Čili papričky: Majú množstvo antiúčinkov

Jalapeno, habanero, Carolina Reaper, Louisiana Creeper - čili papričiek existuje mnoho odrôd a sú obľúbené po celom svete. Majú všakovaké podivné tvary a chuťové zvláštnosti, no spoločným menovateľom je obsah štipľavého kapsaicínu, ktorý z nich robí „pekelnú pochutinu“.

12.03.2020 13:00
Kuracie krídla v čili s cibuľovou omáčkou Foto:
Kuracie krídla v čili s cibuľovou omáčkou.
debata (2)

Paprika, ktorá okrem iného podporuje aj sexuálny život, má dokonca svojský Svetový deň štipľavého jedla, ktorý pripadá na 16. január a v Guinessovej knihe rekordov je odroda Carolina Reaper zapísaná ako najštipľavejšia paprika sveta.

Viete, že…?

Kultúrne a mytologické zaujímavosti o čili papričke dopĺňajú aj úplne praktické legendy – napríklad v severovýchodnej Indii ju domáci obyvatelia používajú ako ochranu proti divokým slonom.

Kapsaicín v čili papričkách má preukázateľne antibakteriálne, antikarcinogénne, analgetické a antidiabetické vlastnosti. Dokáže znižovať cholesterol, je teda skvelou prevenciou infarktu myokardu, vie vyprovokovať črevnú mikroflóru k činnosti, ničí nepriateľské baktérie a posilňuje črevnú výstelku, čo vedie k zlepšeniu metabolizmu. Slúži ako dobrá prevencia proti žalúdočným vredom. Navyše papričky zvyšujú prietok krvi do čriev, čo podporuje vylučovanie škodlivín, sú vhodné aj pri chudnutí a zlepšujú dokonca aj náladu a odbúravajú stres.

Vitamíny

A, B6, C, E, K

Živiny a minerály

kapsaicín, karotenidy, flavonoidy, meď, železo, draslík, fosfor

Svoje miesto získali čili papričky v nespočetných tradičných hlavných jedlách, omáčkach a dipoch, ale tiež v čokoláde alebo štipľavých cukríkoch. Medzi obvyklé recepty sa radí pikantné chilli con carne, ohnivé indické karí alebo farebná thajská vyprážaná zelenina. K netradičným receptom môžeme priradiť vyprážané jalapenos plnené rôznymi druhmi syrov.

Pri krájaní papričiek sa odporúča použitie rukavíc, v extrémnych prípadoch sa používajú aj rúška a okuliare.

Najstaršie archeologické dôkazy o tejto potravine našli vedci v juhozápadnej časti Ekvádoru v Strednej Amerike a aj v Južnej Amerike. Ako jedna z prvých pestovaných plodín v regióne dopĺňali jedálny lístok už pred 6000 rokmi. Zásadný význam pre rozšírenie po celom svete malo objavenie kontinentu Krištofom Kolumbom. Po príchode do Európy pri druhej Kolumbovej výprave v roku 1493 lekár Diego Alvarez Chanca priváža prvú papričku do Španielska.

Kuracie krídla v čili s cibuľovou omáčkou

Potrebujeme:
14 kuracích krídel, soľ, mleté čierne korenie, 3 cibule, 500 ml čierneho piva 10°, sladká čili omáčka, 1 čili paprička
Postup:
Kuracie krídla očistíme, osolíme, okoreníme a naukladáme do pekáča na nadrobno pokrájané cibule, ktoré sme zaliali asi 300 ml čierneho piva. Krídla pofŕkame čili omáčkou podľa chuti, pekáč zakryjeme papierom na pečenie alebo alobalom a vložíme do rúry predhriatej na 160 – 170 °C na 45 minút. Potom odkryjeme a dopečieme dozlatista, podľa potreby podlievame zvyšným pivom tak, aby sa z vydusenej cibule vytvoril stredne hustý sós, do ktorého budeme môcť namáčať chlieb, ktorý podávame ako prílohu spolu s vychladeným pivom a nakrájanou čili papričkou.

Čili omáčka so slivkami

Potrebujeme:
1500 g vykôstkovaných sliviek, 750 ml vínneho octu, 1 kl soli, 4 strúčiky cesnaku, 4 sušené čili papričky, 1 kúsok čerstvého zázvoru, 750 g krupicového cukru, 4 mleté klinčeky, štipka mletého nového korenia
Postup:
Vyzreté slivky umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme. V hrnci s hrubým dnom zmiešame slivky, ocot, drvený cesnak, čili, soľ a zázvor, privedieme pozvoľna do varu a za stáleho miešania varíme 45 minút, alebo kým nemá zmes konzistenciu kaše. Potom pridáme cukor, nové korenie a klinčeky, znovu privedieme do varu a pomaly varíme ďalších aspoň 30 minút. Potom ponorným mixérom rozmixujeme a naplníme do čistých, suchých pohárov, zakryjeme viečkami a obrátime hore dnom. V tejto polohe necháme vychladnúť.

Video
Máte radi tatarák? A už ste skúšali aj bezmäsitý? Rozhodne si urobte tento cícerový. Patrí medzi zdravé a výživné varianty tohto úžasného jedla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #recept #slivky #čili #papričky #omáčka

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...