Čo jedia na Vianoce vo svete? Kapra, sleďa, zajaca, hus aj tamales

Prečítajte si, čo majú na štedrovečernom stole Maďari, Taliani, Briti, Švédi či Mexičania...

25.12.2019 07:00
štedrý večer, Taliansko Foto:
Obľúbeným vianočným pečivom v Taliansku je múčnik panettone s hrozienkami a kandizovaným ovocím.
debata (5)

Taliansko

Pre Talianov je dôležitejšia vianočná „nočera“, ktorá sa koná po večeri na Štedrý deň. Prvé jedlo je väčšinou polievka s cestovinami (napríklad s plnenými cestovinami tortellini) a ďalší chod závisí od regiónu. V severnom Taliansku je to väčšinou pečená hydina s plnkou, v južnom Taliansku je to smažená ryba, zvyčajne úhor. Obľúbeným vianočným pečivom je múčnik panettone s hrozienkami a kandizovaným ovocím.

Maďarsko

Na maďarských stoloch nesmie chýbať kapustnica, hríbová polievka s klobásou alebo halászlé (rybacia polievka), vyprážaný kapor alebo zubáč. Vo väčšine maďarských rodín začínajú však Vianoce pečením tradičného svätoštefanského koláča, ktorý sa v prvú adventnú nedeľu položí na okraj stola a musí tam vydržať až do Troch kráľov. Pod obrus sa začiatkom adventu ukladajú zrnká obilia z poslednej úrody a trs sena symbolizujúceho vďačnosť hospodára za dary zeme a prianie dožiť sa i na budúci rok dobrej úrody.

Rakúsko

Rakúšania milujú Vianoce a už niekoľko týždňov pred nimi pripravujú ručne vyrábané ozdoby na stromček – slamienky, orechy, sušené ovocie. Pečie sa niekoľko druhov vianočného pečiva. Populárne sú malé perníčky, sladkosti s čokoládovými polevami, ktoré sú rovnako populárne i v susednom Nemecku. V Rakúsku sa na Vianoce najviac jedia ryby, bravčové rezne, ale i zajac a sladká kukuričná kaša s hrozienkami a jablkami poliata čerešňovým likérom.

Nemci si počas Vianoc pochutnávajú na pečenej... Foto: SHUTTERSTOCK
štedrý večer, Nemecko, hus Nemci si počas Vianoc pochutnávajú na pečenej husi.

Nemecko

Nemci si počas Vianoc pochutnávajú na pečenej husi alebo kaprovi s pečenými zemiakmi, kapustou, kelom či ružičkovým kelom. V niektorých regiónoch jedia takéto menu na obed a na večeru si dajú klobásu so zemiakovým šalátom.

Veľká Británia

Briti majú hlavnú vianočnú večeru 25. decembra. Pozostáva väčšinou z pečeného moriaka (alebo inej hydiny) s plnkou a polevou. Neodmysliteľnou súčasťou tohto jedla je brusnicová omáčka, mnohí tiež k jedlu servírujú chlebovú omáčku, ktorá pozostáva z mlieka, šľahačky, cibule a strúhanky. Ďalšie prílohy sú pečené zemiaky, ružičkový kel, zelenina a ako dezert tradičný vianočný puding, ktorý však nevyzerá ako náš klasický puding, ale je to zmes ovocia a rôznych korenín, ktoré drží pokope vajce.

Švédsko

Vo Švédsku majú počas vianočnej večere tri chody. Prvý je väčšinou nakladaná ryba, ako napríklad losos či sleď, s varenými zemiakmi. Druhý chod sú kusy studeného mäsa s vianočnou šunkou, ktorá je najdôležitejšou časťou večere. Tretí chod je teplý – väčšinou mäsové guľôčky s malými smaženými klobásami a jedlom s názvom Janssons frestelse, čo sú zapekané zemiaky s cibuľou a nakladanými rybami.

Mexická štedrovečerná polievka pozole. Foto: SHUTTERSTOCK
štedrý večer, Mexiko Mexická štedrovečerná polievka pozole.

Mexiko

Vianočná večera v Mexiku sa skladá z rôznych prvkov. Zahŕňa pokrmy ako tamales, čo je cesto s plnkou obalené v banánovom liste, polievku pozole s kukuricou, mäsom a kapustou či birriu, mäsovú korenistú omáčku.

Video
Spevák Thomas Puskailer pripraví lososa, tak ako ho jedávajú doma

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cestoviny #hus #losos #štedrovečerné menu

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...