Vianočný stôl je skrátka pestrou a bohatou prehliadkou tradičných slovenských jedál, veď čo región, to iné štedrovečerné špeciality a chuťové zvyky. Dá sa v nich nájsť inšpirácia počas celého roka.
Zeleninová polievka s kaprom
60–70 min., 4 porcie
Potrebujeme:
250 g čerstvého kapra, 250 g koreňovej zeleniny, 200 g mrazeného hrášku, 1 cibuľa, 2 zemiaky, mleté čierne korenie, soľ, rasca, petržlenová vňať, biele víno
Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, soľ, rascu a podusíme.
2. Podlejeme vínom, podusíme, neskôr pridáme vodu, kúsky kapra (čisté mäso), zemiaky, zelený hrášok a varíme asi hodinu. Pri podávaní polievku ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Zubáč v kukuričných lupienkoch so zemiakovým šalátom
60 min., 10 porcií
Potrebujeme:
2 kg zubáča, soľ, mleté čierne korenie, 1 citrón, 300 ml oleja, 5 vajec, kukuričné lupienky, hladká múka
Tradičný zemiakový šalát: 5 kg zemiakov, 1,35 kg sterilizovaných uhoriek, 500 g cibule, 200 ml octu, 100 g kryštálového cukru, soľ, mleté čierne korenie, 1 kg koreňovej zeleniny (mrkvy), 300 g mrazeného hrášku, 100 g majonézy, 100 g horčice
Postup:
1. Ak je zubáč vcelku, nakrájame ho na filety, osolíme, okoreníme a postupne obaľujeme v múke, vo vajíčku a v kukuričných lupienkoch. Takto obalené filety vkladáme do rozpáleného oleja.
2. Varené zemiaky nakrájame na drobné kocky, pridáme hrášok, nakrájané uhorky, koreňovú zeleninu (mrkvu), ktorú sme uvarili vopred a nechali vychladnúť.
3. Pridáme najemno nakrájanú cibuľku, majonézu, horčicu a korenie. Premiešame a podľa chuti dochutíme soľou, cukrom a nálevom zo sterilizovaných uhoriek alebo octom. Necháme vychladnúť.
Recepty pripravil Marcel Psigoda z Grand Hotela Bellevue**** v Hornom Smokovci
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kapustnica inak (bez mäska) na Varecha.sk