Ananás: Šťava z neho urobí z mäsa krehký a lahodný plátok

Pred rokmi bol u nás synonymom luxusu a vzácnou pochúťkou, ktorá sa objavovala na stoloch väčšinou len počas Vianoc. Dnes je ananás bežne dovážaným tropickým ovocím vhodným na priamu konzumáciu, do kompótov a štiav, ovocných či šľahačkových pohárov, pudingov a tort.

26.12.2019 07:00
Ananás Foto:
Ananás pôsobí podobne ako protizápalové lieky, má čistiaci a detoxikačný účinok, bráni nadmernému zadržiavaniu vody v tele, pomáha z tela vylučovať nadbytočné tuky a zlepšuje ich spaľovanie.
debata (2)

Konzumovať by sa mali len zrelé plody ananásu, nezrelé obsahujú veľké množstvo kyselín, ktoré môžu pri konzumácii poškodiť zubnú sklovinu a podráždiť žalúdočnú sliznicu. Ananás dozrieva pri izbovej teplote, nemá sa skladovať v chlade.

Viete, že…?

Ananás je bohatý na enzým bromelín, ktorý štiepi bielkoviny na aminokyseliny, čo sa využíva napríklad pri nakladaní mäsa – ananásová šťava z neho urobí krehký a lahodný plátok.

Plod tohto tropického ovocia je výborným pomocníkom pri tvorbe svalovej hmoty a zlepšuje fyzickú výkonnosť. Ochraňuje pred baktériami a parazitmi v črevách, uľavuje pri črevných poruchách a hnačkách. Pôsobí podobne ako protizápalové lieky, má čistiaci a detoxikačný účinok, bráni nadmernému zadržiavaniu vody v tele, pomáha z tela vylučovať nadbytočné tuky a zlepšuje ich spaľovanie. Je účinný aj pri zmierňovaní slnečného úpalu, odstraňovaní pigmentových škvŕn na koži – prikladaním vatového tampónu namočeného v ananásovej šťave. Konzervovaný ananás stráca až polovicu účinných látok a cennejší je čerstvý plod.

Vitamíny

A, B1, B2, C

Živiny a minerály

kyselina citrónová, bromelín; horčík, zinok, železo, mangán, síra, sodík, fosfor, draslík

Ľudia využívajú nielen dužinu ananásu – ananásové otruby sú v Strednej a Južnej Amerike pochúťkou pre domáce zvieratá a z ananásových listov sa vyrába špeciálna priadza. Skvelý je v prírodnom stave – nakrájaný na kúsky, v kompótoch, pohároch, pudingoch, tortách, používa sa do štiav, marmelád, džúsov a džemov. Vyrába sa z neho aj rad liehovín. Vynikajúce je smoothie z jahôd, banána a ananásu, môžeme ho pridávať do ovocných šalátov alebo pripraviť ananásovú zmrzlinu. Dajú sa z neho pripravovať aj teplé pokrmy, môžeme ho pripraviť aj naslano. Hodí sa do zapekaných jedál, pod rôzne druhy mäsa, na pizzu, do rizota alebo ako príloha k mäsu. Ananás môžeme vyprážať, zapekať, ale aj grilovať.

Ananás bol široko známy už na začiatku nášho letopočtu, svedčí o tom záznam v mexickom zápisníku z čias, keď vznikalo písmo. Jeho objavenie sa pripisuje Krištofovi Kolumbovi, ktorý ho našiel na ostrove Guadeloupe, pomenovali ho aj „borovica Indiánov". Do Afriky, Ázie a južného Pacifiku ho Španieli a Portugalci rozšírili v 16. storočí. Do Európy sa dostal až okolo roku 1720.

Čarovné recepty zo zdravých potravín

Ananásové bowle so škoricou

Ananásové bowle so škoricou. Foto: SHUTTERSTOCK
ananás, bowle Ananásové bowle so škoricou.

Potrebujeme:
150 g krupicového cukru, 250 ml citrónového sirupu, 1/2 ananásu, 2 l bieleho vína, voda, perlivé víno, škorica, ľad

Postup: Ananás očistíme a nakrájame na kocky asi 1 cm veľké. Tie dáme do sklenenej nádoby, posypeme cukrom a zalejeme pol litrom bieleho vína. Misu prikryjeme a postavíme asi na hodinu do chladničky. Občas zľahka zamiešame sklenenou naberačkou. Potom pridáme podľa chuti citrónový sirup a zvyšok dobre vychladeného vína. Zmes zľahka premiešame a postavíme na ľad. Až pred podávaním prilejeme do bowle chladenú vodu, prípadne fľašu dobre vychladeného šampanského alebo perlivého vína.

Grilovaný ananás s jogurtom a čili

Grilovaný ananás s jogurtom a čili. Foto: SHUTTERSTOCK
ananás Grilovaný ananás s jogurtom a čili.

Potrebujeme:
2 ananásy, 1/2 kl sušeného čili, 3 PL medu, 1 téglik gréckeho jogurtu, 2 PL tekvicových semienok

Postup: Ananásy ošúpeme a nakrájame na centimetrové plátky. Rozložíme ich do zapekacej misky alebo na plech, posypeme vločkami sušeného čili a pokvapkáme medom. Dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 15 minút. Potom zapneme v rúre gril a pri najvyššej teplote grilujeme 5 minút. Dezert treba pozorovať, aby sa med, ktorý bude karamelizovať, nepripálil. Ananás podávame s vychladeným jogurtom, posypaný tekvicovými semienkami a poliaty trochou medu.

Video
Šalát, ktorý nemusí byť iba prílohou k mäsu, ale aj zdravým dezertom

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ananás

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...