Vianočný stôl: Jedlá, pod ktoré sa podpisujú korene nášho rodostromu

Čaro domova a tradícií. Tak vyzerá najkrajšia podoba Vianoc. Spravidla nechýba kapustnica a kapor so šalátom, ale ani ďalšie jedlá, pod ktoré sa podpisujú korene nášho rodostromu.

24.12.2019 07:00
debata

Vianočný stôl je skrátka pestrou a bohatou prehliadkou tradičných slovenských jedál, veď čo región, to iné štedrovečerné špeciality a chuťové zvyky. Dá sa v nich nájsť inšpirácia počas celého roka.

Zeleninová polievka s kaprom

Zeleninová polievka s kaprom. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Zeleninová polievka s kaprom Zeleninová polievka s kaprom.

60–70 min., 4 porcie

Potrebujeme:
250 g čerstvého kapra, 250 g koreňovej zeleniny, 200 g mrazeného hrášku, 1 cibuľa, 2 zemiaky, mleté čierne korenie, soľ, rasca, petržlenová vňať, biele víno

Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, soľ, rascu a podusíme.
2. Podlejeme vínom, podusíme, neskôr pridáme vodu, kúsky kapra (čisté mäso), zemiaky, zelený hrášok a varíme asi hodinu. Pri podávaní polievku ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Zubáč v kukuričných lupienkoch so zemiakovým šalátom

Zubáč v kukuričných lupienkoch so zemiakovým... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Zubáč v kukuričných lupienkoch so zemiakovým šalátom Zubáč v kukuričných lupienkoch so zemiakovým šalátom

60 min., 10 porcií

Potrebujeme:
2 kg zubáča, soľ, mleté čierne korenie, 1 citrón, 300 ml oleja, 5 vajec, kukuričné lupienky, hladká múka
Tradičný zemiakový šalát: 5 kg zemiakov, 1,35 kg sterilizovaných uhoriek, 500 g cibule, 200 ml octu, 100 g kryštálového cukru, soľ, mleté čierne korenie, 1 kg koreňovej zeleniny (mrkvy), 300 g mrazeného hrášku, 100 g majonézy, 100 g horčice

Postup:
1. Ak je zubáč vcelku, nakrájame ho na filety, osolíme, okoreníme a postupne obaľujeme v múke, vo vajíčku a v kukuričných lupienkoch. Takto obalené filety vkladáme do rozpáleného oleja.
2. Varené zemiaky nakrájame na drobné kocky, pridáme hrášok, nakrájané uhorky, koreňovú zeleninu (mrkvu), ktorú sme uvarili vopred a nechali vychladnúť.
3. Pridáme najemno nakrájanú cibuľku, majonézu, horčicu a korenie. Premiešame a podľa chuti dochutíme soľou, cukrom a nálevom zo sterilizovaných uhoriek alebo octom. Necháme vychladnúť.

Recepty pripravil Marcel Psigoda z Grand Hotela Bellevue**** v Hornom Smokovci

Video
Recept na vegetariánsku vianočnú kapustnicu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočný kapor #kapustnica #štedrovečerné menu #vianočné zvyky a tradície

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...