Paštrnák: Rimania verili, že je to afrodiziakum

Paštrnák je akýmsi štvrtým mušketierom k trojici mrkva - zeler - petržlen, a v mnohom ich aj predstihne. Jeho biely koreň je takmer zabudnutou zeleninou, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálneho lístka, obľúbiť si ju a pomôcť tak telu.

21.01.2020 17:00
Glazovaný pečený paštrnák Foto: ,
Glazovaný pečený paštrnák.
debata

Korene paštrnáka možno od príbuznej mrkvy odlíšiť výraznejšou chuťou a bledším sfarbením. Samotný zber môže u citlivých jedincov vyvolať podráždenie kože, neodporúča sa preto pracovať holými rukami. A je najmä nutné ho odlíšiť od príbuzného bolehlavu, ktorý sa už v staroveku používal ako smrteľný jed.

Viete, že…?

V histórii európskej stravovacej kultúry bol paštrnák významným prvkom. V ranom stredoveku na viacerých miestach dominoval, až kým ho nenahradili zemiaky alebo cukrová repa.

Traduje sa, že paštrnák s mliekom lieči dnes už nie príliš rozšírené suchoty. Rimania navyše verili, že korene tejto byliny sú afrodiziakom. Vďaka vysokému obsahu draslíka má pozitívny vplyv na krvný tlak, pomáha regulovať úroveň cholesterolu v krvi, čím udržuje zdravé a pružné cievy. Má vysoký podiel rozpustnej vlákniny, uľahčuje zdravý pohyb potravín cez tráviace ústrojenstvo, bráni zápche a pomáha pri chudnutí. Navyše bráni vzniku vývojových chýb plodu počas tehotenstva, ale zlepšuje aj metabolické procesy a posilňuje nervový systém, čoho dôsledkom je nižšia miera depresie u ľudí, ktorí si ho pridávajú do stravy. Jeho konzumácia pôsobí mierne močopudne, využíva sa pri ochoreniach obličiek, močového mechúra a pri zápale prostaty. Pomáha čistiť močové cesty od kameňov a piesku.

Vitamíny

B, C, E, K

Živiny a minerály

vláknina, škrob; draslík, mangán, horčík, fosfor, zinok, železo

Chuť koreňov paštrnáka je mierne sladkastá, môžeme ho chrúmať surový, nastrúhať či nakrájať ho do šalátov, pridať do polievok, dusiť alebo piecť s mäsom, tradične sa podával k pečenému hovädziemu mäsu. Je príjemne sladký, ale oproti zemiakom diétnejší. Pyré z paštrnáka nahradí zemiakovú kašu a jeho konzumácia sa neprejaví na telesnej hmotnosti. Drvené semienka sa dajú použiť ako korenie. Vhodný je do zeleninových polievok, dusený v kombinácii so zemiakmi či s mrkvou, ale aj pečený na plechu so zemiakmi a s ďalšou zeleninou.

Pôvod sladkých koreňov možno vystopovať v pôde na Kaukaze, Blízkom východe a v Strednej Ázii. Rastlina sa postupne udomácnila aj v Európe a lode moreplavcov ju transportovali do Ameriky a Austrálie. V historických prameňoch sa často mylne považuje za mrkvu, ktorá v tom čase ešte nemala charakteristickú oranžovočervenú farbu – tú získala až šľachtením v posledných storočiach. Dnes paštrnák pripomína petržlen a ľudia si ho s ním často zamieňajú.

Pečený paštrnák s medovou glazúrou

Potrebujeme:
40 g bylinkového masla, 20 g včelieho medu, 300 g paštrnáka, 5 g mletého čierneho korenia, soľ
Postup:
Očistené korene paštrnáka dáme do hrnca s osolenou vodou a varíme zakryté na miernom ohni asi 9 minút. Potom ich scedíme, prepláchneme studenou vodou a pozdĺžne nakrájame na štvrtiny. Na panvici rozohrejeme bylinkové maslo, vložíme naň obvarené korene paštrnáka a opekáme za občasného miešania a otáčania, až kým nezačnú zlatnúť. Osolíme, okoreníme a zalejeme lyžicou medu, miešaním a obracaním postupne pokryjeme medom všetky kúsky. Ešte niekoľko minút zahrievame, až kým nie je povrch glazovaný.

Polievka z paštrnáka, pečeného cesnaku a bielej fazule

Potrebujeme:
6 veľkých neolúpaných strúčikov cesnaku, 4 korene paštrnáka nakrájaného na väčšie kúsky, 1 nakrájaná cibuľa, 2 PL olivového oleja + olej na pokvapkanie, 1 PL sušeného alebo čerstvého nasekaného rozmarínu, 1 PL morskej soli, mleté čierne korenie, 1 konzerva bielej fazule, 6 hrnčekov vody alebo zeleninového vývaru, 1 PL čerstvej citrónovej šťavy, nasucho opražené tekvicové semienka na podávanie
Postup:
Najskôr predhrejeme rúru na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a rozprestrieme naň cesnakové strúčiky, nakrájaný paštrnák, cibuľu, rozmarín, soľ, korenie a všetko pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 45–55 minút, až kým nebude zelenina mäkká a upečená zľahka dozlatista. Strúčiky cesnaku zbavíme šupky a dáme ich do mixéra spolu s paštrnákom, cibuľou, so zliatou fazuľou, s vodou či vývarom a citrónovou šťavou. Všetko rozmixujeme dohladka, polievku prelejeme do hrnca a za častého miešania ju na strednom plameni prehrejeme. Pri podávaní polievku posypeme opraženými tekvicovými semienkami a pokvapkáme trochou olivového oleja.

Video
Ázijská polievka z hovädzieho vývaru, zeleniny a sklených rezancov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #petržlen #polievka #paštrnák #koreňová zelenina

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...