Mandle: Ich vôňa vzbudzuje v ženách túžbu

Mandľovník je jednou z prvých šľachtených plodín a počas celej histórie vnímal človek mandle ako symbol plodnosti. Ich tradícia na svadobnom obrade vznikla už v starom Ríme, keď svadobčania hádzali orechy na mladomanželov. Tvrdí sa, že vôňa mandlí vzbudzuje v ženách túžbu.

24.02.2020 12:00
Jablkovo-mandľový koláč Foto:
Jablkovo-mandľový koláč.
debata

Mandľovníky sú krovité alebo stromovité dreviny z rodu sliviek, niektoré sú vysoké sotva pár desiatok centimetrov, iné aj niekoľko metrov. Podľa starovekej povesti vyrástla mandľa z božstva Agdistis.

Viete, že…?

Mandle sa často spomínajú v Biblii ako symbol nádeje a majú symbolický význam aj pre iné náboženstvá. V Indii sa považujú za zdravé pre mozog, Číňania ich považujú za symbol trvalého smútku a ženskej krásy.

Jadrá mandlí okrem využitia v potravinárstve a kozmetike majú aj liečivé účinky. Majú čistiace a protizápalové účinky, zvyšujú imunitu, pomáhajú ako ochrana pred sklerózou, proti zápalom pečene, stimulujú funkciu štítnej žľazy, pre nízky obsah cukrov sú vhodné aj pre diabetikov. Mandľový olej sa využíva v kozmetike, ale aj na masáže, za studena lisovaný je vyhľadávaným vonkajším aj vnútorným afrodiziakom. Mandle dokážu znížiť hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi človeka. Mandľové mlieko sa odporúča dojčiacim matkám, podporuje tvorbu materského mlieka.

Vitamíny

A, B1, B6, E

Živiny a minerály

oleje, minerálne látky, bielkoviny, kyselina listová; mangán, horčík, fosfor, meď, zinok

Mandle sa uplatňujú nielen v múčnikoch, ale našli široké uplatnenie aj v teplej kuchyni – napríklad v mandľovej krémovej polievke, citrónovom kurati s mandľami, pstruhoch na mandliach… Často sa používajú mandľové hoblinky, čerstvé aj pražené. Nastrúhané alebo pomleté mandle zmiešané s medom a vodou môžeme použiť ako náplň do celozrnných koláčov. Mandle sa pridávajú do ovocných aj zeleninových šalátov, omáčok, rôznych náplní, pudingov a do cukroviniek. Nasekané, sparené a olúpané mandle môžeme pridať do uvarenej ryže. Známou cukrárskou surovinou je marcipán – homogénna zmes mletých mandlí a cukru.

Mandľovník pochádza zo severnej Afriky a z Ázie, plané mandľovníky majú pôvod na Balkáne a v Strednej Ázii. Poznali ich už naši predkovia v bronzovej dobe, na ich jadrách si pochutnávali aj starí Egypťania. Pre Európu ich objavili Gréci, od nich ich prevzali Rimania, ktorí ich dokonca mandle nazývali gréckymi orechmi. Mandľovníky sa však uberali aj opačným smerom a našli si cestu za Čínsky múr, kde dnes mandle patria k popredným vývozným artiklom.

Domáce mandľové mlieko

Potrebujeme:
100 g mandlí, 500–900 ml vody, štipka soli, med podľa chuti
Postup:
Mandle aj so šupkou namočíme cez noc do studenej vody, na druhý deň ich prepláchneme a scedíme. Mandle vsypeme do vysokej nádoby, dolejeme 500 ml vody a rozmixujeme najemno. Dolejeme vodou podľa toho, akú chceme hustotu mlieka. Mandľové mlieko ochutíme štipkou soli a osladíme. Na osladenie môžeme použiť med, agávový či javorový sirup, prípadne trstinový cukor. Mandľové mlieko scedíme cez plátno a uchovávame v chladničke. Zvyšnú mandľovú drvinu môžeme použiť na prípravu múčnikov a dezertov.

Jablkovo-mandľový koláč

Potrebujeme:
300 g hladkej múky, 125 g Hery, 2 žĺtky, 3 PL šľahačky, 2 PL cukru, štipka soli
Plnka: 4 jablká, 50 g mletých mandlí, 2 PL cukru, 2 PL mandľového likéru, 1 žĺtok
Postup:
Múku, Heru, cukor, žĺtky, šľahačku a soľ spracujeme na cesto, ktoré vyvaľkáme alebo len natlačíme do koláčovej formy a vidličkou na viacerých miestach popicháme. Jablká olúpeme a nakrájame na tenké plátky. V miske ich zmiešame s mandľami, cukrom a likérom. Potom rozložíme jablká na cesto a koláč dozdobíme. Cesto navrchu potrieme žĺtkom a dáme do rúry vyhriatej na 180 °C piecť zhruba na 45 minút.

Video
Chutný koláč na tento víkend

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #túžba #mandle #koláč #mandľové mlieko

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...