Kokos je plodom kokosovníka, ktorý skôr zapadá do definície kôstkovice, a preto sa oficiálne neradí medzi orechy. Platí však, že to je ovocie, ktoré rastie na palmách v tropickom podnebí. Mladý kokos sa zbiera počas šiesteho a ôsmeho mesiaca, keď si chceme vychutnať čerstvú kokosovú vodu. Hnedý kokos rastie na palmách takmer celý rok a veľká väčšina vody v ňom sa premenila na bielu dužinu.
Viete, že…?
Kokosovník môže krátkodobo prežiť aj studenšie obdobie (4–12 °C), musí byť však vykompenzované dostatočne teplým obdobím leta. Mráz pod mínus 4 °C býva pre kokosovník fatálny, aj keď existujú správy, že sa po krátkodobom vystavení takýmto teplotám dokázal spamätať.
Dužina, kokosová voda, mlieko, olej a kokosové vlákna sú zdrojom obživy pre milióny ľudí na celom svete. Takmer tretina svetovej populácie je nejakým spôsobom závislá od kokosu.
Vitamíny
B (okrem B6 a B12), C
Živiny a minerály
proteíny, uhľohydráty, nasýtené tuky; vápnik, kremík, fosfor
Pre ľudí s potravinovou intoleranciou laktózy alebo alergiou na mliečne proteíny znamená kokos vhodnú náhradu za kravské mlieko. Je veľmi výživný a dá sa označiť ako funkčná potravina, má mnohostranné, zdraviu prospešné účinky. Oddávna sa používa v tradičnej medicíne, na liečenie zápalov, astmy, bronchitídy, popálenín, prechladnutia, zápchy, kašľa, obličkových kameňov, podvýživy, nepravidelnej či bolestivej menštruácie, bolesti zubov alebo aj žalúdočných problémov.
Kokos sa spracováva a používa mnohorakým spôsobom. Kokosová voda je číra tekutina, ktorá sa nachádza vnútri mladých kokosových orechov, je osviežujúca a výživná, pomáha ochladzovať ľudské telo, povzbudzuje metabolizmus a krvný obeh. Na Bali sa často pije spolu s troškou čili a limetkovej šťavy. Kokosový olej je stabilný do vysokých teplôt a pri smažení neprská. Usušená a nastrúhaná dužina patrí medzi najpredávanejšie kokosové produkty, používa sa na varenie a pečenie. Kokosová múka – usušená a zomletá kokosová dužina je bezlepková, neobsahuje mnoho sacharidov a je rýchlo stráviteľná. Kokosové mlieko môžeme používať tak ako kravské mlieko, dajú sa z neho vyrábať napríklad kaše, alebo si doň nasypeme cereálie a hodí sa aj do kávy.
Mladý kokos sa väčšinou odporúča otvoriť pomocou pílky a osekať opatrne po okrajoch, dužina čerstvého kokosu je však pre telo horšie stráviteľná, a preto sa neodporúča kombinovať s vajíčkami alebo mliečnymi výrobkami. A nemal by sa jesť pred spaním, aby malo telo čas a energiu na nočné „upratovanie“.
Najpravdepodobnejšie miesto pôvodu kokosu je Amerika, hoci najstaršie dochované pozostatky kokosovníka sa datujú do hlbokej histórie a našli sa v oblastiach Austrálie a Indie. Dnes sa pestuje od Latinskej a Južnej Ameriky po Austráliu a Oceániu cez Juhovýchodnú Áziu, Indiu, Seychely, Madagaskar až po južný a západný cíp Afriky.
Kokosové palacinky
Potrebujeme:
250 ml plnotučného mlieka, 120 g hladkej múky, 2 vajcia, 3 hrste strúhaného kokosu, 3 kl práškového cukru + na posypanie, štipka soli, tuk na vyprážanie (maslo, olej), 1/2 kl prášku do pečiva
Postup:
Z celých vajec a troch lyžičiek práškového cukru ušľaháme penu. Pridáme štipku soli, kypriaci prášok, kokos a opäť rozšľaháme. Po malých častiach za stáleho šľahania prisypávame múku. Z cesta pečieme na panvici vymastenej tukom palacinky. Po každej palacinke panvicu potrieme tukom. Hotové palacinky na tanieroch potrieme napríklad obľúbeným džemom a posypeme strúhaným kokosom.
Kokosovo-ryžový puding s orieškami a hrozienkami
Potrebujeme:
1 l mlieka, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 2 PL masla, 1 kl nastrúhanej citrónovej kôry, 1 zvitok škorice, 250 g ryže s okrúhlymi zrnami, 100 g hrozienok, 50 ml rumu, 100 g masla, 75 g cukru, 4 vajcia, 50 g pistáciových orieškov, 50 g píniových orieškov
Postup:
Mlieko najprv osolíme, osladíme vanilkovým cukrom, pridáme maslo, citrónovú kôru a zvitok škorice. Zvoľna všetko privedieme do varu. Ryžu dobre prepláchneme studenou vodou a vsypeme do vriaceho mlieka. Na veľmi miernom ohni ju necháme zvoľna variť. Keď je mäkká, vyberieme škoricu a necháme ju vychladnúť. Medzitým namočíme hrozienka do rumu. Dve tretiny masla vymiešame s cukrom, so žĺtkami a vzniknutý krém spolu s pistáciami, píniami a hrozienkami vmiešame do vychladnutej ryže. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov. Vhodné misky naplníme ryžou, poukladáme na ne vločky masla, vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 25 minút. Nákyp necháme vychladnúť a vyklopíme ho napríklad do sklenených pohárov alebo na tanieriky.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ryžové rezance s krevetami podľa Evy Černej na Varecha.sk