Štyri nápady na čokoládové pohladenie

Čokoláda je ideálna na varenie, pečenie, prípravu sladkých dezertov. Ponúkame vám niekoľko čokoládových receptov.

27.02.2020 12:00
Čokoládové suflé Foto:
Čokoládové suflé.
debata

Mexické čili s čokoládou

Na 4 porcie potrebujeme:
1 stredne veľká cibuľa, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 stopka zeleru, 2 strúčiky cesnaku, 1 červená čili paprička, 2 PL slnečnicového oleja, 500 g mletého hovädzieho mäsa, 400 g konzerva krájaných paradajok, 2 PL paradajkového pyré, 300 ml hovädzieho vývaru, 400 g konzerva červenej fazule, 1 tabuľka čokolády
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na pásiky, papriky na kocky. Stopku zeleru nakrájame na kolieska. Cesnak pretlačíme. Z čili papričky odstránime semienka a nakrájame nadrobno.
2. V panvici zohrejeme olej a opražíme cibuľu dosklovita. Potom pridáme papriky, zeler, cesnak, čili papričky a varíme 2–3 minúty domäkka. Pridáme mleté mäso, necháme ho opražiť do hneda a pridáme paradajky z konzervy, paradajkové pyré, vývar a čokoládu, premiešame.
3. Zakryjeme pokrievkou znížime teplotu a varíme 30 minút za občasného miešania. Z fazule zlejeme šťavu, pridáme k mäsu a varíme ďalších 10 minút. Podávame s ryžou. Naservírujeme ryžu na taniere na to dáme mäso a lyžicu smotany.

Banánovo-čokoládové minibábovky

Na 6 kusov potrebujeme:
180 g zmäknutého masla, 100 g čokolády na varenie, 100 g trstinového cukru, 3 celé vajcia, 1 menší zrelý banán, 100 g hladkej pšeničnej múky, 1 kl prášku do pečiva, 100 g čokolády na varenie, 1 kl kokosového oleja, 1 kl najemno nastrúhanej pomarančovej kôry, 1 kl pomarančovej šťavy
Postup:
1. Pripravíme formičky na minibábovky (6 ks). Vymastíme ich kokosovým olejom a pomúčime hladkou múkou. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
2. Najprv rozpustíme čokoládu s maslom. Necháme vychladnúť. Samostatne vyšľaháme vajcia s cukrom. Banán roztlačíme vidličkou a pridáme k zmesi. Prilejeme maslo s čokoládou. Vymiešame múku s práškom do pečiva a primiešame tiež k zmesi. Nalejeme do formičiek a pečieme asi 25 minút.
3. Minibábovky necháme vychladnúť a potom ich vyklopíme a polejeme polevou. Polevu pripravíme tak, že vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s kokosovým olejom. Primiešame pomarančovú kôru a pomarančovú šťavu.

Morčacie s omáčkou Mole Poblano

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg morčacích pŕs nakrájaných na kúsky, 2 kl soli, voda podľa potreby, 2PL horúcej masti, 6 Ancho čili papričiek, 4 Pasilla čili papričky, 4 Mulato čili papričky, 1 šálka nakrájanej cibule, 2 kl drveného cesnaku, 1/4 kl anízových semien, 1 Pl sezamových semienok, 2 vetvičky čerstvého koriandra, soľ a čerstvo namleté čierne korenie, 20 g nastrúhanej horkej čokolády, 1/2 šálky na plátky nakrájaných blanšírovaných mandlí, 1/4 šálky blanšírovaných hrozienok, 1/4 kl mletej škorice, 1/4 kl mletých klinčekov, 1/4 kl mletých koriandrových semien, 1PL sezamových semienok, 3 na kúsky nakrájané tortily
Postup:
1. Kúsky morčaciny uvaríme v slanom vývare, až takmer domäkka, scedíme a dáme nabok. Na horúcom tuku opražíme cibuľu a papričky, pridáme cesnak, anízové a sezamové semienka a nakrájané lístky koriandra. Zmes rozmixujeme, pridáme k vývaru a privedieme do varu. Pridáme nastrúhanú čokoládu, soľ a korenie a za stáleho miešania drevenou vareškou varíme, až sa čokoláda roztopí.
2. Pridáme mandle, hrozienka, škoricu, klinčeky a koriander a dobre premiešame. Horúcou omáčkou prelejeme mäso a na miernom ohni necháme pokrm prehriať ešte dvadsať minút. Pred podávaním povrch pokrmu ozdobíme nasucho opraženými sezamovými semiačkami a podávame s tortilou.

Čokoládové suflé

Na 4 porcie potrebujeme:
20 g škrobu, 200 ml mlieka, 200 g kvalitnej horkej čokolády, 4 vajcia (zvlášť žĺtky a zvlášť bielky), 150 g práškového cukru, trochu masla na vymastenie formy
Postup:
1. V mlieku rozmiešame škrob a zmes vlejeme do hrnca, len čo zmes pripomína jogurt, pridáme rozlámanú čokoládu, žĺtky a miešame dohladka. Zmes odstavíme a nakoniec opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
2. Formičky vymastíme maslom, naplníme čokoládovou zmesou až po okraj. Formičky uložíme do hlbšieho plechu s vodou. Pečieme pri teplote 125 °C v teplovzdušnej rúre s grilom 15 minút, potom ich vyberieme z vody, teplotu zvýšime na 200 °C a pečieme, kým sa suflé nenadvihne. Počas pečenia rúru neotvárame.

Video
Ak nemáte radi bataty, teda sladké zemiaky, možno práve v kombinácii s čokoládou vám zachutia. Pripravené podľa receptu od @stanci11.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Batatové brownies na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #recept #bábovka #morčacie mäso #čili #suflé

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....