Kivi zníži krvný tlak, pomôže aj očiam. Ale pozor, môže aj podráždiť!

Exotické ovocie kivi má nízku energetickú hodnotu, ale je obzvlášť bohaté na vitamíny C, E, K a kyselinu listovú. Obsahuje tiež vápnik, fosfor a draslík, ktorý relaxuje cievne steny, čím pomáha znižovať krvný tlak.

25.01.2020 08:00
Kivi dokáže upraviť vysoký krvný tlak Foto:
Kivi dokáže upraviť vysoký krvný tlak
debata

„Kivi obsahuje tiež vlákninu, ktorá v čreve nasáva vodu, a tým upravuje konzistenciu stolice. S trávením taktiež pomáha v kivi sa vyskytujúci enzým aktinidín, ktorý sa vyskytuje síce v malom množstve, ale má významnú úlohu, pretože pomáha rozkladať bielkoviny, a tým pomáha tráviacim procesom,“ uviedla lekárka Janette Stamová z odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

Exotické ovocie pochádza z Číny, odkiaľ sa začiatkom 20. storočia misionármi rozšírilo na Nový Zéland, kde aj získalo svoje dnešné meno. Toto ovocie obsahuje aj karotenoidy – luteín a zeaxantín, ktoré podporujú správnu funkciu očí.

Podľa odborníčky môže byť kivi konzumované ošúpané, ale je ho možné jesť i so šupkou, pretože tá tiež obsahuje vysoké množstvá vlákniny a vitamínov C a E. Upozornila však, že vysoké množstvo tzv. kalcium oxalátov vyskytujúcich sa v šupke i v dreni môžu dráždiť podnebie či jazyk.

Hoci ide o zdravú pochúťku, Stamová doplnila, že patrí medzi časté alergény z dôvodu reakcie na enzým aktinidín. Pre svoju schopnosť riediť krv by ho nemali konzumovať ľudia s nízkou krvnou zrážanlivosťou, ľudia užívajúci lieky proti zrážaniu krvi a ľudia pred operáciou.

Kivi je vhodné kupovať v stave, keď mierne podľahne pod tlakom prsta. Tvrdé ešte nie je zrelé, a, naopak, mäkké je už prezreté. Vhodné je ho skladovať pri izbovej teplote mimo priameho slnka.

Video
Sladký banánový chlebík s kiwi

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kiwi-banánový chlieb na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Telo #vitamín #kivi

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...