Zeleninové ľahké hodovanie

06.01.2020 16:00
Mrkvovo-tekvicový cheesecake s batátmi
Mrkvovo-tekvicový cheesecake s batátmi. Autor: ,

Po bohatom sviatočnom stole dobre padne hodovanie na ľahší spôsob. Jedlá zo zdravších surovín, ktoré však určite zasýtia, chutia, pekne vyzerajú a lákavo voňajú.

Nuž a to je parketa koreňov, listov i plodov, čo rastú na stonkách. Šéfkuchár Ján Lazarák rád spolu kombinuje rôzne druhy, ale ich aj často spája so zemiakmi, s ovocím, so zdravými semiačkami. A potom sa nejeden hosť Sliezskeho domu čuduje, že zelenina nemusí byť Popoluškou zážitkovej gastronómie…

Mrkvovo-pomarančový krém so zázvorom

Na 4 porcie potrebujeme:
50 ml oleja, 60 g cibule, 300 g mrkvy, šťava a kôra z jedného väčšieho pomaranča, 50 g zemiakov, 75 ml smotany na šľahanie, 6 g zázvoru, 10 – 15 g solamylu, 10 g medu, soľ, biele korenie, cukor
Postup:
1. Na oleji speníme cibuľu, pridáme mrkvu, zemiaky a pomarančovú šťavu aj kôru, zalejeme vodou, osolíme, okoreníme, pridáme nastrúhaný zázvor a med.
2. Varíme domäkka, potom všetko rozmixujeme, prepasírujeme, pridáme smotanu a podľa potreby zahustíme solamylom. Nakoniec polievku dochutíme ešte podľa potreby soľou, korením a cukrom.

Mrkvovo-tekvicový cheesecake s batátmi

Na 12 porcií potrebujeme:
230 g mrkvy, 230 g tekvice, 90 g hnedého cukru, 150 g batátov, 200 g creme fraiche (kyslej smotany), 4 g zázvoru, muškátový orech, škorica, 1 vajce, 2 žĺtky, 160 ml pomarančového džúsu, 500 ml vody, 1 PL hladkej múky, 250 g maslových sušienok, 70 g masla, 70 g medu, 250 g kyslej smotany
Postup:
1. Mrkvu, tekvicu, batáty, zázvor, hnedý cukor, vodu a pomarančovú šťavu dáme do hrnca a varíme všetko 30 – 40 minút, až kým sa tekutina úplne neodparí, všetko necháme vychladiť.
2. Vychladenú hmotu rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu, vajíčko, žĺtky, škoricu, muškátový orech, hladkú múku a znova vymixujeme na hladkú hmotu.
3. Korpus: Maslové sušienky vymixujeme s maslom a vystelieme hmotou spodok formy na pečenie s priemerom 24 cm. Necháme v chladničke stvrdnúť a vlejeme do nej rozmixovanú mrkvovo-tekvicovú hmotu. Pečieme pri 170 °C 40 minút. Dekorujeme kyslou smotanou zmiešanou s medom.

Recpty pripravil Ján Lazarák, šéfkuchár hotela Sliezsky dom**** v Tatranskej Polianke

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mrkvová fašírka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zázvor #tekvica #recept #mrkva #ľahké jedlo #cheesecake #bataty
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku