No a k nemu, najmä v zime, aj niečo dobré malé pod zub. A hoci sa ešte nevraví o párovaní jedla a čaju, je príjemné spojenie jazmínového čaju s tekvicovými sušienkami alebo čierneho s pistáciovými. Takže na zdravie aj dobrú chuť!
Ryžovo-medové guľky v sezame
Na 4 porcie potrebujeme:
450 g lepkavej ryže, 400 ml vody, zemiakový alebo kukuričný škrob na pomúčenie, 100 g medu, 100 g bieleho a čierneho sezamu
Postup:
1. Ryžu prepláchneme pod studenou vodou, presypeme do sitka a necháme odkvapkať. Varíme vo variči na ryžu so 400 ml vody 15 minút.
2. Uvarenú ryžu premiestnime do kuchynského robota a miesime, kým nevznikne hladká lepkavá hmota. Na pracovnú plochu nanesieme škrob a za pomoci špachtle cesto vyberieme. So suchými a „poškrobovanými“ rukami tvarujeme z cesta guľky, ktoré obalíme v mede a potom v sezame.
„Krovky“ zo slaného karamelu
Na 4 porcie potrebujeme:
200 g salka, 100 g tmavého trstinového cukru, 20 g glukózy, 60 g masla, 90 g, 90 g bielej čokolády, 5 g soli
Postup:
1. Salko varíme 3 hodiny, aby dôkladne skaramelizovalo. Cukor, glukózu, maslo a bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Pridáme uvarené salko a soľ.
2. Dôkladne premiešame a vylejeme do vymastených formičiek, necháme stuhnúť a pri servírovaní posypeme ešte vločkovou soľou (maldon).
Recepty pripravil Štefan Benďák, šéfkuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovseno-banánový koláč na Varecha.sk