Na hustú šampiňónovú polievku potrebujeme (4 porcie):
Foto: SHUTTERSTOCK
- 2 šalotky
- 2 jarné cibule
- šampiňóny – 500 g
- 2 lyžice masla
- vývar 750 ml
- 200 ml smotany na varenie
- 50 ml mlieka
- 3 polievkové lyžice múky
- soľ, korenie
- čerstvú petržlenovú vňať (ak máte)
Ako na to?
- Očistiíme šalotku a nahrubo ju nasekáme. Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na krúžky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky.
- Maslo rozpustíme na panvici a orestujeme na ňom šampiňóny. Ak už majú hnedastú farbu, pridáme šalotku a jarnú cibuľu. Miešame na panvici päť minút, potom podlejeme vývarom. Varíme desať minút.
- Po tejto dobe trocha šampiňónov odložíme nabok. Zvyšok polievky zmixujeme ručným mixérom. Pridáme smotanu a privedieme do varu za stáleho miešania.
- Múku v mlieku vymiešame a pridáme do bublajúcej polievky, aby trochu zhustla. Aj šampiňóny, ktoré sme odložili nabok.
- Ochutnáme a dochutíme dostatočným množstvom soli a korenia, ozdobíme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Porcia polievky obsahuje 260 kcal
Ak máte chuť na šampiňóny, vyskúšajte aj recept z TV Varecha:
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Dusená zelenina so šampiňónmi na Varecha.sk