Maková rozprávka: pohladká prostredníctvom upokojujúcich účinkov

Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania. Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre náročných scestovaných gurmánov.

21.02.2020 17:00
Makový cheesecake s kokosovou polevou Foto: ,
Makový cheesecake s kokosovou polevou.
debata

Nášmu telu dodá viac vápnika ako mlieko a viac železa ako špenát. Vitamín E, bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny. Maková dobrota však pohladká aj dušu – prvý raz cez vynikajúcu chuť a druhý raz prostredníctvom upokojujúcich účinkov. Kuchári to vedia, keď varia a pečú s makom, cítia ešte väčšiu pohodu a radosť…

Makový cheesecake s kokosovou polevou

Na 12 porcií potrebujú:
200 g BeBe keksov, 150 g masla, 375 g mascarpone, 375 g jemného tvarohu, 200 g kryštálového cukru, 200 g celého maku, 5 vajec, postrúhaná kôra z jedného citróna, 1 PL solamylu
Poleva: 1 balík plátkovej želatíny, 150 ml kokosového pyré, 100 ml vody, 100 g kryštálového cukru, 100 g mletého maku
Postup:
1. BeBe keksy rozmrvíme, pridáme rozpustené maslo, zmes vymiešame a dáme do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na 10 minút na 170 °C.
2. Medzitým pripravíme plnku, vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme mascarpone, tvaroh, mak, citrónovú kôru, solamyl a poriadne spolu premiešame. Hotovú zmes nalejeme do tortovej formy na keksíky a dáme piecť na 160 °C asi na 60 minút. Po dopečení necháme vychladnúť, odporúčame nechať stáť celú noc v chladničke. Na druhý deň dokončíme – polejeme polevou.
3. Celý balík želatíny dáme napučať vo vlažnej vode. V druhej nádobke zohrejeme vodu s cukrom, kokosovým pyré a pomletým makom. Potom vložíme želatínu do pripravovanej zmesi, ktorá však nesmie mať teplotu vyššiu ako 55 °C. Po vymiešaní celú želatínovú zmes vylejeme na vychladnutý cheesecake a necháme stuhnúť.

Makový chlieb s cícerovou nátierkou

Na 10 porcií potrebujú:
230 g hladkej múky, 2 kl sušeného droždia, 2 kl soli, 370 g bielej chlebovej múky, 3 PL kryštálového cukru, 60 ml celého maku, 30 ml mlieka, 3 PL olivového oleja, 500 ml vlažnej vody
Cícerová nátierka: 100 g cíceru, soľ podľa chuti, 50 g masla, 1 vajce uvarené natvrdo, 2 PL bieleho jogurtu, 2 PL horčice, korenie podľa chuti
Postup:
1. Najprv zmiešame hladkú múku s droždím, cukrom a so soľou. V druhej miske zmiešame vodu s olejom a postupne zapracujeme do múčnej zmesi. Pridáme aj trochu maku. Túto zmes dáme do robota a začneme miesiť. Počas miesenia postupne pridávame po lyžiciach chlebovú múku. Keď už je múka zapracovaná, necháme robot ešte 5 minút pracovať, kým cesto nebude hladké. Preložíme ho do misky, zakryjeme a necháme kysnúť aspoň 40 minút na teplom mieste. Po 20 minútach do cesta pichneme špajľou, aby spľaslo.
2. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve polovice, každú polovicu vyvaľkáme a vytvarujeme na nami požadovaný tvar. Preložíme na plech, kde je už papier na pečenie. Takto pripravený chlebík necháme ešte 15 – 20 minút kysnúť. Chlebíky potrieme vodou, môžeme aj mliekom, a posypeme celým makom. Dáme piecť na 25 – 30 minút do rúry vyhriatej na 170 °C.
3. Cícerová nátierka: Cícer na 24 hodín namočíme do vody a potom ho dáme v tej istej vode variť domäkka, po vychladnutí ho rozmixujeme, pridáme postrúhané vajíčko, horčicu, jogurt a soľ. Všetko spolu dobre premiešame a podávame najlepšie na domácom, čerstvo upečenom makovom chlebíku.

Recepty pripravil Peter Kovár, šéfkuchár hotela Color*** v Bratislave

Video
Potrebujete rýchlo nejakú sladkú dobrotu a nechce sa vám piecť? Vyskúšajte kuskus, ktorý chutí nielen slaný, ale prekvapí aj jeho sladká variácia. Video je pripravené podľa receptu od @siuuu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kuskus na sladko na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #recept #mak #kokos #cícer #cheesecake

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....