Tipy, triky, nápady: Normované obložené chlebíčky a retro Silvester

Často sa u nás hovorí, že obložený chlebíček je československý vynález. Nie je to celkom presné, pretože všelijako obložené krajce chleba sa aj v minulosti podávali ako malé jedlo v mnohých európskych krajinách.

29.12.2019 08:00
obložené chlebíčky, pohostenie Foto:
Obložené chlebíčky s lososom.
debata (1)

Naše obložené chlebíčky nevynikajú ani tak výberom a kombináciou surovín, ani tradičnou ozdobnosťou. Tú majú aj chlebíčky iných národných kuchýň. Skôr ide o ich čerstvosť a kyprosť. V angličtine exituje termín „open sandwich", do ktorého sa potraviny jednoducho vrstvia. Na náš chlebíček sa suroviny „vzdušne" skladajú a upravujú. Ešte donedávna bola výroba chlebíčkov profesionálnou záležitosťou – v antikvariátoch sa dokonca dajú nájsť knihy – receptúry studených pokrmov. Je to súpis bývalých československých štátnych noriem, ktoré boli záväzné pre všetky výrobne. Stačí sa ich držať a neexperimentovať. Napríklad: STN 50808 – obložený chlebíček so šunkou; ČSN 51107 – chlebíček s ruským vajcom, či STN 50904 – chlebíček s francúzskym šalátom.

Retro Silvester

Pripraviť silvestrovský stôl nemusí byť zložitá vec. A ak chceme zachovať ducha doby, môžeme urobiť to, že sa vrátime práve do minulosti. Ako to urobiť, aby to všetko bolo nápadité a pritom nie príliš drahé… Skúsiť trebárs pripraviť občerstvenie v štýle mladosti dnešných starých mám. Jednohubky, miňonky, kokteilové chlebíčky, kanapky – Silvester v retro fazóne.

Kaviár nielen ako luxus

Kaviár sa oddávna spájal s luxusom a rozmarnosťou. Dnes ani táto lahôdka nemusí chýbať na stole nie príliš majetného smrteľníka. Pravda, nebude to kaviár z jesetera, ktorého cena je závratná. Lahodný pôžitok môže ponúknuť i kvalitný kaviár z lososa, ktorý sa na rozdiel od klasického dá využiť aj v teplej kuchyni – do polievok, omáčok či zapekať s morskými plodmi.

Šunka so zrelým melónom

Medzi rokmi osvedčené a vyskúšané chute patrí kombinácia parmskej šunky a žltého melóna. Pri príprave je dôležité, aby sa nešetrilo na surovinách a aby bol žltý melón dostatočne zrelý, čo poznať podľa dunivého zvuku, ktorý sa ozýva po ľahkom poklepaní.

Klasika z domácej zeleniny

V zimnom období je veľmi ťažké vybrať si kvalitnú a čerstvú zeleninu, ktorá by organizmu dodala potrebné živiny. Na obľúbený šalát Coleslaw, ktorý nemusí chýbať na silvestrovskom stole, stačí tuzemská zelenina. Napríklad kapusta, zeler, cibuľa a mrkva.

Stačia rožky a chlieb

Na cenovo prijateľné chuťovky často stačia ako základ rožky a chlieb. Keď si to spočítame, tak z jedného rožka dokážeme nakrájať 12 – 14 plátkov; z krajca chleba dostaneme štyri kanapky alebo osem jednohubiek. Chlieb môžeme kúpiť krájaný, alebo ho doma krájať strojčekom, aby boli plátky tenké a rovnako vysoké; a z plátku hriankového chleba dostaneme dve kanapky alebo štyri jednohubky.

Cesnaková jednoduchosť

Na približne 35 kusov jednohubiek s cesnakovou nátierkou stačia 3 štandardné rožky, kúsok masla, niekoľko strúčikov cesnaku, čierne korenie, soľ, cibuľa a kyslé uhorky. Maslo so soľou a korením treba len vyšľahať, primiešať prelisovaný cesnak, natrieť na plátky rožka a doplniť kúskom cibule a plátkom kyslej uhorky. Nič iné.

Drvená treska namiesto lososa

Zabudnutou silvestrovskou surovinou môže byť drvená treska. Kedysi sa s obľubou kombinovala s majonézou. Na súčasné požiadavky nič nízkotučné, ani také skvelé ako losos, ale lacné. Alebo obyčajný tvaroh s kyslou smotanou či nátierkové maslo práve s tou drvenou treskou…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohostenie #Silvester #šunka #jednohubky #kaviár #obložený chlebíček

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...