Kokos - je taký zdravý, ako sa istý čas verilo?

Kokos je všestranná plodina, dá sa využiť na vyprážanie alebo pečenie, užitočný je v kozmetickom priemysle a môžeme si z neho vyrobiť aj unikátne šperky alebo misky či kvetináče. Je to ideálna potravina, hoci dnes už vieme, že predsa len nie je taký zdravý, ako sa istý čas verilo.

03.01.2020 10:00
kokos, kokosový olej, relax, zdravie Foto:
Kokosový olej je stabilný do vysokých teplôt a pri smažení neprská.
debata

Kokos je plodom kokosovníka, ktorý skôr zapadá do definície kôstkovice, a preto sa oficiálne neradí medzi orechy. Platí však, že to je ovocie, ktoré rastie na palmách v tropickom podnebí. Mladý kokos sa zbiera počas šiesteho a ôsmeho mesiaca, keď si chceme vychutnať čerstvú kokosovú vodu. Hnedý kokos rastie na palmách takmer celý rok a veľká väčšina vody v ňom sa premenila na bielu dužinu.

Viete, že…?

Kokosovník môže krátkodobo prežiť aj studenšie obdobie (4–12 °C), musí byť však vykompenzované dostatočne teplým obdobím leta. Mráz pod mínus 4 °C býva pre kokosovník fatálny, aj keď existujú správy, že sa po krátkodobom vystavení takýmto teplotám dokázal spamätať.

Dužina, kokosová voda, mlieko, olej a kokosové vlákna sú zdrojom obživy pre milióny ľudí na celom svete. Takmer tretina svetovej populácie je nejakým spôsobom závislá od kokosu.

Vitamíny

B (okrem B6 a B12), C

Živiny a minerály

proteíny, uhľohydráty, nasýtené tuky; vápnik, kremík, fosfor

Pre ľudí s potravinovou intoleranciou laktózy alebo alergiou na mliečne proteíny znamená kokos vhodnú náhradu za kravské mlieko. Je veľmi výživný a dá sa označiť ako funkčná potravina, má mnohostranné, zdraviu prospešné účinky. Oddávna sa používa v tradičnej medicíne, na liečenie zápalov, astmy, bronchitídy, popálenín, prechladnutia, zápchy, kašľa, obličkových kameňov, podvýživy, nepravidelnej či bolestivej menštruácie, bolesti zubov alebo aj žalúdočných problémov.

Kokos sa spracováva a používa mnohorakým spôsobom. Kokosová voda je číra tekutina, ktorá sa nachádza vnútri mladých kokosových orechov, je osviežujúca a výživná, pomáha ochladzovať ľudské telo, povzbudzuje metabolizmus a krvný obeh. Na Bali sa často pije spolu s troškou čili a limetkovej šťavy. Kokosový olej je stabilný do vysokých teplôt a pri smažení neprská. Usušená a nastrúhaná dužina patrí medzi najpredávanejšie kokosové produkty, používa sa na varenie a pečenie. Kokosová múka – usušená a zomletá kokosová dužina je bezlepková, neobsahuje mnoho sacharidov a je rýchlo stráviteľná. Kokosové mlieko môžeme používať tak ako kravské mlieko, dajú sa z neho vyrábať napríklad kaše, alebo si doň nasypeme cereálie a hodí sa aj do kávy.

Mladý kokos sa väčšinou odporúča otvoriť pomocou pílky a osekať opatrne po okrajoch, dužina čerstvého kokosu je však pre telo horšie stráviteľná, a preto sa neodporúča kombinovať s vajíčkami alebo mliečnymi výrobkami. A nemal by sa jesť pred spaním, aby malo telo čas a energiu na nočné „upratovanie“.

Najpravdepodob­nejšie miesto pôvodu kokosu je Amerika, hoci najstaršie dochované pozostatky kokosovníka sa datujú do hlbokej histórie a našli sa v oblastiach Austrálie a Indie. Dnes sa pestuje od Latinskej a Južnej Ameriky po Austráliu a Oceániu cez Juhovýchodnú Áziu, Indiu, Seychely, Madagaskar až po južný a západný cíp Afriky.

Kokosové palacinky

Potrebujeme:
250 ml plnotučného mlieka, 120 g hladkej múky, 2 vajcia, 3 hrste strúhaného kokosu, 3 kl práškového cukru + na posypanie, štipka soli, tuk na vyprážanie (maslo, olej), 1/2 kl prášku do pečiva
Postup:
Z celých vajec a troch lyžičiek práškového cukru ušľaháme penu. Pridáme štipku soli, kypriaci prášok, kokos a opäť rozšľaháme. Po malých častiach za stáleho šľahania prisypávame múku. Z cesta pečieme na panvici vymastenej tukom palacinky. Po každej palacinke panvicu potrieme tukom. Hotové palacinky na tanieroch potrieme napríklad obľúbeným džemom a posypeme strúhaným kokosom.

Kokosovo-ryžový puding s orieškami a hrozienkami

Potrebujeme:
1 l mlieka, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 2 PL masla, 1 kl nastrúhanej citrónovej kôry, 1 zvitok škorice, 250 g ryže s okrúhlymi zrnami, 100 g hrozienok, 50 ml rumu, 100 g masla, 75 g cukru, 4 vajcia, 50 g pistáciových orieškov, 50 g píniových orieškov
Postup:
Mlieko najprv osolíme, osladíme vanilkovým cukrom, pridáme maslo, citrónovú kôru a zvitok škorice. Zvoľna všetko privedieme do varu. Ryžu dobre prepláchneme studenou vodou a vsypeme do vriaceho mlieka. Na veľmi miernom ohni ju necháme zvoľna variť. Keď je mäkká, vyberieme škoricu a necháme ju vychladnúť. Medzitým namočíme hrozienka do rumu. Dve tretiny masla vymiešame s cukrom, so žĺtkami a vzniknutý krém spolu s pistáciami, píniami a hrozienkami vmiešame do vychladnutej ryže. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov. Vhodné misky naplníme ryžou, poukladáme na ne vločky masla, vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 25 minút. Nákyp necháme vychladnúť a vyklopíme ho napríklad do sklenených pohárov alebo na tanieriky.

Video
Energická Eva Černá s nadšením pripravuje recept z ingrediencií, pred ktorými máme často rešpekt. S ňou sa báť nemusíte a určite si trúfnite aj na krevety, kokosové mlieko či ryžové rezance.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #ryža #kokos #puding #palacinky

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...