Niečo dobré k čaju

13.02.2020 17:00
Krovky zo slaného karamelu
„Krovky“ zo slaného karamelu. Autor: ,

Čaj o piatej. Chvíľa zastavenia, oddychu, zlom medzi dňom a večerom. Nemusíme byť Angličanmi alebo obyvateľmi Ázie, aby sme si vedeli vychutnať čierny, zelený, ovocný, biely, s mliekom alebo rumom či inak ochutený mok, čo zohreje telo aj dušu.

No a k nemu, najmä v zime, aj niečo dobré malé pod zub. A hoci sa ešte nevraví o párovaní jedla a čaju, je príjemné spojenie jazmínového čaju s tekvicovými sušienkami alebo čierneho s pistáciovými. Takže na zdravie aj dobrú chuť!

Ryžovo-medové guľky v sezame

Na 4 porcie potrebujeme:
450 g lepkavej ryže, 400 ml vody, zemiakový alebo kukuričný škrob na pomúčenie, 100 g medu, 100 g bieleho a čierneho sezamu
Postup:
1. Ryžu prepláchneme pod studenou vodou, presypeme do sitka a necháme odkvapkať. Varíme vo variči na ryžu so 400 ml vody 15 minút.
2. Uvarenú ryžu premiestnime do kuchynského robota a miesime, kým nevznikne hladká lepkavá hmota. Na pracovnú plochu nanesieme škrob a za pomoci špachtle cesto vyberieme. So suchými a „poškrobovanými“ rukami tvarujeme z cesta guľky, ktoré obalíme v mede a potom v sezame.

„Krovky“ zo slaného karamelu

Na 4 porcie potrebujeme:
200 g salka, 100 g tmavého trstinového cukru, 20 g glukózy, 60 g masla, 90 g, 90 g bielej čokolády, 5 g soli
Postup:
1. Salko varíme 3 hodiny, aby dôkladne skaramelizovalo. Cukor, glukózu, maslo a bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Pridáme uvarené salko a soľ.
2. Dôkladne premiešame a vylejeme do vymastených formičiek, necháme stuhnúť a pri servírovaní posypeme ešte vločkovou soľou (maldon).

Recepty pripravil Štefan Benďák, šéfkuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre

Ovsené vločky, banán, jablko a med priláka vôňou a chuťou každého, kto má rád sladké a chce maškrtiť zdravo. Tento videorecept je pripravený podľa receptu od @siuuu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovseno-banánový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#sezam #salko #ryža #recept #med #karamel #čaj
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Ranná káva vám nie vždy urobí dobre, snažte sa ju niečím nahradiť.
Zistíte potrebné informácie ohľadom...

+ Diéty nie sú dlhodobým riešením, snažte sa neprejedať.
Urobíte radosť blízkym a pripravíte im pekné...