Päť nápadov na vynikajúce a zdravé šaláty

09.01.2020 13:00

Po bohatom sviatočnom hodovaní si naše telo žiada odľahčenie. Ponúkame niekoľko receptov na šaláty.

Kapustový šalát

Kapustový šalát
Kapustový šalát Autor: SHUTTERSTOCK

Na 8 porcií potrebujeme:
1/2 hlávky bielej kapusty, 1 uhorka, 2 mrkvy, 1 cibuľa, trocha soli, trocha octu, trocha oleja, pár štipiek mletého čierneho korenia, pár štipiek cukru
Postup:
Kapustu najemno nastrúhame, pridáme na kolieska nastrúhanú uhorku a nahrubo nastrúhanú mrkvu, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a octom.

Šalát Cobb

Na 4 porcie potrebujeme:
2 kuracích pŕs, 4 vajcia, 4 paradajky, 2 avokáda, 150 g syra s modrou plesňou, 150 g slaniny, 1 ľadový šalát, 1 menší rímsky šalát, 2 PL oleja, 4 PL olivového oleja, 2 PL vínneho octu, 1 kl horčice, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Vajcia uvaríme natvrdo (10 minút), schladíme a olúpeme ich. Slaninu rozložíme na panvicu s nepriľnavým dnom s trochou oleja a na miernom plameni postupne opečieme dochrumkava. Necháme vychladnúť a nahrubo nakrájame.
2. Kuracie prsia očistíme a osušíme obrúskom. Osolíme a okoreníme. V panvici s nepriľnavým dnom rozohrejeme zvyšok oleja a kuracie prsia na ňom opečieme z oboch strán dozlata (spolu asi 10 až 12 minút do úplného prepečenia).
3. Syr s modrou plesňou rozdrobíme. Paradajky očistíme a nakrájame. Avokádo olúpeme, zbavíme kôstky a nakrájame. Obidva šaláty očistíme, osušíme a rozdelíme na jednotlivé lístky. V mise vyšľaháme olivový olej s vínnym octom a horčicou. Dochutíme trochou soli a korenia. Pridáme šalát a premiešame. Na taniere rozložíme šalát a potom v riadkoch pridáme kuracie mäso, nakrájané vajcia, slaninu, avokádo, paradajky a syr s modrou plesňou.

Šošovicový šalát

Na 2 porcie potrebujeme:
1 šálka šošovice, 1 PL dijonskej horčice, 1 PL plnotučnej horčice, šťava z 1 biocitróna, 2 PL bieleho vínneho octu, 1 PL extra panenského olivového oleja, hrubá morská soľ, 1 malá červená cibuľa pokrájaná nadrobno, 1 šálka cherry paradajok rozkrojených na polovicu, 1/4 šálky nahrubo posekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
1. Do varu privedieme plný hrniec vody. Pridáme šošovicu a stíšime plameň na strednú úroveň, varíme, kým nie je šošovica mäkká, približne 20 minút. Šošovicu scedíme a dáme do väčšej misky.
2. V menšej miske rozmiešame oba druhy horčice, citrónovú šťavu, ocot, olivový olej a trochu soli. Zmesou ochutíme šošovicu, pridáme cibuľu, paradajky a petržlen. Šalát podľa chuti osolíme, prípadne pridáme ešte citrón alebo olivový olej.

Brokolicový šalát s tuniakom

Brokolicový šalát
Brokolicový šalát Autor: SHUTTERSTOCK

Na 2 porcie potrebujeme:
200 g brokolice, 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, 1 nízkotučný biely jogurt, mleté čierne korenie, čerstvé bylinky
Postup:
1. Brokolicu opláchneme, rozdelíme na ružičky a dáme variť do osolenej vody na 10 minút.
2. Uvarenú brokolicu scedíme a necháme vychladnúť. Pridáme tuniaka, biely jogurt a premiešame. Osolíme, okoreníme a posypeme nasekanými bylinkami.
3. Podávame s opečeným toastom alebo ako prílohu k pečenému mäsu.

Rakúsky zemiakový šalát

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg šalátových zemiakov, 3 červené cibule, soľ, mleté čierne korenie, cukor, vínny ocot, tekvicový olej, 3 kl estragónovej horčice, 1 veľká viazanička pažítky
Postup:
1. Červenú cibuľu nakrájame nadrobno. Umyté zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame ešte horúce a hneď ich zalejeme marinádou z vínneho octu, oleja, cukru, horčice, soli, čierneho korenia a cibule. Počas chladnutia zemiaky lepšie nasiaknu chuťami marinády.
2. Do vychladnutého šalátu primiešame pokrájanú pažítku. Podávame k rezňom, vyprážanej rybe, kurčaťu alebo len tak.

Mozzarella, paradajky a bazalka, sú základom šalátu Caprese. Teraz sme však nimi naplnili košíčky z plátkov cukety a upiekli. Výsledkom je ideálne predjedlo či ľahká večera.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Caprese zabalené v cukete na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zemiaky #tuniak #šošovica #šalát #recept #kuracie mäso #kapusta #brokolica
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku