sú to byliny. Tradične sa hovorí o tropickom ovocí, ale banánovník ako taký je najvyššou bylinou na svete.

Viete, že…?

Z banánov sa okrem iného varí aj pivo a z listov banánovníka v niektorých krajinách tretieho sveta dokážu vyrobiť strešnú krytinu. Banánové šupky pomáhajú vybieliť zuby.

Banány môžu zlepšiť náladu – tryptofán, ktorý obsahujú, prispieva k syntéze hormónu šťastia sérotonínu, ktorý zlepšuje náladu a pomáha relaxácii organizmu. Toto ovocie je prospešné pre ľudí s ochorením srdca, vysokým krvným tlakom a s tým súvisiacimi ochoreniami – angínou pectoris alebo infarktom myokardu. Významný je vysoký obsah vitamínu B6, ktorý má dôležitú úlohu pri činnosti enzýmov, ktoré zodpovedajú za správne zužitkovanie živín zo stravy. Okrem toho banány pomáhajú zmierniť pálenie záhy, ale pomáhajú aj predísť málokrvnosti, odstrániť nadbytok kyseliny močovej z krvi, ktorá spôsobuje dnu, znížiť riziko vzniku osteoporózy u žien a ako potravina bez lepku sú vhodné pri bezlepkovej diéte.

Vitamíny

B6, C, E

Živiny a minerály

aminokyselina tryptofán, vláknina; draslík, sodík, vápnik, magnézium, fosfor

Pre mnoho ľudí banán predstavuje ovocie, bez ktorého si nedokážu predstaviť raňajky. Ideálnymi kombináciami sú banány s jogurtom, cereáliami alebo ovsenými kašami. Deti určite nadchnú banánové palacinky, lievance alebo mafiny. Športovci využijú výhody energetických smoothie. Obľúbený je známy banánový chlieb, v ktorom možno cukor úplne nahradiť dvoma banánmi s hnedou šupkou. Chuťovo výrazné sú banánové tyčinky so šunkou a s nivou, príkladom hlavného chodu sú nakrájané kúsky banánu, ktoré sa spoločne s kuracím mäsom, so syrom, s korením karí a so smotanou zapečú v rúre a podávajú s obvyklými prílohami, ako sú hranolčeky alebo ryža. Ku konzumácii sa hodia aj mrazené plody, z ktorých si ľahko pripravíme banánovú zmrzlinu ochutenú len medom alebo javorovým sirupom. Skvele tiež chutia zmrznuté banány rozmixované s kokosovým alebo mandľovým mliekom.

Banány patria medzi najstaršie plody vôbec, veď sa začali šľachtiť v miestach, kde sa dnes nachádza Papua-Nová Guinea už pred 10 000 rokmi. Zmienka o banánoch je v starých budhistických spisoch, ktoré pochádzajú z obdobia okolo roku 600 pred naším letopočtom. Na svete sa v súčasnosti pestuje asi 670 druhov banánov. Najviac v oblastiach Latinskej a Strednej Ameriky – najmä v Ekvádore, Kostarike či Kolumbii, ale aj v Ázii a na Filipínach. Do Európy putujú zelené banány, ktoré dozrievajú v takzvaných etylénových komorách až na mieste.

Banánový chlieb s vanilkovou príchuťou

Postup:

4 banány, 1/3 hrnčeka masla, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 vajce, 1 PL vanilkovej arómy alebo 1 vanilkový cukor, 1 PL prášku do pečiva, 1 štipka soli, 1 hrnček hladkej múky

Postup:

Najprv predhrejeme rúru na 180 °C. V miske dôkladne zmiešame zmäknuté maslo s banánmi rozpučenými vidličkou, pridáme cukor, vajíčko a vanilku, znovu premiešame, pridáme kypriaci prášok a zase premiešame. Nakoniec pridáme múku, dobre zmiešame, dáme do starostlivo vymastenej a vysypanej formy na chlieb a pečieme asi hodinu. Upečenie kontrolujeme špáradlom.

Hrianky s nutelou a banánom

Postup:

1 hriankový chlieb, banány podľa potreby, maslo na potretie podľa potreby, nutela podľa potreby

Postup:

Zrelé banány najskôr nakrájame na kolieska hrubé asi pol centimetra. Oba plátky hriankového chleba potrieme nutelou. Na jednu polovicu hrianok poukladáme kolieska banánu a prikryjeme ich druhou hriankou. Dvojicu hrianok môžeme nakrájať na trojuholníky. Hriankovač vymastíme maslom a hrianky v ňom dáme zapiecť.

Video
Speváčka a herečka Lera pripraví rýchly nepečený zdravý dezert.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #banány #hrianky #banánový chlieb #nutela

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....