Kyslá kapusta: Kleopatra ju jedla, aby posilnila svoju krásu

Kyslá kapusta je symbolom strednej Európy. Američania dokonca prisťahovalcom zo starého kontinentu hovorili Krauts a angličtina nemecký výraz Sauerkraut prevzala bez dlhého hľadania. Bez kyslej kapusty by námorníkom vypadali zuby a naše prababičky by v zime zostali bez vitamínov, o ktorých ani nevedeli, že existujú.

22.12.2019 07:00
kyslá kapusta Foto:
Kyslá kapusta je pravdepodobne najstaršou trvanlivou potravinou.
debata (3)

Žuvanie kyslej kapusty vraj pomáha aj proti paradentóze. Najlepšie je jesť ju čerstvú, bez tepelných úprav. Hoci je teplá kapustnica v zime skvelým jedlom, varením sa stráca rad enzýmov a probiotických kultúr. Preto je skvelé dopriať si kyslú kapustu ako šalát.

Viete, že…?

Už vládcovia v staroveku dávali jesť kyslú kapustu a inú zeleninu svojim bojovníkom i staviteľom napríklad Čínskeho múru – verili jej sile. A verila jej aj Kleopatra, ktorá ju jedla, aby posilnila svoju krásu.

Kyslá kapusta pomáha všakovako – pôsobí preventívne pri prechladnutí, pomáha znižovať krvný tlak, čistí tráviaci trakt a zabraňuje jeho chorobám vrátane tých zhubných. Slúži ako prevencia zápchy, hrá úlohu v krvotvorbe, povzbudzuje detoxikáciu tela, zmenšuje riziká ochorenia močových ciest, predchádza gynekologickým problémom a posilňuje plodnosť. Probiotiká v kapuste uľahčujú trávenie cukrov a tukov, vďaka nim sa v črevách tvoria látky, ktoré zabraňujú rastu nevhodných baktérií.

Vitamíny

B, C, E, K

Živiny a minerály

kyselina mliečna, horčicový olej; horčík, železo, fosfor, draslík, vápnik, zinok

Samostatnou kapitolou je proces kvasenia, ale keď kapusta dokvasí, je to bezpečná potravina – veľká kyslosť zabráni kazeniu. Tradičným pokrmom je, samozrejme, naša kapustnica, u susedov moravská kyselica či česká zelňačka, takisto susedské knedlo-zelo-vepřo alebo na juhu segedínsky guláš. Do všetkého patrí práve kyslá kapusta, dáva sa aj k údeninám, výborná je trebárs k domácemu obaru alebo sa hodí ako príloha na obložený tanier, pripravuje sa aj s olejom a cibuľou, bežne sa varí a dusí.

Kyslá kapusta je pravdepodobne najstaršou trvanlivou potravinou. História jej výroby siaha až do štvrtého storočia pred Kristom. Už starí Rimania celé hlávky uchovávali nasolením a skladovali ich vo veľkom množstve v pivniciach. V 16. storočí bola kyslá kapusta taká obľúbená, že si vyslúžila názov všeliek. Dnešná podoba kyslej kapusty sa vraj k Slovanom musela dostať spolu s Tatármi.

Čarovné recepty zo zdravých potravín

Kapustová tradičná s údeným tempehom

Kapustová tradičná s údeným tempehom. Foto: SHUTTERSTOCK
Kapustová tradičná s údeným tempehom Kapustová tradičná s údeným tempehom.

Potrebujeme: 1 hrnček kyslej kapusty, 1/4 hlávky bielej kapusty, 1 l vývaru alebo vody, 4 PL sezamového oleja, 1 cibuľa nakrájaná najemno, 200 g údeného tempehu, 1 kaleráb, kvaka alebo 2 zemiaky, 150 ml smotany, 1 kl rasce, 1 kl sladkej papriky, 2–3 bobkové listy, 4–5 PL hladkej špaldovej celozrnnej múky

Na rozohriatom oleji vo veľkom hrnci opražíme cibuľu, údený tempeh pokrájaný na väčšie kocky a korenie. Prisypeme múku a krátko ju opražíme. Nakoniec pridáme kapustu, osolíme a všetko zalejeme vývarom alebo horúcou vodou. Varíme 15–20 minút, pridáme zemiaky, kaleráb alebo kvaku nakrájané na kocky a uvaríme v polievke. Polievku odstavíme z ohňa, vmiešame kyslú kapustu a polievku zjemníme smotanou. Môžeme ozdobiť opraženou cibuľkou. Ak je polievka málo kyslá, pridáme šťavu z kyslej kapusty alebo ocot. Môžeme zavariť celozrnnú trhanku alebo pohánkovú či špaldovú krupicu.

Segedínsky guláš s kaprom

Segedínsky guláš s kaprom. Foto: SHUTTERSTOCK
Segedínsky guláš s kaprom Segedínsky guláš s kaprom.

Potrebujeme: 600 g kociek kaprieho mäsa, 300 g kyslej kapusty, 100 ml kyslej smotany, 200 ml smotany na šľahanie, 1 l rybieho vývaru, 1 cibuľa, 1 PL hladkej múky, 1 PL bravčovej masti, 2 kl mletej papriky (sladká a pálivá), drvená rasca, cukor, zmes korenia na ryby, soľ, mleté čierne korenie

Do rozpáleného hrnca dáme masť a necháme ju rozohriať. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu a necháme ju na masti speniť. Kapustu prepláchneme, prekrájame a pridáme k cibuli. Všetko osladíme cukrom a niekoľko minút restujeme. Potom zmes zalejeme rybacím vývarom, dochutíme mletou paprikou, soľou, korením a rascou a chvíľu dusíme. Kocky kapra ochutíme zmesou korenia na ryby a pridáme ich do guláša, ktorý s nimi opäť chvíľu dusíme. V smotane dôkladne rozmiešame hladkú múku, zátrepku prilejeme do hrnca, zamiešame a všetko ešte štvrťhodinu povaríme. Na záver pridáme kyslú smotanu.

Video
Kyslá kapusta patrí k jednej zo základných surovín slovenskej kuchyne. Existuje možstvo rôznych receptov, ktoré využívajú jej osobitú chuť a vlastnosti. Aj tento recept je jedným z nich. Vyskúšajte! Pripravené podľa receptu od @luss44.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #kyslá kapusta

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...