Štyri nápady na slané zahryznutie

Inšpirujte sa. Ponúkame niekoľko receptov na prípravu slaného silvestrovského pohostenia.

29.12.2019 17:00
Oškvarkové pagáče Foto:
Oškvarkové pagáče.
debata (1)

Oškvarkové pagáče

Na 4–6 porcií potrebujeme:

600 g polohrubej múky, 400 g pomletých oškvarkov, 1 kl soli, štipka mletého čierneho korenia, 2 PL oleja, 2 vajcia, vajce na potretie, trochu soli a rasca na posypanie
Na kvások: 300 ml mlieka, 1 kocka čerstvého droždia, 1 kl cukru, štipka soli

Postup:

1. Kvások: Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a štipku soli a necháme riadne nakysnúť.
2. V mise zmiešame múku, soľ, korenie, olej, vajcia a dve tretiny pomletých oškvarkov. Pridáme vykysnutý kvások a vymiesime nelepivé mäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misy. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm do tvaru obdĺžnika. Potrieme ho zvyšnými pomletými oškvarkami a preložíme zľava do stredu a potom sprava do stredu na tretiny. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
3. Potom cesto otočíme o 90 stupňov tak, aby bola jeho dlhšia strana vodorovne. Opäť vyvaľkáme na obdĺžnik ako v prvom kroku a poskladáme ho na tretiny. Prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť. Tento krok zopakujeme ešte aspoň dva razy (prekladaním sa cesto bude krásne lístkovať).
4. Hotové cesto naposledy rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme pagáčiky (snažíme sa, aby bolo čo najmenej odpadu). Pagáčiky dáme na plech s papierom na pečenie a necháme ich ešte 20 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posolíme, posypeme rascou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch do zlatohneda, podľa veľkosti pagáčikov to môže byť okolo 20 minút.

Praclíky

Na 6 porcií potrebujeme:

650 g hladkej múky, 350 g margarínu, 1 vajce, 125 ml šľahačky, soľ podľa chuti, žĺtok na potieranie, syr alebo rasca na posypanie

Postup:

1. Z prísad vymiesime cesto, vyvaľkáme ho na hrúbku 5 mm, potrieme žĺtkom, posypeme posýpkou a pokrájame na 5 mm široké a 8 cm dlhé paličky.
2. Vyformujeme ich do tvaru praclíkov a ukladáme na suchý plech. Pečieme doružova.

Zemiaková roláda

Na 4 porcie potrebujeme:

120 g uvarených zemiakov, 120 g masla, 120 g polohrubej výberovej múky, 1/2 kl korenia karí
Na potretie: 1 žĺtok
Plnka: 150 g šunky, 30 g masla, 1 vajce

Postup:

1. Šunku najemno zomelieme a zmiešame s mäkkým maslom a vajíčkom.
2. Zemiaky pretrieme cez sitko, pridáme ostatné prísady a vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme ho na hrúbku 10 mm, potrieme šunkovou zmesou a stočíme.
3. Vrch potrieme žĺtkom, položíme na vymastený plech a pečieme pri teplote 200 °C. Podávame teplé.

Mexické empanady

Na 8 porcií potrebujeme:

Plnka: 900 g mletého bravčového alebo kuracieho mäsa, 2 stredne veľké cibule najemno posekané, 2 čili papričky, 1/2 kl čili prášku, 2 × 340 ml posekaných paradajok v konzerve, hrubá soľ a čerstvo namleté čierne korenie, 1 hrnček nasekanej koriandrovej vňate
Cesto: 4 hrnčeky polohrubej múky + trochu na posypanie, 2 kl prášku do pečiva, 2 kl soli, 110 g studeného masla nakrájaného na kúsky, 1 hrnček studenej vody, 1 veľké vajce našľahané s 1 lyžicou studenej vody (tesne pred použitím)

Postup:

1. Plnka: Na suchej panvici opražíme mleté mäso, rozbíjame ho vareškou na malé kúsky a miešame asi 5–7 minút, kým stratí svoju ružovú farbu. Pridáme cibuľu a čili a pražíme asi päť minút domäkka. Zamiešame čili prášok a pridáme paradajky. Varíme do zhustnutia asi 12–15 minút. Ochutíme soľou, korením a koriandrom.
2. Cesto: V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Pomocou prstov rozdrobíme dovnútra maslo ako na posýpku. Pridáme len toľko vody, aby sa cesto spojilo. Cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku, rozdelíme ho na polovice a každú premiesime asi 2-, 3-krát na hladkú guľu. Gule rozkrojíme na štvrtiny, prikryjeme fóliou a necháme asi 20 minút podkysnúť.
3. Z každého kúska cesta vytvarujeme guľôčku. Na pomúčenej doske každú vyvaľkáme na 20 cm placku. Na placky rozdelíme plnku a rozprestrieme ju na celú polovicu placky, až na 1–2 cm od okraja. Okraj potrieme vodou, placku preložíme na polovice a okraje zatlačíme pomocou prstov a potom vidličky. Rúru predhrejeme na 200 °C. Empanady poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom (okraje s vrúbkami od vidličky radšej nepotierame). Pečieme asi 30–40 minút do zlatohneda.

Video
Jednoduchý recept na slané pečivo v tvare slimáka. Ochutené bryndzou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohostenie #Silvester #jednohubky #roláda #pagáče #praclíky #empanady

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...