Štyri nápady na čarovanie s kuracinou

Ponúkame vám niekoľko receptov s obľúbeným kuracím mäsom.

01.03.2020 13:00
Pečené kuracie krídelká Foto:
Pečené kuracie krídelká.
debata

Kurča na pomarančoch s rozmarínom

Na 4 porcie potrebujeme:
4 kuracie prsia, 2 PL olivového oleja, 3 PL balzamikového octu, 150?ml čerstvej pomarančovej šťavy, 150?ml kuracieho vývaru, 1 PL nasekaného čerstvého rozmarínu, 1 PL trstinového cukru, 1/2 PL masla, filety z 1 pomaranča (dieliky zbavené tenkej šupky a semienok), vetvičky rozmarínu na ozdobu, soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Postup:
1. Prsia zabalíme do potravinovej fólie a zľahka naklepeme. Vyberieme z fólie, okoreníme a päť minút pečieme na rozpálenom oleji v panvici. Mäso raz obrátime.
2. Prelejeme dvomi lyžicami octu, pomarančovou šťavou a vývarom. Posypeme rozmarínom, osolíme, privedieme do varu, stlmíme plameň a varíme päť minút bez pokrievky. Polievame šťavou a po chvíli obrátime.
3. Vmiešame cukor, maslo a zvyšok octu a ešte niekoľko minút varíme, až bude omáčka hustá a lesklá. Kurča dáme do servírovacej misy, prelejeme omáčkou, ozdobíme plátkami pomaranča a vetvičkami rozmarínu. Podávame s ryžou a krehkým zeleným šalátom.

Kyjevské kotlety

Na 4 porcie potrebujeme:
4 kuracie prsia, 100 g masla, 1 kl bylinkového korenia, 4 šampiňóny, 4 plátky morčacej alebo bravčovej šunky, 1 PL hladkej múky, 1 vajce, strúhanka, 1 citrón, soľ, mleté čierne korenie, olej
Postup:
1. Kuracie prsia rozrežeme naplocho, aby vznikli veľké rezne. Naklepeme ich, osolíme, okoreníme a na každý dáme tenký plátok šunky. Naň položíme ako prst hrubý valček masla obalený v bylinkovom korení a jemne nasekaný šampiňón. Rezne zavinieme, spojíme špáradlom a uložíme do chladničky, aby maslo stuhlo.
2. Pred smažením mäso obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka). Smažíme vo väčšom množstve oleja do zlata.
3. Podávame s varenými zemiakmi alebo hranolčekmi a so zeleninovým šalátom.

Maslové karí kurča

Na 4 porcie potrebujeme:
500 g rezňov z kuracích pŕs, 1 kl mletej kurkumy, 2 cm kúsok zázvoru, olúpaný a nastrúhaný, 2 strúčiky cesnaku, prelisované, šťava z 1/2 citróna, soľ, 40 g masla, 1 veľká cibuľa, nakrájaná najemno, 3 PL červenej karí pasty, 1 PL paradajkového pretlaku, 150 ml kuracieho vývaru, 100 ml smotany na šľahanie, 2 PL jemne mletých mandlí, hrsť lístkov koriandra a uvarená ryža basmati na podávanie
Postup:
1. Nakrájané kuracie kúsky vložíme do misky, obalíme ich v zmesi kurkumy, zázvoru, cesnaku, citrónovej šťavy a 1/2 lyžičky soli. Misku prekryjeme potravinárskou fóliou a mäso necháme 15 minút marinovať.
2. Vo veľkej panvici rozohrejeme maslo a opečieme na ňom cibuľu 10 minút, kým nezmäkne a nezačne naberať farbu. Potom pridáme karí pastu a paradajkový pretlak, premiešame a spoločne varíme tri minúty. Pridáme kurča a opekáme do zlata. Prilejeme vývar, smotanu, pridáme mleté mandle a varíme na malom plameni 10 minút. Posypeme koriandrom a servírujeme s ryžou basmati.

Pečené kuracie krídelká

Na 2 porcie potrebujeme:
12 ks kuracích krídel
Marináda: 1 stredne veľká cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 PL trstinového cukru, 3 PL kečupu, 1 PL octu, 2 PL sójovej omáčky, 1 PL worcesterskej omáčky, čili omáčka podľa chuti, 1 PL plnotučnej horčice, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Krídla umyjeme, osušíme, a odrežeme najmenšiu časť. Z ingrediencií pripravíme marinádu, ktorú asi dve minútky prevaríme. Nalejeme ju na krídelká v mise a premiešame.
2. Rúru zapneme na 200 stupňov. Krídelká poukladáme vedľa seba do plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie, polejeme ich zvyškom marinády a dáme piecť do rúry minimálne na hodinu (záleží na veľkosti krídiel). Pekáč prikryjeme alobalom.
3. Keď sú krídelká mäkké, dáme dole alobal a ešte ich asi 10 minút zapečieme pod grilom alebo horným ohrevom. Podávame s bagetkou alebo s ryžou a so šalátom.

Video
Láskavé varenie v spoločnosti Paľa Drapáka a jeho manželky Janette, v rámci ďalšej časti seriálu Celebrity s Varechou, prináša lahodné Kuracie prsia v perinke. Pridajte sa k nim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #recept #kuracie mäso #karí #kotlety #krídelká

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...