Ako má chutiť správna domáca káva? Takto si ju pripravíte...

Káva patrí medzi obľúbené nápoje už desaťročia. Pre niekoho životabudič, pre niekoho prostriedok na vlastný rituál upokojenia sa a relaxu.

12.03.2020 17:05
káva Foto:
Viete, ako si správne pripraviť chutnú kávu?
debata

Samozrejme, nájdu sa mnohí, ktorí pijú kávu ako na bežiacom páse a nejde im ani tak o chuť a zážitok, ako skôr o zvyk či dokonca ukojenie vlastnej „závislosti“. S nimi však tentoraz bokom. Nasledujúce riadky sú určené tým, ktorí si chcú kávu vychutnať v čo najdokonalejšej podobe.

Podľa viacerých odborníkov na prípravu kávy platí, že by ste mali dbať na niekoľko dôležitých atribútov. Najbližšie dni nás mnohých čaká popíjanie kávy výlučne doma a zvyčajne si budeme pripravovať kávu filtrovanú, prípadne kávu z kávovaru alebo domáceho espresso-stroja. K nim sa potom pridáva káva instantná Aké pravidlá pri nich uplatniť?

1. Správne množstvo kávy

Ak má káva chutiť, je dobré sa riadiť pravidlami o dávkovaní. Na 100 mililitrov vody by ste mali použiť zhruba 30 gramov kávy. Reč je, samozrejme, o káve filtrovanej. Pri instantnej káve sa riaďte odporúčaniami na obale, rovnako ako by ste to mali robiť pri plnení dávkovača vo vašom prístroji na prípravu espressa.

2. Teplota vody

To platí najmä pri kávach, ktoré zalievame vodou my sami. Nikdy nepoužívajte vriacu vodu, škodí to aróme aj chuti kávy. Ak voda zovrie, nechajte ju minútu-dve postáť, kým s ňou zalejete instantnú či tureckú kávu. Podľa odborníka Edwarda Graca, ktorého cituje britský Daily Mail, káva potrebuje vodu s teplotou zhruba 90 stupňov Celzia. V prípade prístrojov je často teplota vody prednastavená.

3. Voda

Ak má káva naozaj správne chutiť, mala by byť pripravovaná z „mäkkej“ vody. To však je problém v mnohých domácnostiach. Najmä v mestách je voda z vodovodu často tvrdá. Dobrá rada teda znie, vodu pred použitím filtrovať. Môžete si tiež kupovať stolovú vodu s neutrálnym pH, ktorú následne použijete na prípravu kávy rôznymi spôsobmi.

4. Skladovanie

Aj to je v prípade kávy veľmi dôležité. Mali by ste kávu skladovať na chladnom a suchom mieste. Čerstvo kúpenú, zomletú a dôkladne zabalenú kávu môžete uskladniť aj v mrazničke, kde vydrží niekoľko týždňov. Po rozmrazení ju uložte na suché a chladné miesto a spotrebujte v priebehu najbližších týždňov. Balíček mletej kávy z obchodu by sa mal minúť najneskôr do mesiaca od zomletia kávy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #príprava #teplota #zdravie #káva #doma

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...