Láska na tanieri: Afrodiziaká, povzbudzujúce vášeň

23.02.2020 12:00
Jelení chrbát s tekvicovo-hrozienkovým ragú
Jelení chrbát s tekvicovo-hrozienkovým ragú. Autor: ,

Láska kráča cez žalúdok. Jedlo často povýšime nielen na kulinársky zážitok, ale aj na prostriedok, vyjadrujúci lásku, náklonnosť, sympatie, priateľstvo.

A na figy, čokoládu, plody mora, zeler, sekt, špargľu, aníz, škoricu, med… sa vtedy pozeráme inými očami. Veď nielen šamani, ale aj odborníci vedy ich považujú za afrodiziaká, povzbudzujúce vášeň a dobrú náladu.

Jelení chrbát s tekvicovo-hrozienkovým ragú

Na 4 porcie potrebujeme:
700 g jelenieho chrbta, 10 g soli, 15 g čerstvého čili, 1 maslová tekvica, 40 g sušených hrozienok, 40 ml vínneho octu, 80 g kryštálového cukru, 50 ml oleja, 400 ml červeného vína, 80 g masla, 10 g rozmarínu, 8 g mletého čierneho korenia
Postup:
1. Očistený jelení chrbát orestujeme na oleji, osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín a dáme dopiecť do rúry zohriatej na 130 °C približne na 15 minút – záleží na hrúbke mäsa, vnútorná teplota by však mala byť 56 °C.
2. Do výpeku pridáme víno, ktoré odvaríme na konzistenciu sirupu, čili, dochutíme, zjemníme studeným maslom a odstavíme. Očistenú tekvicu nakrájame na kocky, orestujeme, pridáme cukor, soľ, hrozienka namočené v bielom víne a vínny ocot. Krátko povaríme.

Kačacie prsia s pistáciovými šúľancami a malinovou omáčkou

Na 4 porcie potrebujeme:
800 g chladených kačacích pŕs, 15 g soli, 5 g mletého čierneho korenia, 8 g tymianu, 250 g čerstvých malín, 80 g kryštálového cukru, 50 g pistácií, 600 g zemiakov, 250 g polohrubej múky, 2 vajcia, 400 ml červeného vína, 100 g masla
Postup:
1. Kačacie prsia ochutíme soľou, korením a tymianom, orestujeme najskôr zo strany kože dochrumkava, potom otočíme a restujeme z druhej strany. Dopekáme v rúre rozohriatej na 130 °C asi 15 minút, aby boli prsia ružové.
2. Zemiaky uvaríme v šupke, vychladíme, ošúpeme, nastrúhame, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto, z ktorého tvarujeme šúľance, ktoré varíme vo vode asi 5 minút. Opečené a nasekané pistácie pridáme na roztopené maslo a opečieme spolu s precedenými šúľancami.
3. Z cukru pripravíme karamel, pridáme červené víno, maliny a zredukujeme na polovicu. Omáčku prepasírujeme cez jemné sito a zjemníme maslom.

Recepty pripravil Michal Lukačovič a Filip Bukový z wellness hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach

Máte radi divinu? Viete urobiť dobré ragú?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jelenie ragú na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #ragú #láska #kačacie prsia #jelenie mäso #divina #afrodiziaká
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku