Štyri nápady na dokonalé cestoviny

Cestoviny ako hlavné jedlo ocení každý, komu sa nechce stáť pri sporáku celé hodiny.

04.02.2020 13:00
pasta, cestoviny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cannelloni s ricottou a cuketou

Na 4 porcie otrebujeme:
750 g stredne veľkých cukiet, nastrúhaných nahrubo, soľ a čerstvo namleté čierne korenie, 3 PL olivového olejea, 2 strúčiky cesnaku, drvené, 250 g ricotty, najemno nastrúhaná kôra z 1 biocitróna, 2 × 400 g konzerva krájaných paradajok, 2 bobkové listy, 1 kl trstinového cukru, 12 plátov chladených (čerstvých) lazaní, 50 g parmezánu, strúhaného, lístky bazalky na ozdobenie
Postup:
1. Nastrúhané cukety zľahka osolíme, premiešame a necháme odkvapkať v sitku. Vo väčšej panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja, vsypeme odkvapkané cukety a asi 10 minút ich zvoľna a za občasného miešania opekáme. Pridáme polovicu cesnaku a ešte 2–3 minúty opekáme. Zvýšime plameň a necháme odpariť všetku tekutinu, ktorú cukety pustili. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť, potom vmiešame ricottu a citrónovú kôru, dosolíme a okoreníme.
2. Na omáčku zahrejeme v menšom hrnci lyžicu olivového oleja a zvoľna na ňom opečieme zvyšný cesnak. Pridáme paradajky, dva bobkové listy a cukor a necháme 20 minút variť, aby omáčka zhustla. Vyberieme bobkové listy.
3. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Náplň rozdelíme na lazane (ak sú tuhé a zle by sa s nimi pracovalo, prelejeme ich predtým vriacou vodou a zlejeme) a zrolujeme do úhľadných trubičiek. Polovicu omáčky vlejeme do zapekacej misy, na ňu poukladáme cannelloni (spojom dolu) a prelejeme zvyšnou paradajkovou omáčkou. (Môžete však kúpiť aj hotové cannelloni a tie len naplníte.) Posypeme parmezánom a dopekáme 30 minút. Podávame posypané lístkami bazalky a môžeme ešte pridať trochu strúhaného parmezánu.

Tagliatelle a lá Bolognese

Na 4 porcie otrebujeme:
400 g širokých rezancov tagliatelle, 4 PL olivového oleja, 30 g masla, 250 g mletej hovädziny, 50 g sušenej slaniny, 1 cibuľa, 1 mrkva, 20 g stopkového zeleru, 150 g sekaných paradajok , 1 PL paradajkového pretlaku, 2 kuracie pečienky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, muškátový oriešok, oregano, bobkový list, 100 ml bieleho vína, 1 PL Podravka ochucovadlo
Postup:
1. Nakrájame nadrobno slaninu, cibuľu, zeler a cesnak. Mrkvu nastrúhame. Na panvici s hrubým dnom zohrejeme olej a maslo a podusíme mäso. Potom pridáme slaninu, cibuľu, mrkvu a cesnak, všetko spolu ešte krátko podusíme.
2. Primiešame nakrájané paradajky, trochu soli, Podravku a dusíme okolo 10 minút. Pridáme paradajkový pretlak, nastrúhaný muškátový oriešok, oregano, bobkový list, čerstvo zomleté čierne korenie a víno. Varíme pomaly asi jednu hodinu a podľa potreby podlievame vodou. Pred skončením varenia pridáme nasekané kuracie pečienky.
3. Hotovou omáčkou polejme podľa návodu uvarené cestoviny a podávame s nastrúhaným parmezánom.

Lazane s mletým mäsom

Na 4 porcie otrebujeme:
Mäsová zmes: 500 g mletého hovädzieho a bravčového mäsa, 1 konzerva lúpaných paradajok, 2 mrkvy, 2 stopky zeleru, 1 cibuľa, 2 PL olivového oleja, 100 ml červeného vína, 50 g parmezánu, soľ, mleté čierne korenie, plátky lazaní
Bešamel: 60 g masla, 40 g hladkej múky, 600 ml mlieka, 3 PL parmezánu, muškátový oriešok
Postup:
1. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na malé kocky. Opečieme na rozpálenom olivovom oleji a pridáme mäso. Keď mäso zhnedne, prilejeme červené víno a vyvaríme ho. Pridáme konzervu lúpaných paradajok a vodu v objeme použitej konzervy. Osolíme a okoreníme. Varíme približne hodinu na miernom plameni.
2. V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a premiešame. Keď zmes zhustne, postupne prilievame mlieko a miešame, aby nevznikli hrudky. Varíme na miernom plameni, kým omáčka nezhustne. Dochutíme soľou, čiernym korením, parmezánom a mletým muškátovým orieškom.
3. Naspodok zapekacej misky dáme trochu bešamelu. Poukladáme vrstvu lazaní, následne vrstvu mäsa, parmezánu a bešamelu. Vrstvenie opakujeme, až kým sa nám neminie mäsová zmes. Úplný vrch cestovín ešte potrieme bešamelom a posypeme parmezánom. Pečieme pri 175 °C približne 35–40 minút.

Bucatini so šampiňónovou omáčkou

Na 4 porcie otrebujeme:
200 g šampiňónov, 250 g bucatini (hrubšie špagety, ktoré vyzerajú ako rúrky), 1 strúčik cesnaku, 2 PL olivového oleja, 50 g masla, 50 g strúhaného parmezánu, 100 ml suchého bieleho vína, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Predhrejeme panvicu s olivovým olejom, pridáme cesnak a opražíme ho dozlatista. Pridáme nakrájané šampiňóny a smažíme.
2. Znížime teplotu, pridáme víno a necháme odpariť alkohol. Ochutíme soľou a čiernym korením a varíme ešte asi päť minút. Potom pridáme maslo a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Vezmeme z ohňa.
3. Medzitým dáme variť bucatini na spôsob „al dente“. Do uvarených cestovín pridáme hubovú omáčku a dobre premiešame.

Video
Energická Eva Černá s nadšením pripravuje recept z ingrediencií, pred ktorými máme často rešpekt. S ňou sa báť nemusíte a určite si trúfnite aj na krevety, kokosové mlieko či ryžové rezance.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cestoviny #obed #tagliatelle #cannelloni #lazane #bucatini

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....