Vlčí hlad pomôže zahnať bulgur, funguje pri chudnutí a nenadúva

Predvarená nalámaná celozrnná pšenica, známa ako bulgur, podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie.

18.01.2020 08:00
bulgur, šalát Foto:
Príprava bulguru je možná na niekoľko spôsobov, naslano aj nasladko.
debata

Okrem toho tiež detoxikuje hrubé črevo, zaháňa vlčí hlad, podporuje rýchlosť metabolizmu, napomáha udržiavať hladinu krvného cukru pod kontrolou a upokojuje nervový systém. Lekárka Janette Stamová ju odporúča aj deťom.

„Bulgur obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, čo je dosiahnuté najmä vďaka tomu, že ide o minimálne spracované obilie – Omega 3 a 6 mastné kyseliny, z minerálov sú to fosfor, horčík, draslík, sodík, železo, mangán a z vitamínov hlavne vitamín A, B3, B1, kyselina listová. Napriek faktu, že glykemický index bulguru je stredný, radšej si dávajte kontrolované množstvo,“ komentovala.

Táto potravina je veľmi známa a obľúbená v Stredomorí, Turecku či na Strednom východe, kde majú z neho pripravené pokrmy dlhú tradíciu. Slovo „bulgur“ pochádza z tureckého „bulghur“ a v preklade znamená krupica. Základ tvorí pšeničné zrno.

Pripraviť sa dá na slano aj na sladko. Podľa odborníčky je ideálny aj ako príloha k mäsu, pretože vie ľahko nahradiť ryžu či zemiaky. „Túto skutočnosť ocenia najmä tí, ktorí sa snažia zredukovať svoju hmotnosť, pretože bulgur je nízkokalorický. Nespôsobuje nadúvanie, a preto je vhodný aj do detskej stravy,“ doplnila.

Na záver už len upozornenie – nie je vhodný pre ľudí, ktorí neznášajú pšenicu a lepok.

Video
Moderátorka Erika Barkolová uvarí jednoduchý a rýchly recept
debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Telo #trávenie #metabolizmus #bulgur #nervová sústava

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...