Mandľový koláč s drobným ovocím
Na 12 ks potrebujeme:
Cesto: 140 g hladkej múky, štipka soli, 80 g masla, 4 PL práškového cukru, 1 žĺtok
Náplň: 80 g zmäknutého masla, 100 g pieskového cukru, 100 g mletých lúpaných mandlí, 1 vajce
Ozdoba: 400 g čerstvého drobného ovocia
Postup:
1. Múku so soľou zmiešame so zmäknutým maslom, s cukrom a so žĺtkom. Všetko spracujeme na hladké cesto, necháme chvíľu v chlade uležať a potom ho natlačíme do okrúhlej tortovej formy tak, aby vznikli vyvýšené okraje. Korpus pečieme na 180 °C asi 10 minút.
2. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme strúhané mandle a vajce. Náplň rozotrieme na predpečený korpus, vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 40 minút.
3. Koláč necháme úplne vychladnúť a nakoniec naň naaranžujeme čerstvé ovocie.
Smotanový ovocný koláč
Na 12 ks potrebujeme:
Cesto: 350 g polohrubej múky, 270 g kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 400 g kyslej smotany, 2 vajcia, 100 ml perlivej vody, 2 hrnčeky lesného ovocia, olej na vymazanie formy, múka na vysypanie
Posýpka: 100 g masla, 100 g hrubej múky, 4 PL kryštálového cukru
Postup:
1. Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva, pridáme kyslú smotanu, vajcia, perlivú vodu a všetko premiešame.
2. Okrúhlu formu vymažeme olejom, vysypeme hrubou múkou a nalejeme cesto. Na cesto nasypeme ovocie (napr. černice) a pripravíme posýpku. Maslo prehnetieme s hrubou múkou a cukrom a posypeme celý povrch koláča. Pečieme na 180 °C asi 40 minút.
Ovocný koláč s horkou čokoládou
Na 12 ks potrebujeme:
Cesto: 250 g hladkej múky, 125 g práškového cukru, 125 g masla, štipka soli, 1 vajce, 1 PL vody
Náplň: 200 g horkej čokolády, 200 g šľahačkovej smotany, 50 g masla
Dohotovenie: ovocie podľa chuti
Postup:
1. Hladkú múku premiešame s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, štipku soli, vajce, vodu a spracujeme na cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade aspoň 1 hodinu odležať.
2. Okrúhlu formu vymažeme tukom, vysypeme múkou a na dno rozložíme vyvaľkané cesto s vyvýšeným okrajom. Na to položíme papier na pečenie a zaťažíme ho fazuľou alebo ryžou. Korpus upečieme na 180 °C. Potom odstránime papier s fazuľou a necháme ho vychladnúť.
3. Medzitým pripravíme čokoládovú náplň. Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme maslo a nalámanú čokoládu. Všetko za stáleho miešania zohrievame, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Náplň potom nalejeme na koláč a necháme v chladničke stuhnúť. Pred podávaním na koláč poukladáme drobné ovocie.
Slaný koláč s hruškami
Na 12 ks potrebujeme:
Cesto: 250 g hladkej múky, 125 g masla, 4 PL studenej vody, 1 žĺtok, 1 kl prášku do pečiva
Náplň: 200 g nivy, 120 g lučiny, 2 vajcia + 1 bielok, 80 ml smotany, nahrubo namleté čierne korenie, 2–3 hrušky
Postup:
1. Z múky, mäkkého masla, vody, žĺtkov a prášku do pečiva vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 30 minút odležať. Na papieri na pečenie z neho rozvaľkáme placku, ktorou aj s papierom vyložíme okrúhlu koláčovú formu tak, aby vznikli vyvýšené okraje.
2. Nivu nahrubo nastrúhame, zmiešame s lučinou, vajcami, smotanou, korením a zmes nalejeme na cesto. Hrušky zbavíme jadrovníkov, nakrájame na plátky a rozložíme ich na syrovú hmotu.
3. Koláč pečieme na 190 °C asi 30–40 minút. Podávame zľahka vychladnutý.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zimný banánový koláč na Varecha.sk