Šalotka: Ľudový prostriedok proti mnohým chorobám

Cibuľa šalotka patrí k menším druhom cibule. Má štipľavú chuť, o niečo menej intenzívnu ako obyčajná cibuľa. Pri pestovaní vytvára trsy – hniezda menších hlavičiek. Používa sa v studenej i teplej kuchyni.

10.03.2020 11:00
Nakladané šalotky v balzamikovom octe, zaváranie, Foto:
Nakladané šalotky v balzamikovom octe.
debata

Šalotka ako v podstate každý druh cibule si pri raste vytvára toľko obranných látok proti škodlivému hmyzu a baktériám, že ju netreba chemicky chrániť. A je osvedčeným ľudovým prostriedkom proti mnohým ťažkostiam a chorobám.

Viete, že…?

Šalotka je známa aj pod označením „množilka“. Prednosťou je veľmi dlhá trvanlivosť, ktorá môže byť pri dobrom skladovaní až dva roky.

Obsahuje niektoré dôležité protizápalové látky, ktoré dokážu napríklad odstrániť voľné radikály z pečene. Pri zjedení šalotky sa zosilňuje aj metabolizmus cukrov, organizmus preto potrebuje menej inzulínu, a bráni tak aj rozvoju cukrovky druhého typu. Navyše je účinná v boji proti leukémii, rakovine pľúc a úst. Výskum ukazuje, že znižuje riziko osteoporózy – vápnik, fosfor a mangán v šalotke hrajú úlohu v tvorbe kostných buniek. Zo šalotky sa vyrába kašička, ktorá sa vtiera do pokožky hlavy na posilnenie a zhustnutie riedkych a slabých vlasov.

Vitamíny

A, B6, C, E

Živiny a minerály

vláknina, bielkoviny, kyselina listová; vápnik, sodík, železo, draslík, zinok

V kuchyni ju možno použiť ako náhradu cibule vo väčšine receptov. Ideálna je do šalátov v kombinácii s rímskym šalátom, paprikou, uhorkami i paradajkami. Ani po tepelnej úprave nestráca veľa živín. Konzumovať možno i vňať, ktorá chuťou pripomína pažítku. Využijeme ju pri príprave grilovaného a pečeného mäsa, diviny alebo rýb. Môžeme ju použiť do omáčok, polievok, lahôdkou je nakladaná šalotka v sladkokyslom náleve.

Šalotku pestovali už v staroveku v Malej a Strednej Ázii. Podľa palestínskeho mesta Aškalon dostala aj jedno zo svojich prvých pomenovaní – askalonská. Odtiaľ ju priviezli do Európy križiaci a rozšírila sa aj do Číny a Indie.

Nakladané šalotky v balzamikovom octe

Potrebujeme:
1,5 kg drobných šalotiek, 1 l bieleho vínneho octu, 150 ml olivového oleja, 140 g cukru, 1 PL soli, 1 kl podrvených zrniek čierneho korenia, 2 hrste bazalkových lístkov, 100 ml balzamikového octu
Postup:
Šalotky nasypeme do misy, zalejeme kanvicou vriacej vody, necháme niekoľko minút postáť a potom ich scedíme. Po vychladnutí ich olúpeme. Všetky ostatné suroviny okrem balzamikového octu zmiešame so 600 ml vody, privedieme do varu a 3 minúty varíme. Potom vložíme olúpané šalotky a 8–10 minút povaríme, vyberieme cibuľky a bazalku a rozdelíme do sterilizovaných pohárov. Tekutinu 5 minút sprudka varíme, odstavíme, vmiešame balzamikový ocot a nálevom zalejeme šalotky v pohároch. Poháre uzavrieme a necháme stáť najmenej 3 dni. Vydržia asi 3 mesiace.

Hovädzí steak s s pečenou šalotkou

Potrebujeme:
200 g hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, 2 šalotky, hovädzí vývar olivový olej
Postup:
Na panvici rozpálime olej a mäso na ňom osmažíme z oboch strán asi 2 minúty. Dáme bokom, osolíme, okoreníme a necháme odstáť. Na panvici potom opečieme šalotku rozkrojenú napoly. Do výpeku nalejeme vývar a necháme zredukovať, potom omáčkou prelejeme steak a ozdobíme šalotkou. Vhodnou prílohou sú zemiaky.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cibuľa #steak #nakladaná zelenina #šalotka

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....