Niečo dobré k čaju

Čaj o piatej. Chvíľa zastavenia, oddychu, zlom medzi dňom a večerom. Nemusíme byť Angličanmi alebo obyvateľmi Ázie, aby sme si vedeli vychutnať čierny, zelený, ovocný, biely, s mliekom alebo rumom či inak ochutený mok, čo zohreje telo aj dušu.

13.02.2020 17:00
Krovky zo slaného karamelu Foto: ,
„Krovky“ zo slaného karamelu.
debata

No a k nemu, najmä v zime, aj niečo dobré malé pod zub. A hoci sa ešte nevraví o párovaní jedla a čaju, je príjemné spojenie jazmínového čaju s tekvicovými sušienkami alebo čierneho s pistáciovými. Takže na zdravie aj dobrú chuť!

Ryžovo-medové guľky v sezame

Na 4 porcie potrebujeme:
450 g lepkavej ryže, 400 ml vody, zemiakový alebo kukuričný škrob na pomúčenie, 100 g medu, 100 g bieleho a čierneho sezamu
Postup:
1. Ryžu prepláchneme pod studenou vodou, presypeme do sitka a necháme odkvapkať. Varíme vo variči na ryžu so 400 ml vody 15 minút.
2. Uvarenú ryžu premiestnime do kuchynského robota a miesime, kým nevznikne hladká lepkavá hmota. Na pracovnú plochu nanesieme škrob a za pomoci špachtle cesto vyberieme. So suchými a „poškrobovanými“ rukami tvarujeme z cesta guľky, ktoré obalíme v mede a potom v sezame.

„Krovky“ zo slaného karamelu

Na 4 porcie potrebujeme:
200 g salka, 100 g tmavého trstinového cukru, 20 g glukózy, 60 g masla, 90 g, 90 g bielej čokolády, 5 g soli
Postup:
1. Salko varíme 3 hodiny, aby dôkladne skaramelizovalo. Cukor, glukózu, maslo a bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Pridáme uvarené salko a soľ.
2. Dôkladne premiešame a vylejeme do vymastených formičiek, necháme stuhnúť a pri servírovaní posypeme ešte vločkovou soľou (maldon).

Recepty pripravil Štefan Benďák, šéfkuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre

Video
Ovsené vločky, banán, jablko a med priláka vôňou a chuťou každého, kto má rád sladké a chce maškrtiť zdravo. Tento videorecept je pripravený podľa receptu od @siuuu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovseno-banánový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #čaj #med #ryža #karamel #sezam #salko

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...