Batáty: Miernia nespavosť aj depresie

Červené, žlté, ale aj biele hľuzy s príjemnou sladkastou chuťou. Batáty - sladké zemiaky, pôvodom z tropickej Ameriky.

02.02.2020 15:00
batáty Foto:
Batáty sa upravujú podobne ako klasické zemiaky. To znamená, že sa z nich dá pripraviť všetko od kaše, cez pyré až po hranolčeky.
debata (1)

Dajú sa použiť na prípravu kaše, ale aj koláčov, pyré alebo zapekať. A v našich podmienkach sa dokonca dajú aj pestovať.

Hľuzy batátov pripomínajú zemiaky, sú však väčšie, ich hmotnosť sa pohybuje od pol do päť kilogramov. Surové majú horkú chuť, varené pripomínajú namrznuté klasické zemiaky, len sú lahodnejšie. Ide sa o koreňové hľuzy povojníka jedlého.

Viete, že…?

Mladé rastliny v kvetináčoch sú aj zaujímavou črepníkovou izbovou rastlinou, ktorá však vyžaduje vyviazanie k tyčke. Na leto ju potom môžeme preniesť do záhrady alebo do nevykurovaného fóliovníka.

Už z farby hľúz je možné vytušiť, že obsahujú beta karotén s blahodarným vplyvom na oči, ale napríklad aj kyselinu chlorogénovú, o ktorej sa hovorí v spojitosti so zelenou kávou a jej nemalým účinkom na znižovanie hmotnosti.

Konzumácia batátov povzbudzuje pečeňový metabolizmus, ale aj mierne znižuje vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu a pomáha pri regenerácii organizmu. Navyše mierni nespavosť, depresie, mierni prejavy epilepsie a pomáha predchádzať vzniku mŕtvice. Konzumácia sladkých zemiakov so šupkou zaisťuje vysoký príjem nerozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí proti vzniku zápchy, ale aj hemoroidov.

Vitamíny

A, B5, B6, C, E

Živiny a minerály

sacharidy, vláknina, mangán, vápnik, horčík, železo, zinok, fosfor

Batáty sa upravujú podobne ako klasické zemiaky. To znamená, že sa z nich dá pripraviť všetko od kaše, cez pyré až po hranolčeky. Najčastejšou úpravou je pečenie, ďalej ich môžeme variť nakrájané na kocky, dusiť, zapekať v rúre, vyprážať ich plátky na oleji ako čipsy, ale aj pridávať do koláčov. Mierne posolené, sladkasté plátky batátových hľúz potreté maslom alebo kyslou smotanou sú skutočnou lahôdkou.

Prapôvodný domov sladkých hľúz je v Strednej a Južnej Amerike; pochádzajú z oblasti mexického polostrova Yucatán a ústia Orinoka vo Venezuele. Vďaka vysokému obsahu škrobu sa v niektorých oblastiach sveta stali jednou z najdôležitejších potravín miestneho obyvateľstva. Najväčším konzumentom je však prekvapivo Veľká Británia. Najväčšími producentmi sú Spojené štáty americké, Španielsko, Egypt a Honduras.

Pečené sladké zemiaky so zeleninou a syrom

Potrebujeme:
1 veľká hľuza sladkých zemiakov, veľký zemiak , červená cibuľa, 1 plod bielej papriky, 1 plod červenej papriky, 6 strúčikov cesnaku, 4 kl olivového oleja, mleté čierne korenie, 125 g syra feta

Postup:
Všetku zeleninu nakrájame na kúsky. Zemiaky aj sladké zemiaky povaríme zvlášť v osolenej vode. Nakrájané spolu so zeleninou vložíme do pekáča. Pridáme cibuľu nakrájanú na štvrtiny a olúpaný cesnak nasekaný na hrubé kúsky. Nakoniec pridáme olej. Všetko premiešame a okoreníme. Zmes by nemala pustiť šťavu, pečie sa nasucho. Pečieme asi trištvrte hodiny v rúre predhriatej na 200 °C. Keď zelenina a zemiaky začínajú hnednúť, syr nakrájame na tenké plátky a poukladáme ich na povrch. Pekáč vrátime do rúry a pečieme, až kým sa syr nezačne roztekať.

Batátová kaša na masle s cibuľkou a so slaninou Foto: SHUTTERSTOCK
Batátová kaša na masle s cibuľkou a so slaninou Batátová kaša na masle s cibuľkou a so slaninou

Batátová kaša na masle s cibuľkou a so slaninou

Potrebujeme:
5 – 6 sladkých zemiakov, soľ, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, štipka kurkumy, maslo, 1 veľká cibuľa, 150 g slaniny, horúce mlieko, bylinky podľa chuti

Postup:
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a uvaríme so soľou a štipkou kurkumy domäkka. Medzitým na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku s pokrájanou slaninou. Zemiaky roztlačíme, pridáme horúce mlieko, prelisovaný cesnak, na masle orestovanú cibuľku so slaninou a nasekané bylinky. Ušľaháme dohladka. Môžeme pridať aj horčicu. Kaša je výborná k opečenému údenému mäsu.

Video
Ryba + špenát + bataty = dobre si pochutnáte!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #nespavosť #bataty

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...