Taliansko
Pre Talianov je dôležitejšia vianočná „nočera“, ktorá sa koná po večeri na Štedrý deň. Prvé jedlo je väčšinou polievka s cestovinami (napríklad s plnenými cestovinami tortellini) a ďalší chod závisí od regiónu. V severnom Taliansku je to väčšinou pečená hydina s plnkou, v južnom Taliansku je to smažená ryba, zvyčajne úhor. Obľúbeným vianočným pečivom je múčnik panettone s hrozienkami a kandizovaným ovocím.
Maďarsko
Na maďarských stoloch nesmie chýbať kapustnica, hríbová polievka s klobásou alebo halászlé (rybacia polievka), vyprážaný kapor alebo zubáč. Vo väčšine maďarských rodín začínajú však Vianoce pečením tradičného svätoštefanského koláča, ktorý sa v prvú adventnú nedeľu položí na okraj stola a musí tam vydržať až do Troch kráľov. Pod obrus sa začiatkom adventu ukladajú zrnká obilia z poslednej úrody a trs sena symbolizujúceho vďačnosť hospodára za dary zeme a prianie dožiť sa i na budúci rok dobrej úrody.
Rakúsko
Rakúšania milujú Vianoce a už niekoľko týždňov pred nimi pripravujú ručne vyrábané ozdoby na stromček – slamienky, orechy, sušené ovocie. Pečie sa niekoľko druhov vianočného pečiva. Populárne sú malé perníčky, sladkosti s čokoládovými polevami, ktoré sú rovnako populárne i v susednom Nemecku. V Rakúsku sa na Vianoce najviac jedia ryby, bravčové rezne, ale i zajac a sladká kukuričná kaša s hrozienkami a jablkami poliata čerešňovým likérom.
Nemecko
Nemci si počas Vianoc pochutnávajú na pečenej husi alebo kaprovi s pečenými zemiakmi, kapustou, kelom či ružičkovým kelom. V niektorých regiónoch jedia takéto menu na obed a na večeru si dajú klobásu so zemiakovým šalátom.
Veľká Británia
Briti majú hlavnú vianočnú večeru 25. decembra. Pozostáva väčšinou z pečeného moriaka (alebo inej hydiny) s plnkou a polevou. Neodmysliteľnou súčasťou tohto jedla je brusnicová omáčka, mnohí tiež k jedlu servírujú chlebovú omáčku, ktorá pozostáva z mlieka, šľahačky, cibule a strúhanky. Ďalšie prílohy sú pečené zemiaky, ružičkový kel, zelenina a ako dezert tradičný vianočný puding, ktorý však nevyzerá ako náš klasický puding, ale je to zmes ovocia a rôznych korenín, ktoré drží pokope vajce.
Švédsko
Vo Švédsku majú počas vianočnej večere tri chody. Prvý je väčšinou nakladaná ryba, ako napríklad losos či sleď, s varenými zemiakmi. Druhý chod sú kusy studeného mäsa s vianočnou šunkou, ktorá je najdôležitejšou časťou večere. Tretí chod je teplý – väčšinou mäsové guľôčky s malými smaženými klobásami a jedlom s názvom Janssons frestelse, čo sú zapekané zemiaky s cibuľou a nakladanými rybami.
Mexiko
Vianočná večera v Mexiku sa skladá z rôznych prvkov. Zahŕňa pokrmy ako tamales, čo je cesto s plnkou obalené v banánovom liste, polievku pozole s kukuricou, mäsom a kapustou či birriu, mäsovú korenistú omáčku.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Losos so špargľou Thomasa Puskailera na Varecha.sk