Päť skvelých tipov, ako ešte zužitkovať prezreté ovocie!

Pri poslednom nákupe vám nesmelo chýbať ovocie. Avšak banány a bobuľové ovocie stále ležia v miske. Medzičasom prezreli a vy sa pýtate, čo s nimi...? Tu je pár nápadov pre vás!

02.04.2020 11:00
žena, úsmev, ovocie, hrozno, ananás Foto:
Keď máte doma ovocie, ktoré už nechcete jesť, hoďte ho do mixéra a máte po starostiach.
debata

Smoothie

Keď máte doma ovocie, ktoré sa už nechystáte jesť, hoďte ho do mixéra a máte po starostiach. Zmiešať môžete čerstvé, prezreté, ale aj mrazené ovocie. Pridajte trochu tekutiny, možno pár semienok a prezreté kivi v ňom už viac nerozpoznáte. A vitamíny s ľahkou sladkosťou budú v tele.

Nočný krém

Banán s hnedými škvrnami, kto by mu ešte dal šancu…? Ale práve takýto banán sa hodí na nočný krém! Nakrájajte ho na kúsky a dajte zamraziť. Ak už strávi nejaký ten čas v mrazničke, vložte zmrazené kúsky do mixéra a miešajte, kým nezískate krémovú konzistenciu. Základ je pripravený, teraz už len použiť. Do krému môžete pridať mrazené ovocie alebo trochu gréckeho jogurtu, aby bol ešte krémovejší.

Lekvár

Všetci vieme, že domáci lekvár chutí lepšie ako kupovaný. Okrem toho možno použiť pár prezretých kúskov. Príliš zrelé kúsky jednoducho odrežte a nechajte zovrieť v hrnci. Buďte kreatívna. Spojte svoje obľúbené druhy ovocia do svojej novej odrody a tú potom využite na nedeľné raňajky.

Ovocné pyré

Hoci sa marmeláda nezaobíde bez cukru, pyré môžete vyrobiť bez pridaného cukru (ale samozrejme, aj s cukrom). Zrelé ovocie uvarte v hrnci s trochou vody, vytvorte pyré. Chutí úžasne s tvarohovým krémom alebo aj s mascarpone.

Sušené ovocie

Tí, čo radi maškrtia, sa teraz určite potešia. Sušené ovocie si môžete vyrobiť aj doma, potrebujete len trochu času. Vložte ovocie do mixéra, vytvorte kašovitú zmes. Ak je príliš tekutá, pridajte trochu orechového pretlaku. Masu rovnomerne rozotrite na 0,5 cm hrúbku na papier na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre nechajte pri 50 až 80 stupňoch vysušiť. Bude to trvať asi štyri hodiny. Keď už budete mať prax s týmto procesom, môžete podobne experimentovať aj so zeleninou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #banán #smoothie #lekvár #pyré

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...