Štyri nápady na chutné mäsko

Ponúkame vám niekoľko receptov, ktorými potešíte vašich "mäsožravcov".

17.03.2020 12:00
Bravčový steak, bravčovina Foto:
Bravčový steak.
debata

Prírodné teľacie plátky Scaloppine

Na 4 porcie potrebujeme:
8 menších plátkov teľacieho stehna, hladká múka, soľ a mleté čierne korenie, šťava z 1 malého alebo 1/2 väčšieho citróna (asi 50 ml), prepustené maslo, petržlenová vňať, plátky citróna na ozdobenie
Postup:
1. Plátky teľaciny zľahka naklepeme a z oboch strán poprášime hladkou múkou. Prebytočnú múku oprášime a na rozpálenom masle opekáme z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo.
2. Až potom osolíme a okoreníme, zalejeme citrónovou šťavou a prevárame asi 1–2 minúty. Do hotovej omáčky vmiešame trochu nasekanej petržlenovej vňate. Podávame ozdobené plátkami citróna s ryžou alebo rôzne upravenými zemiakmi a dusenou zeleninou.

Rib-eye steak

Potrebujeme:
100 ml slnečnicového oleja, 2 vetvičky rozmarínu, 3 strúčiky cesnaku, 100 g masla, štipka soli aj mletého čierneho korenia, steak z vysokej roštenky
Postup:
1. Steak by mal mať pred tepelnou úpravou izbovú teplotu, preto by sme ho mali aspoň dve hodiny pred prípravou vybrať z chladničky. Mäso potrieme olejom, osolíme a okoreníme, aby sa vytvoril ochranný film, a necháme ho vsiaknuť aspoň 10–15 minút pre pečením.
2. Panvicu, najlepšie liatinovú, poriadne rozpálime. Medium steak opekáme štyri až šesť minút z každej strany. Častejšie ho otáčame, pridáme orech masla a vypečenou šťavou steak polievame. Pred dokončením pridáme na prevoňanie rozdrvený cesnak a rozmarín.
3. Do mäsa počas pečenia nikdy nepicháme. Hotový steak odložíme na tanier a necháme prikrytý aspoň desať minút. Podávame s hranolčekmi alebo s opekanými zemiakmi, so šalátom a s obľúbenou omáčkou.

Bylinkové pečené kura

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kura (cca 1,6 kg), soľ a čerstvo namleté čierne korenie, 3 vetvičky šalvie, 3 vetvičky rozmarínu, 1 biocitrón, prepolený, 800 g drobných zemiakov s peknou šupkou, 375 ml suchého bieleho vína, šalát z valeriánky na podávanie
Na bylinkové maslo: 50 g zmäknutého masla + ďalšie na potretie, 1 šalotka, olúpaná a nakrájaná nahrubo, 1 PL bazalkových lístkov, 1 PL lístkov hladkolistého petržlenu, 2 kl nastrúhanej citrónovej kôry
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Prísady na bylinkové maslo zmiešame a nasekáme pomocou tyčového mixéra, osolíme, okoreníme a odložíme.
2. Prstami opatrne uvoľníme kožu na prsičkách kuraťa a natlačíme pod ňu pripravené bylinkové maslo. Do brušnej dutiny dáme vetvičku rozmarínu a polovicu citróna. Potom zviažeme stehná k sebe.
3. Kura potrieme ďalším maslom, osolíme, okoreníme a dáme do pekáča prsičkami nahor. Navrch položíme vetvičku šalvie. Okolo rozložíme zemiaky, zvyšnú polovicu citróna a zvyšné bylinky, podlejeme vínom a pečieme zhruba 1 hodinu 20 minút, až bude kura prepečené a zlatisté a zemiaky hotové. Podávame so šalátom z valeriánky.

Bravčový steak

Na 2 porcie potrebujeme:
2 bravčové kotlety, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie, 1 PL horčice, trochu oleja
Postup:
1. Bravčové kotlety jemne roztlačíme a na okrajoch trošku narežeme, aby sa nekrútili počas pečenia. Dochutíme ich soľou, korením, horčicou a pokvapkáme olejom. Kotlety prikryjeme a necháme pol hodiny odstáť.
2. Potom ich prudko opečieme z oboch strán na rozpálenom grile asi 5 minút na každej strane. Podávame s hranolčekmi a so zeleninovým šalátom.

Video
Teľacie ragú s viedenskou knedľou od Karin Haydu je zdravé, výživné a ľahké jedlo, ktoré určite zvládnete. Skúste ho!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #steak #teľacie mäso #pečené kurča

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....